Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, trafic de influență. Trimitere în judecată, control judiciar
31.07.2017 | Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA. Abuz în serviciu, trafic de influență. Trimitere în judecată, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpatului D. F., la data faptelor Secretar al Consiliului Județean Giurgiu și administrator în fapt al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
trafic de influență, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților:
Ț. L., la data faptei Director executiv adjunct la Direcția economică a Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (719 de acte materiale),
R. F., L. I. și M. F. -D., la data faptelor reprezentanți ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 14 august 2002 – 5 aprilie 2005, la D.G.A.S.P.C. Giurgiu a fost oficializat un sistem de achiziții bunuri și servicii situat în afara cadrului legal, promovat și derulat exclusiv în interesul personal al Secretarului Consiliului Județean Giurgiu, inculpatul D. F..
În acest context, inculpata Ț. L., în calitatea menționată mai sus, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și realizarea controlului financiare preventiv, în legătură cu încheierea, derularea și plata a 719 proceduri de achiziții de bunuri și lucrări.

Aceste achiziții au fost realizate prin selecția de oferte de la aceleași persoane juridice, controlate în fapt exclusiv de către inculpatul D. F. și la care asociați unici, administratori sau mandatari erau inculpații R. F., L. I., M. F. D. și alte persoane.
Aceste acțiuni au condus la prejudicierea D.G.A.S.P.C Giurgiu cu 639.128 lei, sumă care în mod corelativ reprezintă un avantaj patrimonial pentru firmele desemnate succesiv drept câștigătoare a procedurilor de selecție a ofertelor.

În perioada 2007-2008, inculpatul D. F. a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale foloase necuvenite în valoare de 23.550 lei. Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul C. J. Giurgiu și ai D.G.A.S.P.C. Giurgiu în vederea decontării sumelor pe care aceasta din urmă le datora firmei respective dar și pentru menținerea și reînnoirea unui contract de furnizare combustibil încheiat cu aceeași societate.

Consiliul Județean Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.003.807,05 lei (reprezentând prejudiciul rezultat în urma achizițiilor nelegale de bunuri și lucrări), la care s-au solicitat și accesorii în cuantum total de 97.001,44 lei, calculate până la 31.07.2005, precum și accesoriile care vor fi calculate până la data plății efective a prejudiciului.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Ț. L., D. F. și R. F..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti