Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Polonia. Proteste împotriva reformelor din sistemul judiciar. UPDATE: Reacția RECJ. Legea care va reduce independența sistemului judiciar, adoptată. Președintele nu va promulga legea de reformare a Curții Supreme. Președinții tribunalelor de drept comun vor fi numiți de ministrul Justiției. CE lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei. Guvernul contestă motivele de îngrijorare invocate de Comisia Europeană. CE a declanșat o procedură împotriva guvernului polonez. Elaborarea unui ghid ref. reforma sistemului judiciar
26.02.2018 | Irina RÎMARU

JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Sâmbătă, 24 februarie 2018, Jacek Czaputowicz, ministrul de externe, a anunțat că Polonia va elabora şi îi va transmite Comisiei Europene un ghid cu informaţiile necesare referitoare la reforma sistemului judiciar, potrivit agerpres.ro.

Jacek Czaputowicz: „Polonia este deschisă în legătură cu acest subiect. Dorim să punem în aplicare reformele şi am dori să furnizăm informaţii despre ele Comisiei Europene şi celorlalte state membre.”

***

Miercuri, 20 decembrie 2017: Comisia Europeană a declanșat o procedură fără precedent împotriva guvernului polonez, care nu a reacționat la numeroasele solicitari de a renunța la reformele controversate din sistemul judiciar, potrivit europa.eu.

Comisia Europeană a concluzionat că exista un risc clar de încălcare a statului de drept așa încât a declanșat articolul 7 din Tratatul UE.

***

Luni, 28 august 2017: Guvernul de la Varșovia a contestat motivele de îngrijorare invocate de Bruxelles cu privire la reformele controversate din sistemul judecătoresc polonez, într-un răspuns trimis Comisiei Europene, la două zile după expirarea termenului dat Poloniei pentru a opera modificările solicitate, potrivit msz.gov.pl.

Demersurile legislative al căror obiectiv principal este de a reforma sistemul judiciar rămân conforme cu standardele europene și răspund așteptărilor crescânde pe care populația le are de ani buni față de acest domeniu. De asemenea, dubiile Comisiei Europene rămân fără temei„, relevă un comunicat al diplomației poloneze.

***

Miercuri, 26 iulie 2017: Comisia Europeană lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar, potrivit reuters.com.

Actul normativ, care conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun, a fost promulgat de către președintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de opoziție, în opinia cărora va afecta independența justiției.

Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

CE va trimite Poloniei o scrisoare de notificare oficială îndată ce legea în cauză va fi publicată. Din momentul primirii scrisorii, autoritățile de la Varșovia vor avea la dispoziție o lună pentru a soluționa problemele semnalate.

De asemenea, Comisia Europeană a trimis Varșoviei un set de recomandări în care evidențiază pericolul pe care propunerile de reformă îl pot reprezenta pentru statul de drept în Polonia.

***

Marți, 25 iulie 2017: Andrzej Duda, președintele Poloniei, a promulgat o lege privind reforma tribunalelor de drept comun, în baza căreia președinții acestora vor fi numiți de ministrul Justiției, potrivit theguardian.com.

Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de UE, cât și de Opoziție, în opinia cărora va afecta independenta justiției.

Legea îi va permite ministrului Justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul Național al Magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit Opoziției, va duce la subordonarea justiției față de executiv.

***

Luni, 24 iulie 2017: Andrzej Duda, președintele Poloniei, a anunțat că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii care, potrivit criticilor, afectează independența justiției, potrivit theguardian.com.

Andrzej Duda: „Această lege nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate. Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării. Am decis să trimit legea înapoi la Sejm, camera inferioară a Parlamentului, ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii„.

***

Joi, 20 iulie 2017: parlamentul a adoptat legea controversată privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o lovitură de stat, care va reduce independența sistemului judiciar, potrivit france24.com.

Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra și 23 de abțineri, ignorându-se astfel avertismentul Comisiei Europene, care a somat Varșovia să suspende noile reforme controversate din sistemul său judiciar, întrucât reprezintă riscuri clare pentru independența justiției din Polonia.

Intenția Partidului Lege și Justiție (PiS) de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.

***

Luni, 17 iulie 2017: Consiliul Superior al Magistraturii a publicat reacția Comitetului Executiv al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare față de decizia Poloniei de a adopta doua reforme intens criticate și de a introduce în Parlament un proiect de act normativ care afectează componența Curți Supreme, potrivit unui comunicat CSM.

Textul integral al comunicatului:

„Comitetul Executiv al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) își exprimă dezaprobarea față de faptul că atât Camera inferioară cât și Camera superioară a Parlamentului polonez au aprobat săptămâna trecută două reforme care au fost subiectul unor critici tranșante pe parcursul ultimului an. Mai mult, săptămâna trecută a fost introdus în Parlament un proiect de act normativ care afectează componența Curții Supreme.

Prima lege care a fost aprobată vizează reformarea Consiliului Judiciar polonez. Aceasta reformă a fost analizată de Comitetul Executiv al RECJ în data de 30 ianuarie 2017, prilej cu care s-a arătat faptul că nu existase o consultare substanțială a Consiliului Judiciar polonez în acest sens, că această reformă presupune încheierea mandatului membrilor Consiliului, că numirea membrilor Consiliului Judiciar de către Parlament nu corespunde standardelor RECJ și că ideea constituirii a două Adunări în cadrul Consiliului Judiciar (prima dintre ele formată din 15 judecători numiți de Parlament și cea de-a doua incluzând 6 membri ai Parlamentului polonez, ministrul justiției, un reprezentant al Președinției, președintele Curții Supreme și președintele Înaltei Curți Administrative), alături de cerința privind adoptarea separată a oricărei rezoluții a Consiliului Judiciar de către ambele Adunări în reuniuni separate, sunt de natură a acorda un rol substanțial politicienilor în privința selecției și numirii judecătorilor.

Cea-a de doua lege aprobată de Parlament dă ministrului justiției puterea de a demite președinții de instanțe și de a-i înlocui în următoarele 6 luni după intrarea în vigoare a noii legi.

Aceste legi vor implica în mod inevitabil o eroziune a independenței justiției cu un impact inevitabil și asupra statului de drept. De asemenea, proiectul de lege introdus în data de 12 iulie 2017 implică dizolvarea actualei Curți Supreme prin impunerea pensionării membrilor săi și acordă ministrului justiției puterea discreționară de a desemna judecătorii care vor rămâne astfel activi în cadrul sistemului.

Comitetul Executiv al RECJ consideră aceasta ca fiind o situație gravă.
Într-adevăr, cu prilejul ultimei Adunări Generale ale RECJ, din iunie 2017, în declarația de la Paris a fost inclusă următoarea observație:
„Evoluțiile și reforma judiciară din Polonia continuă să reprezinte o preocupare serioasă având în vedere faptul că periclitează principiul separării puterilor în stat, esențial pentru respectarea statului de drept. RECJ reiterează faptul că o cerință cheie pentru menținerea și creșterea încrederii reciproce între autoritățile judiciare din statele membre ale Uniunii Europene, temei al recunoașterii reciproce, o reprezintă independența, egalitatea și eficiența fiecăruia dintre sistemele judiciare ale statelor membre, raportat la statul de drept.”
Atât de gravă este situația din Polonia încât Consiliile Judiciare din statele membre ale Uniunii Europene au reacționat pe parcursul ultimelor câteva luni. În mod deosebit următoarele Consilii judiciare au făcut propriile declarații, respectiv:
Conseil Superieur de la Justice Belgium
Supreme Judicial Council, Bulgaria
Državno Sudbeno Vijeće, Croatia
Association of Council of State Judges, Greece
Association of Judges of Ireland
Consiglio Superiore della Magistratura, Italy
Tieslietu Padome, Latvia
Teiseju taryba, Lithuania
Raad voor de rechtspraak, Netherlands
Conselho Superior da Magistratura, Portugal
Consiliul Superior al Magistraturii, România
Sudna Rada, Slovakia
Sodni Svet, Slovenia
Consejo General del Poder Judicial , Spain
Judges’ Council of England and Wales
Judges’Council of Northern Ireland
Judges’ Council of Scotland

Este imperativ astfel ca independența judiciară să fie respectată de la nivelul guvernelor. Un sistem democratic bazat pe principiul statului de drept ar putea funcționa în mod optim numai dacă independența judecătorilor este protejată. Mai mult, așa cum s-a arătat în mod clar în Declarația de la Paris, dar și în declarațiile mai vechi ale Comitetului Executiv al RECJ, din 26 aprilie 2017, independența judiciară este crucială în menținerea și creșterea încrederii reciproce între autoritățile judiciare ale UE. Independența judiciară joacă, de asemenea, un rol indispensabil în asigurarea respectării legislației UE.

Bruxelles, 17 iulie 2017″

***

Duminică, 16 iulie 2017: 4.500 de persoane au manifestat în fața parlamentului polonez pentru a denunța reformele controversate din sistemul judiciar, potrivit reuters.com.

Cele două camere ale parlamentului polonez au aprobat în această săptămână două proiecte de lege care, în ochii opoziției, reprezintă un pas către preluarea controlului sistemului judiciar de către majoritatea conservatoare și slăbirea separării puterilor în stat.

Prima lege se referă la statutul Consiliului Național al Magistraturii și stipulează că parlamentul, unde PiS deține majoritatea, va alege membrii acestui organism. A doua lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției. Ambele texte nu mai au nevoie decât de semnătura președintelui pentru a intra în vigoare.

Irina Rîmaru

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.