Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Nicoleta Răduță: Este îmbrăţişată prevalența criteriului teritorialităţii…


24 august 2017 | Alexandru MATEI, Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Exec. jud. Nicoleta Răduță, NICOLETA RĂDUȚĂ BEJ, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de arbitraj (ed. 1), organizată de Societatea de Științe Juridice, la procedura de executare a unei hotărâri arbitrale considerate națională, respectiv străină.

Nicoleta Răduță: „Procedura de executare a unei hotărâri arbitrale considerate naţională este total diferită de hotărârea de executare a unei hotărâri apreciate străine, astfel dacă ne aflăm în prezenţa unei hotărâri domestice, procedura de executare va reprezenta sesizarea organului de executare cu o cerere directă de executare silită, iar în cazul în care hotărârea este considerată a fi străină, este necesară parcurgerea prealabilă a procedurii de încuviinţare şi executare a acesteia similară exequatorului. Astfel, în situaţia în care avem executarea naţională, partea care înţelege să se împotrivească executării silite are doar posibilitatea de a formula o cerere în anulare a hotărârii şi eventual să ceară o suspendare a executării silite cu plata cauţiunii prevăzute de lege. Trebuie precizat că în România, atât în doctrină cât şi în jurisprudenţă, este îmbrăţişată, spun eu, într-o opinie majoritară, prevalența criteriului teritorialităţii. Astfel, a fost reţinut de către numeroase instanțe că, dacă un litigiu este soluţionat de către un tribunal arbitral ce îşi are sediul în România, hotărârea astfel pronunţată va avea un caracter naţional, indiferent de criterii cum ar fi componența tribunalului arbitral, legea aplicabilă fondului litigiului sau procedurii arbitrate, locul în care a fost executat contractul, naţionalitatea părţilor implicate în litigiu. În acelaşi sens şi în practica judiciară a Curţii de Apel Bucureşti, chiar recentă, a existat o decizie în care Curtea învestită cu soluţionarea unei cereri în anulare a unei hotărâri pronunţate în Elveţia, între o parte de naţionalitate română, o parte de naţionalitate străină, litigiul în care legea aplicabilă fondului cauzei a fost legea română, s-a pronunţat în sensul stabilirii excepţiei necompetenței generale a instanţelor române de a soluţiona o cerere de anulare a unei hotărâri pronunţate într-un stat străin.”

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII
Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii