Metodologia de primire la studii a cetăţenilor străini
6 aprilie 2017 | Alexandru MATEIÎn Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 233 din data de 5 aprilie 2017, a fost publicat Ordinul nr. 3473/2017 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii și școlarizare a cetățenilor străini începând cu anul școlar/universitar 2017-2018.
Scopul prezentei metodologii, este acela de a asigura primirea la studii și școlarizare a cetățenilor străini care nu dețin cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene, dovedită prin deţinerea unui paşaport valabil.
În realizarea acestui scop, persoanele care au cetăţenia unui stat terţ al Uniunii Europene, au acces la studii pe locuri fără plata taxelor de şcolarizare şi fără bursă în învăţământul obligatoriu în România, precum și pe locuri cu plată din învăţământul superior de stat şi particular acreditat, învăţământul terţiar nonuniversitar și învăţământul preuniversitar secundar superior.
Admiterea la studii se poate face în limba română, condiționată de dobândirea cunoștințelor de limba română, precum și într-o limbă străină, condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe
lingvistice.
Astfel, cetățenii străini pot susține examen de admitere pentru:
– învăţământul preuniversitar;
– studii universitare de licenţă, dacă sunt absolvenţi cu diplomă de bacalaureat sau echivalentul acesteia;
– învăţământul postuniversitar în domeniul sănătate (rezidenţiat), dacă sunt absolvenţi cu diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau diplomă echivalentă cu aceasta cu structură, durată şi un număr de credite cel puţin egal cu cele din România;
– studii universitare de doctorat, dacă sunt absolvenţi cu diplomă de master sau echivalentă acesteia.
Mobilitatea academică internă definitivă se realizează numai după sfârşitul unui an de studii, după satisfacerea tuturor cerinţelor prevăzute în programul de învăţământ, condiţionată de obţinerea scrisorii de acceptare la studii.
Înmatricularea la studii universitare este condiţionată de promovarea examenului/concursului de admitere şi de obţinerea scrisorii de acceptare la studii eliberate de Ministerul Educației Naționale.
Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII