« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT- Mehedinţi. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranţi. Reţinere, controlul judiciar, percheziţii domiciliare
26.07.2017 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT- Mehedinţi. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranţi. Reţinere, controlul judiciar, percheziţii domiciliare.

Luni, 24 iulie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  D. D., S. B. C., N. S. şi M. M.-A. şi măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii M. I. A. zis A. C., M. V. G. zis A. şi T. N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de migranţi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu data de 15 mai 2017 și până în prezent, în zona comunei Cetate din judeţul Dolj şi pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracţional transnaţional format din inculpaţii S. B. C., D. D., M. M.-A., N. S., M. I. A., M. V. G., T. N., suspecţii L. T. şi H. A. I. precum și alte persoane, ce a acţionat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, prin  racolarea, transferarea, călăuzirea şi transportarea unor persoane de origine arabă, pe teritoriul României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale.

Atribuţiile membrilor grupului infracţional organizat au constat în călăuzirea şi transportarea persoanelor de origine arabă la graniţa de vest a României, respectiv în municipiul Timişoara, judeţul Timiş.

Primul palier al grupului infracţional organizat cu ramificaţie transnaţională a fost constituit de către persoane de origine bulgară ce acţionau pe malul bulgăresc al Dunării şi care aveau rolul de a racola persoane de origine arabă şi de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al Dunării, cu ajutorul unor ambarcaţiuni.

Preluarea migranţilor pe malul românesc al fluviului Dunărea era asigurată de către inculpatul D. D. care era ajutat şi de către suspectul L. T., acesta transportându-i cu căruţa în locuri ferite (în plantaţii de vie sau la stâna de ori pe care acesta din urmă o are pe malul Dunării).

Inculpatul D. D. era singura persoană din cadrul grupului infracţional care ţinea legătura cu persoana  de origine bulgară, cei doi hotărând data, ora şi locul în care migranţii erau transferaţi cu ambarcaţiunea de pe malul bulgăresc pe malul românesc al Dunării.

Tot inculpatul D. D. era persoana care organiza transportul pe teritoriul României de la graniţa de sud, din jud. Dolj până la graniţa de vest în jud. Timiş.

În organizarea transportului, inculpatul D. D. lua legătura cu inculpatul S. B. C. care, la rândul său, îi contacta pe inculpaţii M. I. A., M. V. G. şi T. N. care aveau rolul de cărăuşi în sensul că transportau migranţii cu diverse autoutilitare la graniţa de vest a României sau rol de “antemergători” pe parcursul traseului, acest rol presupunând anunţarea şoferului care trasporta migranţii despre eventualele filtre ale poliţiei.

Astfel membrii grupării au efectuat transporturi ale migranților spre granița de vest a României în data de 15 mai 2017, 4 iunie 2017, 12. iunie 2017 şi 24 iulie 2017.

În aceeaşi perioadă infracţională, membrii grupului au intenționat în mod permanent să preia migranți ce erau trecuți fraudulos în România și să îi transporte la granița cu Ungaria fiind însă  împiedicați fie de organele poliției de frontieră care se aflau în zona în care aceştia operau, fie nu era un număr suficient de migranți pentru ca activitatea infracțională să fie profitabilă sau ca pe teritoriul Bulgariei să fie depistate călăuzele ce acţionau pe teritoriul României.

Uneori, în funcţie de disponibilitatea persoanelor ce alcătuiau grupul infracţional, au mai fost folosiţi în asigurarea transportului migranţilor şi inculpaţii N. S. şi M. M.-A..

În cursul nopţii din data de 24 iulie 2017, ora 3:10, au fost interceptate două autoutilitare cu numere emise de către autoritățile bulgare, într-un vehicul fiind depistat inculpatul M. M.-A. care conducea autovehiculul respectiv  precum şi 12 cetăţeni de origine arabă care nu aveau asupra lor nici un document de identitate.

În cel de-al doilea autovehicul au mai fost depistate 2 persoane, cetăţeni români, respectiv inculpatul S. B. C. şi inculpatul N. S., aceştia având rol de antemergător în transportarea migranţilor pe teritoriul României spre graniţa cu Ungaria.

Pentru destructurarea grupului infracţional, la data de 24 iulie 2017, procurorii D.I.I.C.O.T. – B. T .Mehedinţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Mehedinţi au efectuat 6 percheziţii domiciliare, în judeţele Dolj şi Mehedinţi.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD