« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
01.08.2017 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

PICCJ. Delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj  au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
P. V. V., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare;
O. I. G., sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de delapidare;
A. A. F.P. C., G. A. R., G. T. M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de delapidare.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În anul 2016, inculpatul O. I. G. avea calitatea de profesor universitar în cadrul USAMV Cluj-Napoca şi îndeplinea funcţia de preşedinte al Senatului aceleiaşi universităţi. Atât în virtutea calităţii de mai sus, dar mai ales raportat la faptul că, prin prisma funcţiei în cadrul USAMV Cluj-Napoca, aceea de administrator de cămin, inculpatul cunoştea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, în calitate de preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, a inventat un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4-8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul UNTOLD la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu aceste spaţii de cazare către participanţii la festivalul menționat. Având în vedere însă că cel care, potrivit fişei postului, putea încheia contracte şi reprezenta instituţia în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituţia în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ şi cel care aproba folosirea spaţiilor de cazare era inculpatul P. V. V., director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul O. I. G. l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 4-8 august 2016. În acest sens, inculpatul P. V. V. a primit şi a aprobat o cerere formulată de inculpatul O. I. G., în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, ştiind că acel document este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc, urmând ca, în realitate, spaţiul de cazare să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Festivalul UNTOLD 2016.

În concret, la data de 7 martie 2016, inculpatul O.I. G. a depus adresa falsă din care rezulta că, în perioada 4-7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar, în aceeaşi zi inculpatul P. V. V. a aprobat cererea respectivă. Deoarece cei doi erau conştienţi că, raportat la funcţiile lor înalte deţinute în cadrul USAMV Cluj-Napoca, închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare şi o dare în vileag a planului lor în cadrul instituţiei şi că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eşalonul administrativ inferior, inculpații O. I. G. și P. V. V. au apelat la ajutorul coinculpaţilor A. A. F., care îndeplinea funcţia de administrator al Căminului Agronomia II, şi G. T. M., care era administratorul financiar al restaurantului studenţesc Agronomia.

Inculpatul G. T. M., aşa cum rezultă din probe, la rândul lui a apelat la ajutorul coinculpaţilor G. A. R. şi P. C., care aveau experienţă în închirierea unor spaţii, respectiv în activitatea de relaţii publice,  fiind apţi să expună oferta de închiriere a camerelor din Căminul Agronomia II în spaţiile electronice asigurate de internet.       

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 4-8 august 2016, Căminul Agronomia II nu a fost închiriat de către universitate, deoarece era rezervat pentru o conferinţă, pe baza cererii înregistrate de inculpatul O. I. G., însă conferinţa nu a fost organizată. Mai mult, din cercetări a rezultat că în perioada 1-31 august 2015, nu s-au înregistrat venituri din închirieri şi regie la Căminul Agronomia II, acest cămin fiind închiriat doar sporadic la preţuri preferenţiale, în baza unor acorduri de parteneriat încheiate cu ocazia organizării de simpozioane / conferinţe în cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 4-7 august 2016, Restaurantul Cantina al USAMV Cluj-Napoca trebuia să fie închis, însă din verificările efectuate a reieșit că personalul restaurantului a fost înregistrat ca fiind prezent în perioada 1-5 august 2016 și că în perioada 4-8 august 2016 au fost furnizate mese.

Din probele administrate în cauză rezultă că spaţiile de cazare din Căminul Agronomia II au fost închiriate către un număr de aproximativ 150 de participanţi la Festivalul UNTOLD 2016 la un preţ stabilit la început la suma de 150 euro/cameră/noapte. De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că universitatea nu a încheiat nici un contract privind închirierea camerelor din Căminul Agronomia II, pentru perioada respectivă. Este de menţionat că USAMV Cluj-Napoca, în aceeaşi perioadă, a închiriat în mod legal 300 de paturi către două asociații, în ambele contracte fiind stipulată interdicţia de cesiune sau subînchiriere a spaţiilor respective.

În cauză, USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676,40 lei faţă de inculpaţi, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Cluj-Napoca.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun  fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Adina Ganțolea

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD