Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA- Pitești. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată, sechestru asigurător
26.07.2017 | Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA- Pitești. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată, sechestru asigurător.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. P., la data faptei primar al comunei Boișoara, județul Vâlcea și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,
S. M., la data faptei vicepreședinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,
P. S., la data faptei secretar al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,
P. M. D., M. D. și O. M., la data faptelor membri ai Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
P. G., la data faptei președinte al unei obști, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2006, inculpatul P. P., în calitate de președinte al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe raza comunei Boișoara, județul Vâlcea, împreună cu ceilalți membri ai comisiei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încălcat dispozițiile legale imperative ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere. 

Concret, comisia respectivă, în ședința comisiei din data de 27 iunie 2006, a stabilit în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 2.032,8 ha teren cu vegetație forestieră pentru obștea condusă de inculpatul P. G., fără ca aceasta să formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și fără a dovedi că a avut în proprietate suprafețe de teren forestier.

Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul P. M. D., membrii Comisiei au semnat procesul verbal de punere în posesie, pentru suprafața de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafața respectivă.

În realitate, a fost retrocedată o suprafață totală de 2.125,1 hectare cu vegetație forestieră, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, în baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice și juridice, iar o suprafață de 249,50 ha constituia fond forestier național al statului).

Aceste demersuri au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât Statului Român, cât și unor persoane fizice și juridice, corelativ cu realizarea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru obștea beneficiară a terenului.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, inculpatul P. P. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-o altă cauză, comunicatul nr. 233/VIII/3 din 12 aprilie 2011.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti