Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Sistemul judiciar

DNA-Suceava. Şantaj, favorizarea făptuitorului, compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals intelectual. Percheziții domiciliare, punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere, control judiciar. UPDATE: Arestare preventivă. Suspendare magistrat. Trimitere în judecată

3 octombrie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA-Suceava. Șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, conflict de interese, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată.

2 octombrie 2017: În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 728 și 732 din 21 iulie, respectiv 25 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

– S. R., la data faptelor prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– șantaj,
– instigare la favorizarea făptuitorului,
– instigare la compromiterea intereselor justiției,
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
– conflict de interese;

– S. C., pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj;

– B. C., la data faptelor agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
favorizarea făptuitorului,
– fals intelectual în formă continuată,
– compromiterea intereselor justiției;

B. B. D., la data faptei șef al Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2015, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, inculpata S. R., împreună cu inculpatul S. C., a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă își cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a inculpatului S. C.

Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații S. R. și S. C. au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi inițiate cercetări față de aceasta și față de membrii familiei acesteia pentru săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane.

La data de 21 iulie 2017, inculpatul B. B. D., în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, cu intenție, a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei în privința cărora a fost întrebat, omițând totodată să declare toate aspectele despre care avea cunoștință.

Concret, inculpatul s-a oferit să folosească resursele umane și tehnice ale Serviciului pe care-l conducea pentru a o ajuta pe inculpata S. R. în demersul său infracțional, aspect pe care l-a negat în fața procurorilor anticorupție.

În perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, inculpata S. R., în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul B. C., agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de inculpatul S. C., pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă. Pentru a justifica perioada în care cauza s-a aflat în nelucrare, la începutul lunii noiembrie 2016, agentul de poliție, cu intenție, a întocmit în fals două procese verbale, prin antedatare și inserarea unor mențiuni nereale.

În același context și în aceeași calitate, la data de 4 februarie 2016, inculpata S. R. l-a determinat pe inculpatul B. C. să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării inculpatului S. C., lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.

Separat de cele anterior menționate, în aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului S. C., date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui alt dosar penal.

În perioada 6-12 decembrie 2016, inculpata S. R., în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, cu intenție, a inițiat procedura de achiziție a unui bun de la o societate comercială pe care o administra în fapt împreună cu inculpatul S. C.. În acest context, inculpata a aprobat referatul de necesitate și a semnat o dispoziție de plată, obținând în mod indirect un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 697 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Suceava, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

***

31 iulie 2017: Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de procuror şi din funcţia de conducere pentru S. R, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în temeiul art. 62 alin. 1 lit. a1) din Legea nr. 303/2004, începând cu data de 21 iulie 2017, ca urmare a luării faţă de aceasta, prin încheierea nr. 1/21.07.2017 dispusă de Curtea de Apel Suceva – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, a măsurii arestării preventive.

:: Ordinea de zi soluționată ( pct. 3)

***

24 iulie 2017: Magistrații Curții de Apel Suceava au admis propunerea de arestare preventivă în cazul inculpaților S. R, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și S. C., potrivit portalului instanței.

***

DNA-Suceava. Şantaj, favorizarea făptuitorului, compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals intelectual. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 iulie 2017, a inculpaților S. R., prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, și S. C., pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 iulie 2017, a inculpatului B. C., agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată și
compromiterea intereselor justiției.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2015, inculpata S. R. împreună cu inculpatul S. C., folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a inculpatului S. C.

Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații S. R. și S. C. au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane.

În perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, inculpata S. R., în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul B. C., agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de inculpatul S. C., pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.
În același context și în aceeași calitate, la data de 4 februarie 2016, inculpata S. R. l-a determinat pe inculpatul B. C., să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării inculpatului S. C., lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.
În aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului S. C. date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.

Prin acest demers au fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi și libertăți fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condițiile prevăzute de lege și autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul B. C. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului B. C. i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 iulie 2017, inculpații S. R. și S. C. au fost prezentați Curții de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

***

DNA-Suceava. Infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de serviciu, contra libertății persoanei, contra înfăptuirii justiției. Cercetări, percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de serviciu, contra libertății persoanei, contra înfăptuirii justiției, săvârșite în perioada 2015-2016.

În cursul zilei de 20 iulie 2017, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 7 locații situate în municipiul Botoșani, din care 4 sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, atunci când împrejurările vor permite, vor fi oferite detalii suplimentare.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

* Notă: Procurorii DNA au descins inclusiv la locuința R. P. S, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, și la domiciliile unor polițiști, potrivit Botosaninews.ro.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership