Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public: Protocol ref. educația juridică în școli. UPDATE: Consiliul de Mediere, parte la protocol. Mariana Ghena, responsabilă din partea CSM pentru implementarea protocolului. Raport anual 2017
02.03.2018 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

2 martie 2018: Ministerul Justiției a publicat un raport anual asupra Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli.

:: Raport protocol

***

12 decembrie 2017: Consiliul de Mediere a informat că în cadrul activităților Protocolului, Ion Dedu, mediator, membru în Comisia Permanentă a Consiliului de Mediere, va participa la o întrevedere, în data de 19 decembrie 2017, la invitația Ministerului Justiției, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte al CM.

***

10 noiembrie 2017: Joi, 9 noiembrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat următoarele propuneri din cuprinsul punctului de vedere al direcţiei de specialitate:
– pentru schimbul de experienţă dintre Consiliul Superior al Magistraturii şi consiliile din Republica Moldova, este utilă informarea celor două consilii din Republica Moldova cu privire la încheierea protocolului privind educaţia juridică în şcoli şi comunicarea către acestea a conţinutului protocolului, cu ocazia întâlnirilor viitoare putând fi stabilite mijloacele concrete de realizare a acestui obiectiv prin colaborarea trilaterală;
– este utilă desfăşurarea unor activităţi comune de promovare a educaţiei juridice pentru mediul preuniversitar, activităţi descrise
în Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în şcoli şi care să implice şi reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de intenţia jud. Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, de a fi desemnată în calitate de persoană responsabilă din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru implementarea protocolului de colaborare privind educaţia juridică în şcoli, încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

:: Ordinea de zi soluționată (pct.11)

***

24 octombrie 2017: Comisia Relaţii internaţionale şi programe din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat propunerile din punctul de vedere al  Direcției Afaceri Europene, Relații Internaționale şi Programe referitor la implementarea protocolului de colaborare privind educația juridică în școli prin raportare la protocolul de colaborare dintre CSM România, CSM Republica Moldova și CSP Republica Moldova și a luat act de intenția judecătoarei Mariana Ghena, președintă a Consiliului Superior al Magistraturii, de a fi desemnată în calitate de persoană responsabilă din partea CSM pentru implementarea protocolului de colaborare privind educația juridică în școli, încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Înalta Curte de Casație și Justiție.

:: Minuta (pct. 3)

***

3 octombrie 2017: Consiliul de Mediere a anunțat că a devenit parte la protocolul privind educația juridică în școli încheiat între Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public, potrivit unui comunicat al Consiliului de Mediere, semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

 

***

Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public au elaborat un protocol care va sta la baza educației juridice în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei dat publicităţii duminică, 23 iulie 2017.

Astfel, domeniile care vor forma obiectul educației juridice în școli în cadrul învățământului preuniversitar sunt: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.

Educaţia juridică în şcoli își propune să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori. Totodată, se dorește implicarea altor parteneri ai justiției în procesul educativ, programul având atât o componentă teoretică, cât și una aplicativă, concretizată prin vizite la sediile instituțiilor implicate în actul de înfăptuire a justiției și stagii practice.

:: Protocolul

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate