« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Interviuri

Laura Codruța Kövesi: Nu am cerut niciodată procurorilor să dispună anumite măsuri
17.07.2017 | Ioana ENE DOGIOIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Ioana Ene Dogioiu

Ioana Ene Dogioiu

Laura Codruța Kövesi

Laura Codruța Kövesi

Ioana Ene Dogioiu: DNA se află în centrul unui scandal fără precedent pentru că are o componentă internă, plecată de la înregistrările difuzate de România TV. Sunt ele autentice sau nu?

Laura Codruța Kövesi: Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuţie pe care am avut-o în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut.

Mi se pare important să vă explic contextul. Încă de la începutul anului, am dispus efectuarea unor controale la diverse structuri ale DNA, centrală şi din teritoriu. În activitatea noastră obişnuită avem astfel de şedinţe cu procurorii, în care discutăm situaţia unor dosare, în special a dosarelor vechi, adică înregistrate în urmă cu un an, doi ani.

Acea şedinţă a fost una de lucru, operativă, în care s-a discutat situaţia dosarelor aflate pe rolul unei secţii a DNA. Au fost prezenţi toţi procurorii cu funcţii de execuţie şi conducere, au fost discutate dosarele aflate în lucru la procurori.

Nu s-au discutat chestiuni publice, ci anchetele şi dosarele aflate în lucru.

Ioana Ene Dogioiu: Îmi spuneţi că informaţii clasificate referitoare la conţinutul dosarelor ar putea fi acum în pericol după ce înregistrarea şedinţei a ajuns în posesia unei televiziuni?

Laura Codruța Kövesi: Ar putea fi în pericol chiar dosarele pe care le investigăm. În acea şedinţă, noi am discutat ce dosare sunt în lucru, ce activităţi au făcut procurorii, pentru că ei trebuie să justifice de ce un dosar nu e soluţionat de un an. Şi trebuie să arate că au lucrat ritmic în dosare. S-a discutat despre anumite probe pe care ei le-au administrat sau urmează să fie administrate.

Deci pe această înregistrare sunt discuţii referitoare la dosare penale care nu sunt în faza publică, sunt în lucru, în unele dintre ele nu s-a comunicat nimic în spaţiul public. În acest moment, este posibil ca persoane aflate în anchetă să cunoască despre aceste dosare.

Ioana Ene Dogioiu: Deci, o discuţie într-o şedinţă a avut loc, ea a fost înregistrată şi apoi conţinutul a fost prelucrat pentru a vă fi „puse vorbe în gură”?

Laura Codruța Kövesi: Categoric. Şedinţa aceea nu a fost un monolog, a fost un dialog. Sunt înregistraţi şi colegii care au luat cuvântul la şedinţă. Au fost puse mai multe întrebări, mai mulţi colegi au exprimat opinii.

Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit.

Ioana Ene Dogioiu: Vă sunt atribuite nişte formulări să le zicem colocviale: „mânca-ţi-aş”, „curul pe dosare”, „decapaţi”? Aţi spus aşa ceva?

Laura Codruța Kövesi: Categoric nu. Nu am folosit aceste expresii.

Ioana Ene Dogioiu: Dar dacă nu le-aţi spus, cum de se aud totuşi cu vocea dvs?

Laura Codruța Kövesi: E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile şi pe Internet cu ajutorul cărora poţi să faci aşa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii.

Ioana Ene Dogioiu: Aţi expertizat înregistrarea?

Laura Codruța Kövesi: În cadrul dosarului penal s-a dispus o expertiză tehnică. Nu pot să dau detalii pentru că ea va constitui probă la dosar.

Ioana Ene Dogioiu: I-aţi cerut unui procuror, de presupus dlui Uncheselu, să îl ia ţintă pe premierul de atunci, Grindeanu?

Laura Codruța Kövesi: Nu discutăm la şedinţă despre ţintă. Nu ne propunem să anchetăm anumite persoane care au anumite funcţii sau anumite averi. Noi discutăm dosarele pe care le avem în lucru, verificăm fapte şi încercam să adunăm probe.

În cadrul acelei şedinţe, eu nu am cerut niciunui procuror să facă o anchetă cu privire la o anumită persoană. Am discutat dosarele care erau deja în lucru.

Ioana Ene Dogioiu: Dar în cadrul altei şedinţe aţi cerut aşa ceva?

Laura Codruța Kövesi: Nu. Niciodată. Nu avem discuţii: „trebuie să îl investigăm pe X sau pe Y”. Nu. Tactica de anchetă o stabileşte procurorul, iar procurorii şefi doar urmăresc dacă se respectă termenele, dacă dosarele vechi sunt soluţionate, dacă sunt dosare pe care procurorii le lasă în nelucrare, dacă avem probleme cu care putem să îi ajutăm.

Spre exemplu, în acea şedinţă au fost invocate dosare în cadrul cărora s-a dispus efectuarea unor expertize şi procurorii cu funcţii de conducere pot suplimenta numărul de specialişti care fac o anumită constatare pentru a finaliza mai repede o cauză complexă.

Ioana Ene Dogioiu: Unul dintre cei doi procurori revocaţi din DNA, dna Moraru Iorga, va acuză că i-aţi fi cerut să ia măsuri în dosare, o reţinere, a dnei Udrea, şi o arestare.

Laura Codruța Kövesi: Nu am cerut niciodată procurorilor să dispună anumite măsuri sau soluţii. În ceea ce priveşte anumite măsuri preventive, nu vreau să particularizez cu un dosar sau un procuror, rolul meu că procuror-șef intervine într-o unică situaţie, când se solicită un aviz pentru ridicarea imunităţii, dacă procurorul de caz consideră că se impune măsura reţinerii sau arestării preventive faţă de de un senator sau deputat.

Doar în această situaţie eu emit un punct de vedere, în sensul în care procurorul propune printr-un referat ridicarea imunităţii, iar eu verific dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege. Doar în această situaţie pot emite o opinie pe temeinicia sau legalitatea unei astfel de propuneri. În rest, alte discuţii nu avem.

Avem în interiorul DNA discuţii profesionale, sunt colegi care se consultă: practică judiciară e în acest fel, ce părere ai, pot folosi această soluţie a ÎCCJ? Aceste discuţii sunt uzuale, nu numai cu şeful, ci şi între procurori. În cadrul lor poţi emite opinii cu privire la o încadrare juridică sau chestiuni generale.

Dar niciodată, niciodată, nu doar de când sunt procuror şef DNA, ci şi când am fost procuror general, nu am cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluţie într-un dosar. Dacă făceam aşa ceva, în cei 10 ani cred că aş fi avut plângeri la CSM.

Ioana Ene Dogioiu: Există suspecţi în dosarul înregistrărilor?

Laura Codruța Kövesi: Aş începe prin a vă explica de ce a fost deschis dosarul. În primul rând, pentru că s-au discutat chestiuni care nu sunt destinate publicităţii. Noi anchetăm modul în care informaţii care nu au fost destinate publicului au ajuns în afara instituţiei.

Această infracţiune e dată în competenţa exclusivă a DNA prin lege, deci nu anchetăm pentru că aşa vrem noi, ci pentru că asta ne e competența. Iar pentru fapte care exced competenţei noastre am sesizat PÎCCJ, unde a fost deschis un alt dosar.

Ioana Ene Dogioiu: Există suspecţi?

Laura Codruța Kövesi: În acest moment este începută urmărirea penală doar pe faptă.

Ioana Ene Dogioiu: De ce l-aţi ales tocmai pe dl procuror Iacob să conducă ancheta?

Laura Codruța Kövesi: La şedinţa respectivă au participat procurori cu funcţii de execuţie şi procurori cu funcţii de conducere. De aceea am apreciat că în echipa de anchetatori care soluţionează acest dosar trebuie să fie şi o persoană cu funcţie de conducere.

Ioana Ene Dogioiu: O mare tulburare a provocat testul poligraf pe care l-aţi fi impus procurorilor. Şi cel puţin trei…

Laura Codruța Kövesi:… Nu este adevărat, nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. Tactica de anchetă o stabileşte procurorul de caz împreună cu ceilalţi anchetatori care lucrează în cauză. În acest dosar au fost făcute audieri ale unor martori.

Nu doresc să comentez situaţii particulare, dar, în general, când un procuror consideră că pentru a elimina anumite piste sau pentru a verifica anumite elemente în ancheta e necesar un astfel de test, la finalul audierii persoanei o întreabă dacă doreşte să se supună unui astfel de test.

După ce persoana îşi dă consimţământul, la câteva zile se trece la efectuarea testului. Înainte ca el să înceapă, persoana e întrebată din nou dacă doreşte sau nu să facă acest test. Sunt situaţii în care persoanele care îşi dau consimţământul iniţial, când li se propune testul, ulterior refuză să îl mai facă.

Ioana Ene Dogioiu: A fost vreun procuror care a refuzat să îşi dea consimţământul iniţial pentru testul poligraf?

Laura Codruța Kövesi: Nu aş comenta acest lucru. Pot să vă spun doar că martorii care au fost audiaţi şi-au dat consimțămatul pentru acest test, au fost martori care au efectuat acest test şi martori care au refuzat să facă acest test. Alte comentarii nu pot să fac.

Ioana Ene Dogioiu: E o procedură legală şi s-a mai făcut?

Laura Codruța Kövesi: Sigur. S-a mai procedat la o astfel de tactică de anchetă şi în alte dosare cu părţi vătămate, cu părţi civile, cu suspecţi, cu martori.

Ioana Ene Dogioiu: Cu procurori?

Laura Codruța Kövesi: Nu vorbim de un dosar care vizează procurori. Noi investigăm o faptă. Nu avem procurori, avem martori, părţi civile, inculpaţi, suspecţi, aşa cum nu investigăm un preşedinte CJ, ci investigăm un suspect sau audiem un martor.

Ioana Ene Dogioiu: V-aţi pus problema că puteaţi fi înregistrată din afara clădirii?

Laura Codruța Kövesi: Este o pistă de anchetă şi aceasta. Ea va fi eliminată sau confirmată la finalul urmăririi. Urmează să fie verificată.

Ioana Ene Dogioiu: Deocamdată acest scandal s-a soldat cu revocarea a doi procurori…

Laura Codruța Kövesi:… nu are nicio legătură. Motivele revocării au fost făcute publice. Au fost propuşi pentru revocare pentru motive diferite, dovedite în fața CSM care a şi avizat această propunere de revocare.

Ioana Ene Dogioiu: În cazul dnei Moraru Iorga există o suspiciune privind înregistrarea unui denunţ. Ceea ce unii au apreciat drept o chichiţă.

Laura Codruța Kövesi: De 4 ani de zile, de când conduc această instituţie, am mai avut situaţii dificile cu care ne-am confruntat, procurori care au încălcat dispoziţii legale sau care au comis fapte penale şi de fiecare dată am folosit intrumentele manageriale pe care le am.

În această situaţie, din verificările făcute, am constatat că au fost încălcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA.

Ioana Ene Dogioiu: Când aţi făcut verificările acestea?

Laura Codruța Kövesi: Eu am dispus nişte controale în care au fost implicaţi cei doi procurori încă din martie.

Ioana Ene Dogioiu: Şi când aţi fost înregistrată?

Laura Codruța Kövesi: La sfârşitul lunii martie. Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are în lucru, nu se termină într-o zi sau două. Mai ales când e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror.

Motivele care au dus la revocare au fost descoperite în această perioadă. Mai mult, niciodată nu am cerut revocarea unui procuror, nu am dispus numite măsuri până când nu am verificat orice informaţie prin controale, prin verificări efective ale unor acte sau documente, când situaţia a impus-o.

Motivele de revocare au fost identificate, au fost verificate şi când au fost confirmate s-a propus CSM avizarea acestor propuneri.

Ioana Ene Dogioiu: În momentul în care a fost înregistrată şedinţa respectivă, cei doi procurori, la fel ca alţii, se aflau deja sub verificare?

Laura Codruța Kövesi: Erau dispuse controale pe mai multe secţii şi procurorii erau verificaţi, la fel ca mulţi alţii, din structura centrală şi din teritoriu.

Ioana Ene Dogioiu: În cazul dlui procuror Tulus, motivul revocării este o cesiune de drepturi litigioase din 2012. Nu a trecut cam mult timp de la faptă la revocare?

Laura Codruța Kövesi: În momentul în care prin verificările făcute s-a stabilit o conexiune între această cesiune şi anumite soluţii care au fost date, s-a propus revocarea. Abia acum, când am dispus măsura revocării, noi am luat la cunoştinţă de existenţa unor dosare penale soluţionate şi care vizau persoane cu care (procurorul Tulus – n. red.) a fost implicat în raporturi comerciale.

Cesiunea a existat în declaraţia de avere, dar acolo nu s-a trecut identitatea persoanei. Persoanele care au fost implicate în această cesiune au fost investigate de DNA şi abia atunci s-a putut lămuri cu exactitate ce s-a întâmplat.

Ioana Ene Dogioiu: Aveţi doi procurori revocaţi sub suspiciuni serioase, aţi avut problema majoră a procurorului Negulescu. Lumea se poate întreba dacă aşa sunt procurorii DNA şi câţi de acest fel mai aveţi în instituţie?

Laura Codruța Kövesi: Nu aşa sunt procurorii DNA. Faptul că au existat câteva probleme nu înseamnă că toţi sunt aşa. Avem peste 700 de angajaţi, peste 150 de procurori, dacă unul încalcă legea aplicăm dispoziţiile legale, dar asta nu înseamnă că trebuie să culpabilizăm întreaga instituţie. Procurorii din DNA sunt eficienţi, sunt profesionişti şi continuă să îşi facă treaba, să investigheze cazurile de corupţie.

Ioana Ene Dogioiu: Continuă sau nu. Există percepţia că DNA a lăsat motoarele mai jos în ultima vreme.

Laura Codruța Kövesi: Sunt aprecieri subiective. Dacă ne uităm la un indicator obiectiv, statistica, lucrurile stau aproape la fel ca anul trecut, cu diferenţe foarte mici. În primele şase luni ale anului trecut au fost trimise în judecată peste 170 de rechizitorii, anul acesta peste 160 de rechizitorii.

Dar aş vrea să amintesc un lucru important. Anul trecut, în februarie, a fost pronunţată decizia CCR privind măsurile de supraveghere tehnică. Atunci eu am tras un semnal de alarmă şi am spus că ritmul de soluţionare a dosarelor va fi mai scăzut din lipsă de resurse.

Am propus ministerului Justiţiei suplimentarea schemei de personal pentru că resursele investigative au fost mutate către serviciul tehnic pentru a suplini şi a respecta decizia CCR.

Ioana Ene Dogioiu: Dar aţi primit resurse.

Laura Codruța Kövesi: Nu în totalitate. Am solicitat 130 de poliţişti, am primit 40. Iar restul resurselor de care avem nevoie nu le-am primit, lucrăm cu aceleaşi resurse ca anul trecut, deşi volumul de activitate a crescut foarte mult.

De aceea dosarele se soluţionează cu întârziere, lucru pe care l-am semnalat încă de anul trecut. Faptul că statistic stăm aproape la fel a presupus un efort cu mult mai mare din partea procurorilor.

Ioana Ene Dogioiu: Dar în privinţa achitărilor şi a restituirilor de dosare din instanţă? Este acuzat un număr cu mult mai mare.

Laura Codruța Kövesi: Nu e adevărat şi vă răspund cu cifre. Anul trecut în primele luni ale anului au fost achitate 104 persoane, anul acesta 67 de persoane, dintre care 37 erau învinuite pentru abuz în serviciu.

Ioana Ene Dogioiu: Deci au beneficiat de decizia CCR?

Laura Codruța Kövesi: Vom vedea când hotărârile vor fi motivate.

Ioana Ene Dogioiu: Şi restituiri?

Laura Codruța Kövesi: Acelaşi număr: 4 în primele şase luni ale anului trecut, 4 anul acesta.

Ioana Ene Dogioiu: Există tabere în DNA? Cei care vă susţin şi cei cărora le e frică să vorbească?

Laura Codruța Kövesi: Există o singură tabără, a procurorilor DNA care luptă cu corupţii.

Ioana Ene Dogioiu: Care a fost reacţia procurorilor în acest scandal?

Laura Codruța Kövesi: A fost un moment dificil pentru instituţie, nu putem să negăm. Dar niciunui procuror nu i-a plăcut că a fost înregistrat pe ascuns, nelegal.

Ioana Ene Dogioiu: V-a reproşat cineva cele două revocări?

Laura Codruța Kövesi: Nu. În 11 ani de zile nu am fost niciodată reclamată că aş fi avut o atitudine necorespunzătoare faţă de un coleg.

Ioana Ene Dogioiu: Pleacă procurorii din DNA? Au fost depuse mai multe cereri în ultima perioadă.

Laura Codruța Kövesi: Cererile de plecare depuse la CSM nu sunt ceva extraordinar. Este o situaţie relativ obişnuită. Structurile Ministerului Public sunt flexibile. Sunt procurori care obţin grade profesionale în urma promovării unor examene şi pentru a-şi valorifica acest grad profesional trebuie să se mute efectiv pe locul unde au dat examenul de promovare.

Sunt procurori care au motive personale, sunt procurori cărora li se oferă funcţii de conducere sau posturi în alte structuri şi decid să se mute. Faptul că 6 procurori au plecat din DNA nu e o problemă, acest lucru se întâmplă tot timpul, sunt cereri obişnuite la CSM.

Există discuţii la CSM dacă procurorii DNA, datorită complexităţii dosarelor şi a specificului muncii, nu ar trebui să aibă o activitate limitată la 3,4,5 ani. Când un procuror vine în DNA nu trebuie să iasă la pensie de aici.

Ioana Ene Dogioiu: Aţi vorbit cu preşedintele Iohannis de la începutul acestui scandal?

Laura Codruța Kövesi: Nu.

Ioana Ene Dogioiu: Există zvonul că aţi fi dorit să vorbiţi, dar preşedintele nu ar fi dorit.

Laura Codruța Kövesi: Nu este adevărat.

Ioana Ene Dogioiu: Dna Carmen Iohannis sau vreo altă persoană din familia preşedintelui este anchetată de DNA?

Laura Codruța Kövesi: Nu.

* mulțumim ziare.com

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Interviuri, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar, VIDEO, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD