Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Drept penal Dreptul Uniunii Europene Jurisprudență Curți de Apel

Probleme juridice de procedură în cazul ORAL NALAN. UPDATE: CA Timișoara a dispus punerea în libertate. Procurorii au retras contestația

25 iulie 2017 | JURIDICE.ro

25 iulie 2017: Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au retras contestația la decizia instanţei prin care s-a dispus eliberarea din arest a activistei de origine turcă Oral Nalan, magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție urmând să ia act de acest demers, potrivit mediafax.

 Alin Speriusi-Vlad: „Este o decizie normală şi înţeleaptă a Ministerului Public care recunoaşte greşeala făcută de Poliţia de Frontieră, în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Ea de la început a intrat cu un document de călătorie, emis în baza Convenţiei de la Geneva pentru refugiaţi, iar această reglemenare este obligatorie pentru România, nu doar ca şi reglementare internaţională care apără drepturile omului, ci şi în baza dispoziţiilor Dreptului European. Există, la nivelul Uniunii Europene, o politică comună în acest domeniu, iar România trebuie să se conformeze. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpolului, ca şi organizaţie internaţională. Interpolul este o organizaţie internaţională care funcţionează ca o bază de date în care sunt înscrise mai multe persoane de către statele membre, inclusiv de Turcia, iar secretariatul Genereal al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan.

Această privare de libertate nelegală, pe clienta mea a costat-o îndepărtarea de familie şi a costat-o rememorarea unor evenimente, a unor traume, care au dus la recunoaşterea statului de refugiat. Trebuie înţeles că acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, nu este o măsură provizorie, este un statut definitiv, care se obţine şi în România şi în orice stat membru şi semnatar al Convenţiei de la Geneva greu, adică este o procedură administrativă complexă, unde o persoană susţine, prezintă ceea ce a suferit, traumele prin care a trecut, care au mai multe cauze, dar sunt traume şi care sunt analizate, verificate, certificate de statul care acordă protecţia internaţională, iar celelalte state membre ale convenţiei, iar statele europene sunt obligate să respecte acest statut.

Fără a face speculaţii, în mod normal, având în vedere poziţia înţeleaptă a Ministerului Public, acest proces,  formal, are un termen în data de 31 iulie, la Curtea de Apel din Timişoara şi ne aşteptăm ca acest proces să înceteze, ca urmare a retragerii cererii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.”

 

***

20 iulie 2017: Curtea de Apel Timișoara a dispus punerea în libertate a lui Oral Nalan, activista turcă de origine kurdă reținută în 8 iulie 2017 la Vama Nădlac și ulterior arestată în baza unui mandat internațional al Interpolului, pe motiv că a dispărut alerta roșie emisă de Interpol, potrivit pressone.ro.

Cu toate acestea, Oral Nalan va rămâne în arest cel puțin până la judecarea contestației înaintate de Parchet împotriva deciziei de punere în libertate la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit sursei citate, o posibilă extrădare în Turcia ar afecta relațiile diplomatice dintre România și Belgia, sens în care Ministerul Afacerilor Externe român a primit din partea ambasadei Belgiei la București mai multe comunicări verbale referitoare la eventualele consecințe ale nerespectării prevederilor Convenției de la Geneva din 1951 privind refugiații.

***

18 iulie 2017: Dincolo de încărcătura umană, socială și politică, reliefată de materialele de presă, dar și de aspectele juridice inerente oricărei proceduri de extrădare, speța activistei din Turcia ORAL NALAN ridică o problemă de drept european, respectiv compatibilitatea legislației naționale în materie de refugiați și de extrădare cu legislația europeană în materie de refugiați.

Avocații refugiatei ORAL NALAN în dosarul de extrădare, Alin Speriusi-Vlad și Bogdan Burdea, au solicitat instanței de judecată, Curtea de Apel Timișoara, să formuleze, în temeiul art. 267 TFUE și al art. 104 din Regulamentul de Procedură al CJUE referitor la Procedura Preliminară de Urgență, să formuleze o cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare, pentru ca CJUE să răspundă la următoarele întrebări:

1. Sistemul instituit prin DIRECTIVA 2011/95/UE din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanţii ţărilor terţe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecţie internaţională, la un statut uniform pentru refugiaţi sau pentru persoanele eligibile pentru obţinerea de protecţie subsidiară şi la conţinutul protecţiei acordate și prin REGULAMENTUL (UE) NR. 604/2013 din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid se opune unei reglementări naționale care nu recunoaște statutul de refugiat acordat de un alt stat membru resortisantului unei țări terțe (față de UE) sau unui apatrid?

2. Sistemul instituit prin DIRECTIVA 2011/95/UE din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanţii ţărilor terţe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecţie internaţională, la un statut uniform pentru refugiaţi sau pentru persoanele eligibile pentru obţinerea de protecţie subsidiară şi la conţinutul protecţiei acordate și prin REGULAMENTUL (UE) NR. 604/2013 din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid permite unui stat membru returnarea în statul de origine (țară terță față de UE) al resortisantului acelui stat sau al apatridului căruia un alt stat membru i-a acordat statutul de refugiat?

3. Sistemul instituit prin DIRECTIVA 2011/95/UE din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanţii ţărilor terţe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecţie internaţională, la un statut uniform pentru refugiaţi sau pentru persoanele eligibile pentru obţinerea de protecţie subsidiară şi la conţinutul protecţiei acordate și prin REGULAMENTUL (UE) NR. 604/2013 din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid permite unui stat membru instituirea oricărei măsuri preventive sau provizorii privative de libertate până la dispunerea returnării în statul de origine (țară terță față de UE) al resortisantului acelui stat  sau al apatridului căruia un alt stat membru i-a acordat statutul de refugiat?

Încheierea Curții de Apel Timișoara din 17.07.2017: „Respinge cererea de sesizare a Curţii Europene de Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată de apărătorul ales al persoanei extrădabile ORAL NALAN.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership