Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională Nelson Mandela
18.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată, anual, la data de 18 iulie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, lumea onorează un gigant al timpului nostru; un lider cu un curaj de neegalat și de o realizare impunătoare; un om cu demnitate liniștită și umanitate profundă.

Nelson Mandela a fost un vindecător al comunităților și un mentor pentru generații.

El rămâne o busolă morală și o referință pentru noi toți.

Madiba a parcurs calea către libertate și demnitate cu o hotărâre de oțel- cu compasiune și dragoste.

El a arătat că fiecare dintre noi are capacitatea– și responsabilitatea– de a construi un viitor mai bun pentru toți.

Lumea noastră de astăzi este afectată de război, copleșită de urgențe, afectată de rasism, discriminare, sărăcie și inegalități, și amenințată de dezastrul climatic.

Să găsim speranță în exemplul lui Nelson Mandela și inspirație în viziunea sa.

Astăzi și în fiecare zi, să onorăm moștenirea lui Nelson Mandela luând măsuri.

Vorbind împotriva urii și pentru apărarea drepturile omului.

Îmbrățișând umanitatea noastră comună – bogată în diversitate, egală în demnitate, unită în solidaritate.

Și făcând împreună lumea noastră mai dreaptă, plină de compasiune, prosperă și durabilă pentru toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată, anual, la data de 18 iulie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Ziua internațională Nelson Mandela este o ocazie de a reflecta asupra vieții și moștenirii unui legendar susținător global pentru demnitate, egalitate, justiție și drepturile omului.

În fiecare an, în această zi, de ziua de naștere a lui Nelson Mandela, aducem un omagiu acestui om extraordinar care a întruchipat cele mai înalte aspirații ale Națiunilor Unite și ale familiei umane.

Apelurile lui Madiba pentru solidaritate și încetarea rasismului sunt deosebit de relevante astăzi, deoarece coeziunea socială din întreaga lume este amenințată de diviziune.

Societățile devin din ce în ce mai polarizate, cu discursuri de ură în creștere și dezinformare care estompează adevărul, punând sub semnul întrebării știința și subminând instituțiile democratice.

Pandemia COVID-19 în curs de desfășurare a făcut aceste boli mai acute și a redus anii de progrese în lupta globală împotriva sărăciei.

Ca întotdeauna în perioade de criză, cei marginalizați și cei discriminați sunt cei care suferă cel mai mult, fiind deseori învinuiți pentru problemele pe care nu le-au cauzat.

Pandemia a arătat importanța vitală a solidarității și unității umane, valori susținute și exemplificate de Nelson Mandela în lupta sa pe tot parcursul vieții pentru justiție.

Nimeni nu este în siguranță până când toți nu sunt în siguranță. Și fiecare dintre noi are un rol de jucat.

Să ne inspirăm din mesajul lui Madiba că fiecare dintre noi poate face diferența în promovarea păcii, a drepturilor omului, a armoniei cu natura și a demnității pentru toți.

Să onorăm cu toții chemarea la acțiune a lui Madiba și să fim împuterniciți de moștenirea sa.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată, anual, la data de 18 iulie.

Conform Raportului Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2020, pandemia COVID-19 a adâncit inegalitățile existente, lovind cele mai sărace și cele mai vulnerabile comunități. De asemenea, aceasta a înrădăcinat modelele existente de discriminare și stigmatizare, cu rapoarte de discriminare împotriva diferitelor grupuri apărute în multe țări. Secretarul general al ONU a solicitat solidaritate cu cei mai vulnerabili din lume, care au nevoie urgentă de ajutor pentru a răspunde celei mai grave crize economice și sociale din ultimele generații.

COVID-19 agravează, de asemenea, inegalitățile pentru femei și fete din toate domeniile – de la sănătate și economie, la securitate și protecție socială. Femeile sunt în primele linii în lupta împotriva coronavirusului, reprezentând aproape 70% din lucrătorii de sănătate și sociali la nivel global. Activitatea de îngrijire a femeilor fără plată a crescut semnificativ ca urmare a închiderii școlilor și aproape 60% dintre femei lucrează în economia informală, ceea ce reprezintă un risc mai mare de a cădea în sărăcie. De asemenea, pandemia a dus la o creștere accentuată a violenței împotriva femeilor.

Între timp, schimbările climatice afectează în continuare fiecare țară de pe fiecare continent. 2019 a fost al doilea an cel mai cald din palmares și sfârșitul celui mai cald deceniu (2010-2019). Aceasta perturbă economiile naționale și afectează viețile. Modelele meteo se schimbă, nivelul mării este în creștere, iar evenimentele meteorologice devin mai extreme. Recuperarea COVID-19 trebuie să meargă mână în mână cu acțiunile climatice. Schimbările climatice nu sunt în așteptare. 2020 rămâne esențial pentru a progresa în situațiile de urgență climatică și pentru a stopa pierderile de biodiversitate.

Pandemia este un apel de trezire fără precedent, care prezintă inegalități profunde și expune precis eșecurile care sunt abordate în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 și în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Avansând acest moment de criză, pași îndrăzneți pot conduce lumea înapoi pe calea către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Acesta este un moment pentru schimbări, pentru o schimbare profundă și sistemică către o economie mai durabilă, care funcționează atât pentru oameni, cât și pentru planetă.

Obiectivele de dezvoltare durabilă oferă un cadru vital pentru recuperarea COVID-19 care duce la economii mai ecologice, mai inclusive și la societăți mai puternice, mai rezistente.

Pandemia COVID-19 a demonstrat enorma fragilitate a lumii noastre și a evidențiat riscurile și pericolele pe care le-am ignorat de zeci de ani: sisteme de sănătate inadecvate; lacune în protecția socială; inegalități structurale; sisteme construite pe acumulare fără respectarea limitelor planetare sau a generațiilor viitoare.

Cu ocazia Zilei Internaționale Nelson Mandela, 18 iulie, secretarul general al ONU, António Guterres, va susține cea de-a 18-a prelegere anuală Nelson Mandela la ora 9:00. Urmăriți în direct pe televiziunea ONU.

În discursul său „Abordarea pandemiei inegalității: un nou contract social pentru o nouă eră”, secretarul general va avea ca obiectiv diferitele niveluri de inegalitate care sunt expuse și exacerbate de pandemia COVID-19. El va evidenția amenințarea reprezentată de bunăstarea noastră și de viitorul nostru și nedreptățile istorice și tendințele actuale, de la colonialism și patriarhie la rasism și decalajul digital și va face recomandări concrete pentru o cale mai echitabilă, mai justă și mai durabilă, în conformitate cu Obiective de dezvoltare durabilă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

18 iulie 2018 Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată, anual, la data de 18 iulie.

Anul acesta Ziua internațională Nelson Mandela marchează 100 de ani de la nașterea lui Nelson Mandela (18 iulie 1918). Centenarul este o ocazie de a reflecta asupra vieții și a moștenirii sale și de a-și urma chemarea de a „face din lume un loc mai bun”.

Fundația Nelson Mandela este dedicată Zilei Mandela din acest an pentru acțiunea împotriva sărăciei, onorând conducerea și devotamentul lui Nelson Mandela combaterea sărăciei și promovarea justiției sociale pentru toți.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

18 iulie 2017: Ziua internațională Nelson Mandela (Nelson Mandela International Day) este marcată în fiecare an, la 18 iulie, în semn de recunoaștere a contribuției fostului președinte sud-african la cultivarea păcii, democrației, libertății și drepturilor omului.

Astfel, prin Rezoluția 64/13 din noiembrie 2009, Organizația Națiunilor Unite a desemnat pentru prima dată o zi în onoarea unei persoane, recunoscând valorile promovate de Nelson Mandela și implicarea sa în slujba umanității, în vederea soluționării, pe de o parte a conflictelor inter-rasiale și, pe de altă parte de îmbunătățire a acestor relații, promovarea și protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen și drepturile copiilor și ale altor grupuri vulnerabile, precum și în dezvoltarea comunităților sărace și subdezvoltate.

Mai mult decât atât, în decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a extins scopul Zilei internaționale Nelson Mandela, în vederea susținerii condițiilor umane în închisori, a creșterii gradului de conștientizare față de cei închiși care sunt o parte continuă a societății, precum și în vederea aprecierii muncii personalului din închisori, un serviciu social cu o importanță aparte.

Astfel, prin Rezoluția 70/175, au fost adoptate normele minime standard revizuite pentru tratamentul deținuților și s-a stabilit că acestea ar trebui să fie cunoscute drept „Normele Nelson Mandela”, în amintirea moștenirii primului președinte de culoare al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în detenție luptând pentru democrație și libertate.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918, în Transkei, Africa de Sud și a urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

În 1993, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, alături de fostul președinte al Africii de Sud, Frederik Willem de Klerk, primind de-a lungul timpului, peste 250 de distincții și medalii.

La 10 mai 1994, a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, mandatul său axându-se pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat și a inegalității și prin promovarea reconcilierii rasiale.

În 1999 s-a retras de pe scena politică și s-a concentrat asupra activităților de binefacere pentru combaterea sărăciei și a HIV/SIDA,  organizând, în 2003, primul concert mondial dintr-o serie dedicată campaniei sale anti-SIDA, denumită 46664, după vechiul număr purtat în închisoare.

În 2004, a pus bazele Fundației ”Nelson Mandela”, a Fondului ”Nelson Mandela pentru copilărie” și a Fundației ”Mandela Rhodes” pentru a-și continua activitatea umanitară.

Nelson Mandela a murit la 5 decembrie 2013, la Johannesburg.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/mandeladay/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti