Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologia de primire la studii a cetăţenilor străini
06.04.2017 | Alexandru MATEI

Secţiuni: Content, Lege 9, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 233 din data de 5 aprilie 2017, a fost publicat Ordinul nr. 3473/2017 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii și școlarizare a cetățenilor străini începând cu anul școlar/universitar 2017-2018.

Scopul prezentei metodologii, este acela de a asigura primirea la studii și școlarizare a cetățenilor străini care nu dețin cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene, dovedită prin deţinerea unui paşaport valabil.

În realizarea acestui scop, persoanele care au cetăţenia unui stat terţ al Uniunii Europene, au acces la studii pe locuri fără plata taxelor de şcolarizare şi fără bursă în învăţământul obligatoriu în România, precum și pe locuri cu plată din învăţământul superior de stat şi particular acreditat, învăţământul terţiar nonuniversitar și învăţământul preuniversitar secundar superior.

Admiterea la studii se poate face în limba română, condiționată de dobândirea cunoștințelor de limba română, precum și într-o limbă străină, condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe
lingvistice.

Astfel, cetățenii străini pot susține examen de admitere pentru:
– învăţământul preuniversitar;
– studii universitare de licenţă, dacă sunt absolvenţi cu diplomă de bacalaureat sau echivalentul acesteia;
– învăţământul postuniversitar în domeniul sănătate (rezidenţiat), dacă sunt absolvenţi cu diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau diplomă echivalentă cu aceasta cu structură, durată şi un număr de credite cel puţin egal cu cele din România;
– studii universitare de doctorat, dacă sunt absolvenţi cu diplomă de master sau echivalentă acesteia.

Mobilitatea academică internă definitivă se realizează numai după sfârşitul unui an de studii, după satisfacerea tuturor cerinţelor prevăzute în programul de învăţământ, condiţionată de obţinerea scrisorii de acceptare la studii.

Înmatricularea la studii universitare este condiţionată de promovarea examenului/concursului de admitere şi de obţinerea scrisorii de acceptare la studii eliberate de Ministerul Educației Naționale.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti