« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Reducerea pedepsei solicitate de procuror
01.08.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că reducerea limitelor de pedeapsă nu înseamnă că procurorul sau instanța trebuie să se orienteze spre minimul pedepsei prevăzut de lege, dimpotrivă, la stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei trebuie să se țină seama de criteriile de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv: împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit; natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal; nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială. În speță, dacă pedeapsa de 1 an închisoare aplicată inculpatei (avocat în Baroul București, profesie ce reclamă, printre altele, onoare personală, probitate, integritate morală și urmărirea interesului clientului, conform codului deontologic al avocaților) pentru fapte similare nu a determinat-o pe aceasta să se conformeze normelor penale, este puțin probabil că o sancțiune mai blândă, de 5 luni închisoare, cum s-a stabilit prin acordul de recunoaștere a vinovăției, va atinge această finalitate. (Decizia nr. 100/A din 28 martie 2017 pronunțată în apel de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect respingere acord de recunoaștere vinovăție)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD