« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituirea unui grup infracţional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Percheziţii domiciliare, reținere
20.07.2017 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT. Constituirea unui grup infracţional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Percheziţii domiciliare, reținere.

Miercuri, 19 iulie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpaţilor I. Ș. V., R. D. L. şi V. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2017, inculpaţii I. Ş. V., V. I., R. D. şi S. A. şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice şi de serviciu, constând în compromiterea şi comercializarea abuzivă a clientelei aparţinând unei societăţii de brokeraj cu sediul în Cipru, urmare activităţii infracţionale membrii grupării intenţionând să obţină foloase financiare importante, în mod fraudulos, produsul infracţional ţintă ridicându-se la suma de 80.000 de euro.

În concret, gruparea astfel constituită a avut ca obiectiv principal sustragerea prin transferarea neautorizată din platforma informatică de tip „CRM” de gestionare a bazei de date, a datelor informatice constând în datele confidenţiale de contact ale clienţilor legitimi ai companiei (nume, prenume, numere de telefon, adrese de corespondență electronică – e-mail, adrese de corespondenţă poştală, adrese de rezidenţă), acţiuni urmate de luarea măsurilor organizatorice în vederea căutării pe piaţa de profil, găsirii şi în final comercializării bazelor de date către alţi clienţi interesaţi ce activează sau care au legături cu piaţa de capital.

Din punctul de vedere al activităţilor infracţionale efectiv desfăşurate şi consumate, al structurii şi duratei grupării, precum şi a componenţei şi rolurilor membrilor acestuia în cadrul planului infracţional s-a reţinut următoarele:

Activităţile specifice s-au desfăşurat în cauză pe două segmente infracţionale.

Prima etapă a avut ca obiectiv compromiterea bazei de date a societăţii de brokeraj, rolul determinant în această fază avându-l chiar angajatul din conducerea firmei, respectiv inculpatul I. Ş. V., care a profitat de calitatea sa în cadrul firmei şi de dreptul de a avea astfel acces la toate bazele de date referitoare la clienţi şi putea astfel cu uşurinţă să intre în posesia acestora în mod fraudulos.

Menţionăm că baza de date gestionată de societate era compusă din clienţi străini, majoritatea ruşi, cu potenţă financiară de investiţie pe piaţa de capital, din acest motiv gruparea, fiind conştientă de valoarea şi potenţialul respectivelor date informatice intenţiona să abordeze persoane interesate direct în exploatarea acestora şi obţinerii astfel în schimb, a unui preţ pe măsură, aproximativ 80.000 de euro pentru un număr de peste 9000 de contacte.

Cea de-a doua etapă infracțională era cea destinată comercializării abuzive a datelor informatice compromise, etapă ce presupunea activităţi de căutare pe piaţa de profil de eventuali cumpărători interesaţi în achiziţionarea acestora, purtarea de negocierilor necesare şi în final vânzarea acestora la un preţ cât mai mare.

De această etapă răspundeau inculpaţii V. I., R. D. şi S. A., care în realizarea scopului infracţional, s-au implicat după caz, în păstrarea datelor în condiţii de siguranţă, contactarea eventualilor cumpărători, folosirea altor apelative decât numele reale, purtarea negocierilor care se impuneau în vederea stabilirii preţului, stabilirea întâlnirilor cu potenţialii clienţi şi în final vânzarea acestora.

Astfel, a rezultat că în perioada ianuarie – aprilie 2017, inculpatul I. Ş. V., în calitate de director (service provider) al societăţii de brokeraj cu sediul în Cipru, în mod repetat şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în mod neautorizat, respectiv prin nerespectarea şi încălcarea atribuţiilor specifice şi normale de serviciu şi inclusiv a clauzei contractuale de confidenţialitate, fără o justificare licită, a procedat la copierea şi transferarea succesivă pe adresele personale de e-mail a întregii baze de date cu caracter confidenţial din platforma informatică de tip „Crm”.

Demersul său infracţional a fost sprijinit de conivența şi înţelegerea prealabilă cu ceilalţi membrii ai grupării de facilitare a comercializării bazelor de date astfel sustrase, în scopul obţinerii şi împărţirii folosului infracţional, respectiv a preţului obţinut în urma vânzării către terţe persoane interesate a datelor informatice.

După intrarea în posesia respectivelor baze de date confidenţiale şi care nu erau destinate publicităţii, informaţii pe care inculpatul I. Ş. V. le cunoştea datorită atribuţiilor sale de serviciu, în continuare, acesta le-a transmis şi divulgat, fără drept, celorlalţi membrii ai grupării, care răspundeau de partea comercializării ulterioare a acestora, prin aceste acţiuni succesive de tip mijloc-scop, afectând interesele legitime şi activitatea specifică a firmei cipriote de tranzacţionare financiară pe piaţa de capital.

În acest sens, a rezultat că la începutul lunii iulie 2017, aceştia au luat legătura cu un potenţial client, divulgând o parte din date şi oferindu-i astfel spre testare din baza de date deţinută, un număr de 50 de contacte, fără însă ca tranzacţia de vânzare-cumpărare să se finalizeze. Acest client a realizat că respectivele date informatice aparţin companiei cipriote şi a adus la cunoştinţă această intenţie de comercializare unuia dintre asociaţii firmei respective.

Acesta din urmă, cu intenţia de a recupera baza de date sustrasă, în prima parte a lunii iulie 2017, a continuat să corespondeze cu respectivul vânzător, purtând în perioada 3-11 iulie 2017 mai multe conversaţii pe o reţea de socializare, purtând negocieri de preţ, stabilind diverse modalităţi de testare şi tranşe de plată a datelor informatice şi în final chiar o întâlnire pe raza  Mun. Iaşi, în ziua de 11 iulie 2017. Cu ocazia discuţiilor din data de 5 iulie 2017, reprezentantul firmei a putut obţine spre testare de la interlocutor şi alte date confidenţiale de contact aparţinând  unora dintre clienţii companiei, date ce au fost şi de această dată divulgate fără drept.

Pentru a-şi păstra anonimatul reprezentantul companiei de brokeraj, deţinătoarea de drept a bazei de date, a apelat la persoană de încredere, să poarte negocierile de cumpărare/recuperare a bazei de date de la persoanele implicate în sustragerea datelor informatice confidenţiale, din declaraţia acestuia, persoana care o contacta şi cu care ţinea legătura în mod obişnuit în scopul vânzării datelor informatice fiind identificată ca fiind inculpatul V. I., care a lăsat impresia că se numeşte „A.”.

Astfel, în ziua de 11 iulie 2017, persoana de încredere s-a întâlnit iniţial în Iaşi cu persoana care deţinea efectiv bazele de date, stocate într-un sistem informatic şi care răspundea astfel de integritatea şi siguranţa respectivelor date informatice. Această persoană a fost identificată ca fiind inculpatul S. A., zis A. care cu aceea ocazie, fiind coordonat de către inculpaţii V. I. şi R. D., i-a arătat şi divulgat persoanei de încredere o mare parte baza din de date oferită spre vânzare. După foarte scurt timp, în  urma discuţiilor telefonice purtate de inculpatul S. A., la întâlnirea cu presupusul client s-au prezentat ceilalţi membrii ai grupării, inculpaţii V. I. şi R. D., persoane care purtau efectiv negocierile şi stabileau toate coordonatele tranzacţiilor, întâlnirea luând sfârşit cu stabilirea unei noi întrevederi de această dată pe raza Mun. Bucureşti.

Au urmat mai multe conversaţii telefonice cu persoanele implicate în activităţile infracţionale, conversaţii care avut loc inclusiv pe parcursul zilei de 13 iulie 2017, zi în era stabilită o nouă întâlnire pentru perfectarea vânzării-cumpărării datelor informatice, întâlnire care a fost amânată pentru ziua de 14 iulie 2017.

Astfel, în ziua de 14 iulie 2017, similar cazului anterior, la întâlnirea ce a avut loc pe raza Mun. Bucureşti, la întâlnirea cu persoana de încredere s-au prezentat aceeaşi coordonatori inculpații V. I. şi R. D., care după luarea măsurilor de precauţie au procedat la contactarea aceluiaşi inculpat S. A. care s-a prezentat la scurt timp cu baza de date printată, părăsind la scurt timp locaţia. În continuare, inculpaţii V. I. şi R. D. sunt cei care poartă cu presupusul cumpărător negocierile necesare, context în care îi prezintă acestuia  şi divulgă din nou informaţii confidenţiale din baza de date persoanei de încredere, înmânându-i acestuia spre studiere şi convingere materialul printat ce conţinea un număr foarte mare de contacte reprezentând clientela companiei de brokeraj, material care era supus tranzacţionării. Întrucât „părţile contractante” nu au căzut de acord asupra vânzării-cumpărării datelor informatice întâlnirea s-a finalizat cu încercarea de continuare a negocierilor şi tranzacţionării efective.

Pe parcursul cercetărilor, în ziua de 18 iulie 2017 a avut loc o nouă întâlnire în Mun. Bucureşti între aceleaşi persoane în scopul perfectării tranzacţiei de vânzare-cumpărare a bazei de date confidenţiale aparţinând societăţii de brokeraj, organul de urmărire penală organizând şi procedând la constatarea flagrantă a activităţii infracţionale, membrii grupării, identificaţi în persoana inculpaţilor V. I., R. D. L. şi S. A., fiind ridicaţi şi conduşi la sediul DIICOT în vederea continuării cercetărilor.

În urma întâlnirii s-a reuşit tranzacţionarea unei părţi din baza de date, fiind plătită membrilor grupării suma totală de 13.800 euro, contra unui număr de aproximativ 2200 de contacte şi date confidenţiale.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 18 iulie 2017 au fost ridicate mai multe sisteme de calcul/informatice şi dispozitive de stocare a datelor informatice, telefoane mobile, sisteme informatice posibil folosite de acestea în derularea activităților infracționale specifice, corpuri delicte care pe parcursul cercetărilor urmează a fi supuse perchezițiilor informatice în condițiile legii, în scopul identificării altor date şi informații relevante.

Inculpaţii reţinuţi urmează a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioada de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD