Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Monica Strîmbei: Situația nu este atât de neagră
09.08.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Avocat Monica Strîmbei, Managing Associate ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de procedură civilă (ed. 5) Accesul la justiție. Costurile procesului civil. In memoriam Viorel Mihai Ciobanu, organizată de Societatea de Științe Juridice, la utilizarea procedurii ordonanței de plată.

Monica Strîmbei„Este posibil și am întâlnit în practică, recunosc că nu este unitară opinia, să se considere că odată ce antreprenorul a făcut și a transmis o situație de lucrări, a comunicat el care-i sunt sumele care i se cuvin, această creanță să nu îndeplinească caracterul cert, pentru că practic ea necesită un acord din partea inginerului, mai necesită o transmitere a unei facturi către beneficiar și este posibil ca beneficiarul să conteste sumele respective. Răspunsul meu la această întrebare, confruntată fiind cu nenumărate solicitări de a formula astfel de cereri, este că situația nu este atât de neagră și că nu trebuie să excludem ordonanța în sine pentru simplul fapt că există un mecanism contractual, părțile ar urma să discute în cursul execuției lui. De ce? Sunt nenumărate cazuri în practică în care antreprenorul transmite situația unor lucrări, inginerul care este reprezentantul beneficiarului în teren, emite un certificat interimar de plată și practic se transmite factura către beneficiar, iar beneficiarul nu comunică nimic, expiră termenele de plată, nu există nicio contestație, nu există nicio dispută dintre cele limitativ agreate de contract, pentru că beneficiarul nu poate în orice ipoteză să o invoce și să conteste creanța și totuși se trezește antreprenorul că nu poate să acceseze fondurile pentru a-și putea derula lucrările. În opinia mea într-o astfel de situație nu văd și nu am găsit un argument pentru care să nu apelezi la procedura ordonanței de plată.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti