Ziua internațională Nelson Mandela
18 iulie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
18 iulie 2018: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată, anual, la data de 18 iulie.
Anul acesta Ziua internațională Nelson Mandela marchează 100 de ani de la nașterea lui Nelson Mandela (18 iulie 1918). Centenarul este o ocazie de a reflecta asupra vieții și a moștenirii sale și de a-și urma chemarea de a „face din lume un loc mai bun”.
Fundația Nelson Mandela este dedicată Zilei Mandela din acest an pentru acțiunea împotriva sărăciei, onorând conducerea și devotamentul lui Nelson Mandela combaterea sărăciei și promovarea justiției sociale pentru toți.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea
***
18 iulie 2017: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată în fiecare an, la 18 iulie, în semn de recunoaștere a contribuției fostului președinte sud-african la cultivarea păcii, democrației, libertății și drepturilor omului.
Astfel, prin Rezoluția 64/13 din noiembrie 2009, Organizația Națiunilor Unite a desemnat pentru prima dată o zi în onoarea unei persoane, recunoscând valorile promovate de Nelson Mandela și implicarea sa în slujba umanității, în vederea soluționării, pe de o parte a conflictelor inter-rasiale și, pe de altă parte de îmbunătățire a acestor relații, promovarea și protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen și drepturile copiilor și ale altor grupuri vulnerabile, precum și în dezvoltarea comunităților sărace și subdezvoltate.
Mai mult decât atât, în decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a extins scopul Zilei internaționale Nelson Mandela, în vederea susținerii condițiilor umane în închisori, a creșterii gradului de conștientizare față de cei închiși care sunt o parte continuă a societății, precum și în vederea aprecierii muncii personalului din închisori, un serviciu social cu o importanță aparte.
Astfel, prin Rezoluția 70/175, au fost adoptate normele minime standard revizuite pentru tratamentul deținuților și s-a stabilit că acestea ar trebui să fie cunoscute drept „Normele Nelson Mandela”, în amintirea moștenirii primului președinte de culoare al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în detenție luptând pentru democrație și libertate.
Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918, în Transkei, Africa de Sud și a urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.
În 1993, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, alături de fostul președinte al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk, primind de-a lungul timpului, peste 250 de distincții și medalii.
La 10 mai 1994, a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, mandatul său axându-se pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat și a inegalității și prin promovarea reconcilierii rasiale.
În 1999 s-a retras de pe scena politică și s-a concentrat asupra activităților de binefacere pentru combaterea sărăciei și a HIV/SIDA, organizând, în 2003, primul concert mondial dintr-o serie dedicată campaniei sale anti-SIDA, denumită 46664, după vechiul număr purtat în închisoare.
În 2004, a pus bazele Fundației ”Nelson Mandela”, a Fondului ”Nelson Mandela pentru copilărie” și a Fundației ”Mandela Rhodes” pentru a-și continua activitatea umanitară.
Nelson Mandela a murit la 5 decembrie 2013, la Johannesburg.
Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/mandeladay/.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro