Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Liviu Zidaru: În cursul instanței sau în cursul procesului?
03.08.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Procedură civilă, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător dr. Liviu Zidaru, Curtea de Apel București, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de procedură civilă (ed. 5) Accesul la justiție. Costurile procesului civil. In memoriam Viorel Mihai Ciobanu, organizată de Societatea de Științe Juridice, la schimbări terminologice prezente în noul Cod de procedură de civilă.

Liviu Zidaru„Controversa a pornit de la această reformulare altminteri mai degrabă chirurgicală, mai mult estetică din punctul meu de vedere, fostul 138 Cod procedură 1865. Art. 138 prevede că dovezile care nu au fost cerute în condițiile art. 112, 115, adică cerere și întâmpinare, și 132 adică la primul termen, nu vor mai putea fi invocate în cursul instanței și s-a spus într-o opinie că prin schimbarea sintagmei în cursul instanței cu în cursul procesului s-ar extinde decăderea care intervine în temeiul art. 254 și la nivelul instanței de apel. Mie nu mi se pare că este așa. În primul rând textul în sine nu face altceva decât să actualizeze terminologic o chestiune, o exprimare veche, în cursul instanței însemna în cursul procesului, o instanță începută spuneau autorii vechi. Dacă ne ducem și citim literatura veche vom vedea imediat că această exprimare, de altfel uzuală încă din dreptul francez și care la noi între timp s-a pierdut, s-a vorbit despre cursul unei instanțe începute, adică un proces început. Și atunci 254 nu face altceva decât să actualizeze terminologia la nivelul expresiilor care sunt uzuale pentru noi astăzi. În al doilea rând, sigur că esențialul rămâne dincolo de această exegeză a art. 254, textele din materia apelului care sunt structurate exact ca în vechiul Cod de procedură civilă. Adică nu există nicio modificare relevantă în această privință.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti