Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: Justițiabilii au încercat să obțină de la instanță o scutire de la plata cauțiunii…


15 august 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Judecător Aurelian-Marian Murgoci-Luca, Judecătoria Sectorului 5, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de procedură civilă (ed. 5) Accesul la justiție. Costurile procesului civil. In memoriam Viorel Mihai Ciobanu, organizată de Societatea de Științe Juridice, la scutirea de la plata cauțiunii.

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: „De-a lungul timpului justițiabilii au încercat să obțină de la instanță o scutire de la plata cauțiunii, o reducere a cuantumului acesteia, o eșalonare a plății, iar practica judiciară s-a dovedit a fi neunitară sub admisibilitatea acestei cereri. De ce a fost ea neunitară? În primul rând, în Ordonanța de Urgență nr. 51/2008 nu apare o mențiune expresă cu privire la posibilitatea acordării ajutorului public judiciar sub forma scutirii, reducerii, eșalonării plății cauțiunii. Cu toate acestea, au fost instanțe care au apreciat de-a lungul timpului că deși scutirea de la plata cauțiunii nu e reglementată expres în această Ordonanță de Urgență, totuși, ea ar fi admisibilă, deoarece în anexa la Ordonanță este menționată posibilitatea acordării unei forme de ajutor public sub forma scutirii reducerii eșalonării plății cauțiunii. Acea anexă, totuși așa cum ați remarcat că face referire la asistența judiciară solicitată într-un alt stat membru al Uniunii Europene, deci teoretic nu ar trebui să se refere la majoritatea cauzelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Chiar și în aceste condiții, au fost instanțe care au precizat că este admisibilă o asemenea cerere privitoare la cauțiune din perspectiva accesului la justiție apreciind instanțele respective că pentru respectarea dreptului debitorului de a avea acces la această procedură a suspendării executării silite trebuie să i se acorde această facilitate de a fi scutit de la plata cauțiunii dacă îndeplinește anumite condiții. Și au fost, bineînțeles, și instanțe care au apreciat că nu se pune o problemă de acces la justiție atât timp cât fondul contestației la executare poate fi analizat fără plata cauțiunii. Au fost instanțe care nu au analizat dacă se încearcă sau nu accesul la justiție, ci pur și simplu au statuat că legea națională nu reglementează posibilitatea scutirii de la plata cauțiunii și au respins cererea respectivă ca inadmisibilă.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică