Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tudorel Toader: Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017. UPDATE: Desfășurarea întâlnirii cu reprezentanții ANP. Mihai Tudose: Nu mai dăm ordonanţe în domeniul justiţiei
10.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

10 august 2017: Mihai Tudose, prim-ministrul României, și prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, au avut o întrevedere cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Discuțiile au vizat salariile din sistemul penitenciar, infrastructura, dar și lipsa de personal.

***

9 august 2017: Mihai Tudose, prim ministrul României, a declarat că are încredere în prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției și că în materia justiției nu se vor mai da ordonanțe, potrivit știripesurse.ro.

Mihai Tudose: „S-a mai încercat mai repede cu legile justiţiei şi nu a fost bine. A ieşit cu zgomot. Eu am vorbit cu preşedintele Juncker. Tudorel Toader a încheiat consultările, a fost la Uniunea Europeană. Eu nu spun că i-a spus UE ce să scrie. Nu e cazul. Nu i-au spus ce să scrie. El le-a spus ce vrea să facă. Când va fi gata tot pachetul, intră în Parlament. Nu mai dăm ordonanţe în domeniul justiţiei. (…)

Un proces democratic va fi. Eu nu îl forţez pe Tudorel Toader. Nu mă tem. Dacă e un pachet de legi bun, de ce să mă tem.

De abia aştept viaţa de după funcţia de premier. I-am spus lui Tudorel Toader să-l informeze şi pe preşedinte după ce termină acest pachet. Eu am solicitat şi funcţionează acea întâlnire la coaliţie în fiecare săptămână. Suntem un Guvern politic.”

***

8 august 2017: În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că va coordona această instituție și toate penitenciarele din țară pentru a fi în legătură directă cu directorii și conducerile penitenciarelor, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Eu, personal, voi coordona Administrația Națională a Penitenciarelor și toate penitenciarele. Nu înseamnă că mă substitui eu directorilor de penitenciare. Înseamnă că de la nivelul Ministerului Justiției, eu, personal, mă voi ocupa direct de ANP, pentru ca eu, pe de o parte, să fiu într-o directă legătură cu directorii și conducerile penitenciarelor, să nu se interpună nimeni, iar dânșii să discute orice problemă cu mine personal. (…)

Am stabilit ca o dată pe lună să avem o întâlnire în sensul celei de astăzi. Deci, cu reprezentanții sindicatelor în prima zi de luni din lună, după-amiaza, vom avea întrevederi aici, la Ministerul Justiției. Vom vedea ce am făcut, vom vedea ce trebuie să facem de ambele părți, ministerul pe de o parte, dânșii pe de altă parte, vor fi elemente de continuitate, vor fi, sigur vor fi, și elemente de noutate.”

Totodată, ministrul Justiției a anunțat că va propune ca directorii de penitenciare să aibă un mandat limitat la patru ani și că, de la 1 octombrie 2017, vor începe cursuri de pregătire vizând managementul la nivelul sistemului penitenciar, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Cei care ocupă funcții de conducere în penitenciare, directorii de penitenciare în primul rând, au un mandat pe perioadă nedeterminată și prin modificarea statutului vom propune mandat determinat pe patru ani. Pentru ca să știe fiecare — directori de penitenciar sau directori adjuncți — că vine scadența, că trec cei patru ani, că sunt evaluați, ceea ce nu înseamnă că pe parcurs nu poți să îi evaluezi, dar în același timp trebuie lăsată deschisă speranța, posibilitatea și altor lucrători din ANP să acceadă la funcția de director. Că dacă unul ocupă funcția de director nelimitat până iese el la pensie, lipsești pe alții de șansa de a dobândi o funcție de management, ccea ce am convenit că este necesar și corect în același timp.

Nu există în momentul la care vorbim un program riguros de pregătire pentru management la nivelul penitenciarelor. Dacă la magistrați (…) avem pregătirea de bază la INM, la doi ani și pregătirea continuă, fiecare procuror, judecător trebuie să parcurgă un ciclu, două de pregătire o dată la trei ani, cei din conducerea penitenciarelor ANP n-au această pregătire, nici de bază, nici continuă. Vom înființa, și de la 1 octombrie ne-am propus și sunt convins că vom respecta, de la 1 octombrie să începem cursuri de formare în managementul penitenciar execuțional penal pentru cei care astăzi au funcții și o rezervă de personal de resurse umane pentru cei care mâine, poimâine, răspoimâine poate își doresc, poate va fi necesar să ocupe funcții, nu numai de execuție, ci și de conducere.

De cealaltă parte, Sorin Dumitrașcu, lider de sindicat în Administrația Națională a Penitenciarelor, a afirmat că răspunsurile oferite de către Ministerul Justiției la problemele sistemului penitenciar nu sunt satisfăcătoare, potrivit agerpres.ro.

Sorin Dumitrașcu: „Ministrul Justiției s-a angajat că în cursul acestei săptămâni, până joi, vom avea o discuție cu prim-ministrul, ministrul Justiției și reprezentanții sindicatelor din penitenciare în care se va discuta despre acordarea acelui spor de până la 15% și pentru angajații din penitenciare. (…)

Pot să vă spun că am discutat despre coordonare, ministrul Justiției și-a asumat faptul că de acum înainte va fi mai activ și va coordona personal penitenciarele. Am discutat despre managementul penitenciarelor, domnul ministru și-a asumat o mai mare atenție încadrării acestor funcții pentru că lucrăm cu foarte multe împuterniciri, detașări. Am discutat despre reducerea bugetului administrației și trebuie să recunosc că aici nu avem un răspuns satisfăcător din partea ministrului Justiției. Era vorba de o reducere de 57 de milioane.

În ceea ce privește condițiile de lucru, răspunsul pe care ni l-a dat Ministerul Justiției este de asemenea nesatisfăcător. În continuare lipsește un plan serios de investiții în îmbunătățirea condițiilor de lucru. Am insistat foarte mult spunând că dacă condițiile din penitenciare, și asta a stabilit Parlamentul României, aceleași condiții sunt improprii și pentru personalul din penitenciare și o să cerem în continuare ca Guvernul și Ministerul Justiției să aibă un plan coerent pentru rezolvarea acestor probleme.

Cu privire la aceasta problemă, ministrul Justiției a declarat că, cel mai târziu joi, 10 august 2017, va avea loc o întâlnire cu Mihai Tudose, prim-ministru României, pentru a discuta problema majorărilor salariale ale personalului din sistemul penitenciar, potrivit agerpres.ro.

Totodată, discuțiile au vizat și posibilitatea valorificării produselor realizate de către persoanele private de libertate, aceasta fiind și una dintre solicitările adresate de către deținuți ministrului cu ocazia vizitei efectuate la Penitenciarul Jilava.

Tudorel Toader: „Unul din punctele cele mai sensibile pentru care dânșii și-au exprimat preocuparea — majorarea salariului cu cei 10 sau 15%, cum s-a majorat pentru ceilalți din sistemul de apărare și ordine publică. (…) Miercuri sau cel târziu joi vom avea o întrevedere, eu cu doi — trei dintre reprezentanții liderilor de sindicat cu primul ministru, probabil și cu ministrul Finanțelor, și am ferma convingere a faptului că vom găsi soluții legale și resursele financiare pentru ca în mod corelativ să beneficieze și dânșii de majorare, așa cum beneficiază toți ceilalți care fac parte din aceeași categorie de ordine, liniște publică, siguranță națională.

O altă problemă pe care am discutat-o și am convenit-o se referă la posibilitatea valorificării produselor pe care deținuții le creează, le lucrează, le execută în penitenciare. Sunt între dânșii care au reale calități, abilități artistice, lucrative, de manufactură și pe care cu ani în urmă aveau posibilitatea să le vândă. Am fost la Penitenciarul Jilava acum două săptămâni, am văzut oameni care au un simț artistic deosebit, care creează, dar nu le pot vinde, valorifica, deși cu ani în urmă erau vândute, se obțineau sume de bani. Dar ideea nu este doar a banilor câștigați, chiar dacă ei primesc o cotă parte din valoare produsului vândut, ideea este componenta aceasta de reintegrare socială, de valorificare a actului de realizare artistică pe care dânșii îl realizează.

***

2 august 2017: prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat, prin intermediul paginii personale de Facebook, că în următoarea perioadă vor avea loc demersuri pentru modificarea Legilor justiției și pentru punerea în acord a legislației cu hotărârea pilot CEDO privind situația din penitenciare.

Redăm mai jos textul integral:

I – CEDO – Hotărârea pilot referitoare la condițiile din penitenciare

Foaia de parcurs, va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiției, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10.00.

Avem în vedere următoarele:
– stadiul construcției a două noi penitenciare;
– modernizarea / extinderea penitenciarelor existente;
– posibilitatea transformării unor foste unități militare, în unități penitenciare.

Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele:
– finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare;
– punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu;
– posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse;
– posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice.

II – Legile justiției

Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public, pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11.00!

Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti