Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Achizitii publice, Flux informații, Interviuri, SELECTED, Universitaria

Nicolae Ploeșteanu: Va fi masteratul cu cea mai mare anvergură din domeniul achizițiilor publice din România

17 iulie 2017 | Alex TOTH
Nicolae Poeșteanu

Nicolae Ploeșteanu

Alexandru Toth

Alexandru Toth

Alex Toth: Vă rog să ne spuneți care sunt motivele creării unui program nou de masterat la Universitatea Petru Maior, în domeniul achizițiilor publice, organizat de Departamentul de Drept și Administrație Publică?

Nicolae Ploeșteanu: La modul general, înființarea unei noi specializări de masterat răspunde mai ales cerințelor societății românești contemporane și, bineînțeles, preocupărilor didactice ale colegilor mei de la universitate. Am în vedere în special nevoia societății românești de a reduce fenomenul corupției ale cărui modalități concrete semnificative se materializează în cadrul proceselor de achiziție publică; de cealaltă parte, printre preocupările colectivului didactic din universitatea noastră, în parteneriat cu specialiști din țară, se numără și acest domeniu, sens în care amintesc de un real succes Conferința de Achiziții Publice desfășurată anul acesta în luna aprilie la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative.

Alex Toth:  În concret, vă rog să prezentați cititorilor noștri care sunt avantajele acestui program de achiziții publice și care este publicul țintă.

Nicolae Ploeșteanu: Este important de reținut că mai multe instituții publice cu competențe în domeniul finanțelor publice ne-au solicitat la începutul anului universitar să oferim cursuri în domeniul achizițiilor publice, având în vedere că în anul 2016 a fost adoptat un pachet de legi în acest domeniu, iar cunoașterea acestora este dificilă, cu atât mai mult aplicarea în derularea proceselor de achiziții. Masteratul are în special ca public țintă personalul instituțiilor publice, implicați în procesul de achiziție publică dar, deopotrivă, angajații persoanelor juridice neguvernamentale, lucrative sau nelucrative, care în mod curent desfășoară activitățile specifice achizițiilor publice. Masteratul se adresează în aceeași măsură și persoanelor care supraveghează legalitatea acestor operațiuni sau, de ce nu, investighează faptele ilicite care apar în procesul de achiziție publică ori sunt intim legate de acest proces. Am în vedere polițiști, procurori, judecători.

Alex Toth: Care este gradul de cunoaștere a domeniului de către mediul public și privat din România?

Nicolae Ploeșteanu: Nu neg existența unor specialiști în acest domeniu, dar aceștia sunt extrem de puțini în România, astfel că este nevoie de o specializare în acest domeniu, iar instituțiile publice au posibilitatea constituirii unor fonduri pentru a asigura formarea continuă a funcționarilor publici. Având în vedere că noul pachet de legi în domeniul achizițiilor publice este extrem de stufos (4 legi, având în total 600 de articole fără anexe) este exclusă la nivelul instituțiilor publice cunoașterea de bază și sistematică a domeniului.

Alex Toth: Spuneți-ne câteva aspecte care individualizează această ofertă educațională în raport cu altele

Nicolae Ploeșteanu: La nivelul Departamentului de Drept și Administrație Publică s-au derulat de 1 an de zile pregătiri pentru realizarea acestui program și sperăm că vom veni cu o curiculă extrem de bine adaptată cerințelor profesionale și formării de competențe în acest domeniu. Totodată, vom lucra într-un sistem modern, unic la nivel de România, care se bazează pe simulări ale bunelor practici, pe o comunicare digitală de performanță, astfel încât rezultatul învățării să fie garantat și de calitate. Ne bazăm și pe expertiza unor profesori de valoare, cu experiență practică și cu deschidere către noutățile europene din domeniu. Pe scurt, considerăm că va fi masteratul cu cea mai mare anvergură didactică, pedagogică și de rezultat din domeniul achizițiilor publice, din România. Înscrierile se pot face în perioada 10-21 iulie la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din Târgu-Mureș, str. Livezeni nr. 69. Admiterea se realizează pe baza mediei examenului de licență, indiferent de specializarea de licență absolvită. Detaliile privind admiterea sunt accesibile la adresa admitere.upm.ro.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică