ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre o realitate: persoanele private colectează creanţele fiscale pentru stat
29.07.2017 | Mădălin NICULEASA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Mădălin Irinel Niculeasa

Mădălin Irinel Niculeasa

Ministerul Finanţelor a anunţat că de la 1 ianuarie 2018 „nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

Reacţia publică a fost cu privire la modificările cantitative respectiv pe mutaţiile sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Niciun cuvânt despre faptul că sarcina administrativă a plăţii respectivelor contribuţii rămâne în continuare la angajator, persoană fizică sau persoană juridică. Pe nimeni nu deranjează faptul că statul începe să folosească din ce în ce mai des acest mecanism în care contribuabilul este diferit de plătitor, unde cel dintâi are doar anumite obligaţii ipotetice în timp ce cei din urmă rămân cu toată responsabilitatea stabilirii, reţinerii şi plăţii respectivelor impozite.

Acest mecanism a fost folosit inclusiv în ceea ce priveşte TVA-ul unde persoana fizică sau juridică ajunge să colecteze acest impozit în numele statului asumându-şi întreaga responsabilitate relativ la plata acestuia.

Din punct de vedere juridic nu cred că statul are o marjă nelimitată în a stabili în sarcina persoanelor private calitatea de plătitor pentru creanţele fiscale, adică de entitate ce colectează taxele şi impozitele din „mediul privat” pentru a le plăti statului. Nu există niciun mecanism prin care persoanele private să poată să-şi exprime dacă nu acordul cel puţin punctul de vedere cu privire la această nouă calitate – de colector de taxe pentru buget, or lucrul acesta nu cred că poate funcţiona la nesfârşit.

Constituţia vorbeşte despre obligaţia contribuabililor de a plăti taxe şi impozite către bugetul de stat, însă în niciun loc nu vorbeşte despre obligaţia persoanelor fizice sau juridice de a colecta taxe şi impozite în numele statului şi pentru stat, iar aceasta şi în mod gratuit.

Statul ar trebui să-şi asume o anumită responsabilitate atunci când stabileşte în sarcina persoanelor private obligaţia de a colecta taxele şi impozitele, întrucât nu cred că este în firea lucrurilor ca această calitate să fie atribuită persoanelor private fără nicio justificare obiectivă a motivului pentru care statul nu poate să-şi colecteze în mod direct respectivele taxe. La acest moment persoanelor ce au calitatea de plătitori au întreaga răspundere cu privire la colectarea respectivelor taxe, statul fiind doar în poziţia de a aplica sancţiuni celui dintâi pentru că eventual nu a reuşit să plătească la buget impozitele datorate de alţi contribuabili.

Cum este cazul cu asigurările unde nu înţeleg de ce statul se află în imposibilitatea obiectivă de a le colecta în mod direct de la salariat. Cred că cel puţin din raţiuni juridice, statul are obligaţia să justifice în mod concret şi obiectiv de ce calitatea de contribuabil trebuie să fie diferită de cea de plătitor întrucât simplul fapt că aşa vrea nu este suficient.

De altfel această diferenţă dintre contribuabil şi plătitor, diferenţă manifestată şi prin faptul că unii sunt doar în teorie responsabili faţă de bugetul de stat, în timp ce alţii sunt în mod exclusiv răspunzători în faţa statului, chiar dacă nu au calitatea de contribuabil, adică nu plătesc în nume propriu respectivele taxe şi impozite, nu încurajează în niciun fel conformarea voluntară la plată, transparenţa fiscală, responsabilitatea fiscală, etc.

Avocat dr. Mădălin Irinel Niculeasa
NICULEASA LAW OFFICE

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate