Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Teodora Șelaru: Juriştii trebuie să fie conştienţi că acţiunile lor pot schimba destine
01.08.2017 | Alexandru ENOIU

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Enoiu

Alexandru Enoiu

Teodora Șelaru

Teodora Șelaru

Alexandru Enoiu: Bună, Teodora! Te afli în postura primului candidat admis la cea mai prestigioasă instituție de învățământ juridic superior din România. Spune-ne, te rog, care crezi că a fost secretului reușitei tale.

Teodora Șelaru: Nu ştiu dacă există un secret al reuşitei. Important este să munceşti pentru a-ţi îndeplini visurile şi cred că toţi ştiu asta. Deşi am învăţat foarte mult, nu am uitat să mă relaxez, să mă bucur de micile plăceri specifice adolescenţei. Pot spune că am îmbinat utilul cu plăcutul. De asemenea, succesul meu se datorează şi oamenilor care m-au îndrumat, m-au sprijinit. Indiferent de cât de puternică este o persoană, are nevoie de cineva care să îi ofere încredere şi care să îi spună că poate reuşi.

Alexandru Enoiu: Ce anume te-a îndemnat să alegi o facultate de drept, în general, iar Facultatea de Drept a Universității din București, în special?

Teodora Șelaru: La întrebarea „Ce vrei să te faci cand vei fi mare?”, niciodată nu ştiam ce să răspund. La sfârşitul clasei a X-a, am decis să descopăr ce mi-ar putea plăcea. Mi-am creat o imagine clară asupra viitorului meu atunci când am participat la un proces. Am fost fascinată de rolul avocatului, al procurorului, al judecătorului. Am observat reacţiile celor din sală, ale inculpaţilor şi ale apropiaţilor celor judecaţi. Mi-am dat seama că o profesie în domeniul juridic te apropie de oameni, te face să îi descoperi. Oamenii pot fi buni sau răi, sensibili sau puternici, iar eu vreau să fiu aproape de ei, indiferent de cum se prezintă.

În ceea ce priveşte opţiunea mea pentru Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, am fost ghidată de rezultatele excepţionale obţinute de-a lungul timpului de către studenţi, de renumele acestei facultăţi.

Alexandru Enoiu: Există ceva ce ai schimba la examenul de admitere? 

Teodora Șelaru: Nu aş schimba nimic. Anul acesta, examenul de admitere a fost pe placul meu, deoarece au fost mai multe probleme la economie. Nu am niciun motiv pentru a mă plânge.

Alexandru Enoiu: Pe lângă disciplinele specifice admiterii, ce materii/cunoștințe consideri că ar trebui să stăpânească un student la drept, respectiv, un viitor jurist?

Teodora Șelaru: În opinia mea, un student la drept trebuie să aibă cunoştinţe vaste, demne de facultatea pe care o urmează. El nu se limitează la gramatică şi economie, ci acumulează informaţii din diverse domenii (ştiinţă, artă, istorie).

Un (viitor) jurist trebuie să gândească logic şi să facă diverse conexiuni, să înţeleagă lumea, relaţiile din societate.

Alexandru Enoiu: Cu riscul de a pune o întrebare al cărei răspuns poate fi doar unul ideal, ce așteptări ai de la Facultatea de Drept, Universitatea din București?

Teodora Șelaru: Cred că voi avea profesori de excepţie, de la care voi învăţa multe, colegi ambiţioşi, dar care nu vor uita însemnătatea prieteniei. Sper că voi păşi cu mult drag în clădirea facultăţii de drept şi că îmi vor plăcea materiile pe care le voi studia.

Alexandru Enoiu: Continuând în aceeași notă, ce crezi că trebuie să realizeze un jurist, mai departe de ceea ce ține de sfera dosarelor? Care crezi că este menirea lui?

Teodora Șelaru: Juriştii trebuie să fie conştienţi că acţiunile lor pot schimba destine. Este necesar ca ei să fie mereu în slujba Dreptăţii, să fie dispuşi să asculte fiecare individ în parte. Au nevoie de răbdare, de puterea de a înţelege fiecare problemă şi de dorinţa de a schimba ceva, dacă nu pentru întreaga societate, măcar pentru un singur om.

Alexandru Enoiu: Ce profesie juridică dorești să urmezi? Iar, dacă această perspectivă nu reprezintă opțiunea ta, atunci unde te vezi după terminarea facultății?

Teodora Șelaru: Cel mai mult mă atrage profesia de avocat. Nu exclud celelalte profesii din domeniul juridic. Îmi voi da seama pe parcursul anilor de facultate ce mi se potriveşte.

Alexandru Enoiu: Dacă nu ai fi ales să urmezi dreptul, spre ce anume te-ai fi îndreptat?

Teodora Șelaru: Am început să învăţ pentru admitere cu deviza: „Drept sau nimic altceva!”. Nu m-aş fi văzut dând admitere la o altă facultate. Nu am putut să conturez un mediu diferit pentru mine. A fost unica mea opţiune.

Alexandru Enoiu: Un gând pentru colegii de an?

Teodora Șelaru: Le doresc să aibă parte de o vară frumoasă. După tot efortul, merită o vacanţă pe măsură. Sper că, în ciuda competiţiei dintre noi, ne vom ajuta, pentru a avea cele mai bune rezultate. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor, să demonstrăm că merităm să fim studenţi ai Facultăţii de Drept din Bucureşti.

Alexandru Enoiu: Mult succes, Teodora!

* Mulțumim ABC juridic

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti