Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept penal, Sistemul judiciar

DNA-Alba Iulia. Abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată

24 iulie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA-Alba Iulia. Abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1096/VIII/3 din 2 august 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpaților:

K. A., la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 infracțiuni),
conflict de interese, în formă continuată (3 infracțiuni),
uz de fals, în formă continuată,

S. I., la data faptei director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

B. E. C., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în, formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților:

O. E. C., la data faptei șef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

M. R. C., la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, formă continuată,
împrumutarea, sub orice formă, de către directorul societății, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute de lege.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, inculpata K. A., în calitatea sus menționată, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile etc.) către societățile administrate de inculpații B. E. C., M. R. C. și o altă persoană. 

Într-unul dintre cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.
În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu societatea administrată de B. E. C., inculpata K. A. a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale.

În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații S. I. și O. E. C., cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale.

Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.

În perioada 2011-2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata K. A. a gestionat din partea Consiliul Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa.

În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine și rudele sale.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul M. R. C., în calitate de director al unei societăți comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.
Consiliul județean Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților K. A., M. R. C., B. E. C. și S. I..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de inculpații C. N. M. și V. V., procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
J.Next
Cărţi

Servicii

Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocatură
Executori
Notariat
Sistemul judiciar
Studenţi

RSS  Publicare comunicate profesionale

Articole
Essentials
RNSJ   Studii   Note de studiu
Opinii   Povestim cărţi
Interviuri
Revista revistelor

Autori  Condiţii de publicare articole

Jurisprudenţă
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii


Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică