Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Aurora Damcali: Ar putea fi recunoscută unei instanțe posibilitatea de a revizui o hotărâre judecătorească definitivă…
05.08.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Avocat Aurora Damcali, Managing Partner LEAUA ȘI ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de procedură civilă (ed. 5) Accesul la justiție. Costurile procesului civil. In memoriam Viorel Mihai Ciobanu, organizată de Societatea de Științe Juridice, la posibilitatea de a revizui o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată în cadrul unei acțiuni de natură civilă în cazul în care hotărârea se dovedește a fi incompatibilă cu o interpretare a dreptului Uniunii Europene.

Aurora Damcali: „Ar putea fi recunoscută unei instanțe posibilitatea de a revizui o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată în cadrul unei acțiuni de natură civilă în cazul în care hotărârea se dovedește a fi incompatibilă cu o interpretare a dreptului Uniunii Europene chiar dacă o astfel de posibilitate în mod evident din punctul meu de vedere există numai în ceea ce privește hotărârile judecătorești definitive incompatibile cu dreptul Uniunii Europene pronunțate exclusiv în cadrul unor acțiuni de natură administrativă? Prevederile art. 509 pct. 11 stabilesc foarte clar motivele revizuirii și evident printre aceste motive nu se regăsește și această posibilitate de revizuire întemeiată pe încălcarea principiului priorității dreptului Uniunii consacrată de art. 148 alin. (2) din Constituția României. De altfel, părțile ar avea deschisă calea recunoscută de 488 alin. (8) Cod procedură civilă când hotărârea a fost dată prin încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material atât pentru încălcarea normelor de drept intern, cât și pentru încălcarea normelor de drept european care fac parte din ordinea juridică internă bineînțeles cu excepția celor prevăzute la art. 20 alin. (2) din Constituție, măsura în care în privința drepturilor fundamentale ale omului am avea norme mai favorabile. Cu toate acestea prin hotărârea CJUE din octombrie 2015 dată în Cauza 69/14 referitoare la cererea de revizuire a unei hotărâri definitive pronunțate de o instanță națională civilă, hotărâre prin care domnului Târșia i-a fost respinsă definitiv acțiunea având ca obiect restituirea unei taxe ulterior pronunțării de către CJUE a faptului că această taxă este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene, subliniez faptul că domnul Târșia a inițiat o procedură de natură civilă pentru a obține restituirea respectivei taxe.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti