Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Înşelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, spălare de bani, dare de mită, luare de mită și folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității. Percheziţii domiciliare


24 iulie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT. Înşelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, spălare de bani, dare de mită, luare de mită și folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității. Percheziţii domiciliare.

Vineri, 21 iulie 2017 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, instigare la fals intelectual, uz de fals, spălare de bani, dare de mită, luare de mită și folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna mai 2017, mai mulţi suspecţi, printre care şi un cetăţean italian, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop comiterea de infracţiuni menite, printre altele, să ducă la acapararea în mod ilegal a majorităţii părţilor sociale ale unei societăţi comerciale  şi în mod implicit şi controlul asupra activelor acestei societăţi.

În acest sens, au fost întocmite în fals  „Decizia asociatului unic al societăţii – 2 (două) pagini tehnoredactate, având la sfârşitul celei de a doua pagini două semnături olografe, indescifrabile şi „Act constitutiv, actualizat la data de 2 iunie 2017, al societăţii având un număr de 15 (cincisprezece) pagini tehnoredactate, la sfârşitul fiecărei pagini existând câte 2 (două) semnături olografe indescifrabile, una în partea stângă provenind de la numitul cetăţeanul italian și una situată în partea centru-dreapta la finalul fiecărei pagini pretins a fi fost executate de către persoana vătămată, cetăţean olandez.

Semnăturile existente  pe aceste înscrisuri pretins provenite de la persoana vătămată nu au fost executate de către aceasta aşa cum rezultă din concluziile raportului de constatare criminalistică tehnico-ştiinţifică grafică întocmit în cauză.

Aceste două înscrisuri împreună cu fotocopii ale înscrisurilor privind acţionariatul societăţii şi a unei recipise de consemnare la o unitate bancară a sumei de 3.600 lei cu titlul de majorare capital social(sumă care nu a fost niciodată transferată în contul principal al societăţii) au fost remise de către doi suspecţi unui martor care nu a cunoscut caracterul lor fals, pentru a fi depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în vederea efectuării menţiunilor pretins survenite cu privire la  acţionariatul societăţii şi persoana desemnată în calitate de administrator.

Martorul a depus înscrisurile respective utilizând fie platforma online fie deplasându-se personal la sediul ORC de pe lângă Tribunalul Bucureşti împreună cu cererea de efectuare a menţiunilor şi de eliberare a unui certificat constatator în acest sens.

Obţinându-se certificatul constatator al menţiunilor modificatoare survenite cu privire la  acţionariatul societăţii şi persoana desemnată în calitate de administrator al societăţii comerciale, persoana vătămată a fost practic deposedată de 90% din drepturile pe care le avea în calitate de asociat unic al acesteia, pierzând astfel controlul asupra societăţii comerciale în sine cu toate drepturile şi prerogativele ce decurgeau din această calitate (inclusiv controlul asupra activelor societăţii).

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, utilizând acest certificat de înregistrare a menţiunilor modificatoare survenite în actul constitutiv al societăţii comerciale, înscris fals, al cărui conţinut nu corespundea realităţii, suspecţii au acţionat astfel:
– au făcut angajări în cadrul societăţii comerciale, respectiv director economic cu timp de lucru 2 ore/zi, director comercial cu timp de lucru 2 ore/zi, şef serviciu pază și ulterior au făcut modificările în programul REVISAL la ITM București;
– i-au concediat pe doi angajați ai societăţii comerciale care îşi desfăşurau activitatea în calitate de director economic şi contabil şef;
– în perioada 12-16 iunie 2017, s-au prezentat la unele dintre unitățile bancare la care societatea comercială avea conturi bancare deschise şi au solicitat şi obţinut schimbarea persoanei împuternicite să facă operaţiuni pe respectivele conturi, depunând totodată şi un nou specimen de semnătură în virtutea pretinsei calităţi de administrator a cetăţeanului italian. Ulterior, după schimbarea titularului dreptului de a face operaţiuni pe conturile bancare ale societăţii şi a specimenului de semnătură, aflând despre disponibilităţile băneşti existente în conturile societăţii comerciale membrii grupului infracţional organizat au luat hotărârea de a scoate sume de bani din conturile societăţii în scopul de şi le însuşi.

Astfel:

La data de 16 iunie 2017 cetăţeanul italian împreună cu alţi doi suspecţi s-au prezentat la o unitate bancară din Voluntari, unde invocând calitatea de reprezentanţi ai societăţii comerciale, au dispus plata din conturile  acestei societăţi a sumei de 2.711.748,20 lei către o altă societate controlată de membrii grupării indicând ca justificare contravaloare factură fiscală reprezentând „lămâi Turcia”.

Din contul acestei societăţi controlată de către membrii grupului, conform extraselor de cont, imediat, în aceeaşi zi, în mod consecutiv prin 4 operaţiuni s-au transferat în contul deschis la o unitate bancară al unei societăţi comerciale suspecte în cauză, suma totală de 600.000 lei (RON). Scopul urmărit a fost acela de a se ascunde originea ilicită a banilor-obţinuţi prin infracţiuni de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals precum şi de a se pierde urma tranzacţiilor efectuate.

Scopul urmărit inițial de către membrii grupului infracţional organizat a fost acela, ca prin orice mijloace cu aparenţă de legalitate sau nelegale, să preia întreaga societate comercială ale cărei active se ridică la valoarea de aproximativ 40 milioane euro.

Ulterior, aflând despre disponibilităţile băneşti existente în conturile societăţii au devenit brusc,  vădit interesaţi de orice sumă de bani pe care ar putea să o obţină în calitate de pretinşi reprezentanţi ai acestei societăţi.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile deținute de către membrii grupului infracțional și asupra conturilor persoanelor fizice și juridice implicate.

La sediul DIICOT- Structura Centrală a fost aduse, în vederea audierii,  un număr de 16 persoane.

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul B.C.C.O. Constanța și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii