Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

PICCJ. Continuare cercetări în cazul deținuților politici de la Periprava. UPDATE: A patra cercetare la față la locului
31.07.2018 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

31 iulie 2018: În cursul zilei de 26 iulie 2018, procurori militari din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcţionat în zonă între anii 1957-1964.

Cercetările reprezintă cea de a patra cercetare la față la locului, în cadrul căreia au fost descoperite mai multe rămășițe scheletice, procedându-se la ridicarea acestora în vederea efectuării investigațiilor de specialitate.

Din materialele documentare ale IICCMER a rezultat că, la începutul anului 1950, în Periprava, a funcţionat o secţie a formaţiunii penitenciare Chilia, care de la 1 iulie 1957 a devenit unitate de sine stătătoare. În perioada 1959-1964, în această colonie penitenciară au fost aduşi mii de deţinuţi, în scopul construirii unui dig cu lungimea de 16,5 km, între localităţile Periprava şi Sfiştofca, precum şi a înălţării şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,5 km.

Pe parcursul acestui interval de timp s-a produs moartea unui număr de cel puţin 124 deţinuţi, majoritatea condamnaţi politic, decesul acestora fiind cauzat, atât de condiţiile meteorologice extreme, cât şi de lipsa de hrană, lipsa apei potabile şi asistenţei medicale, precum şi de accidente de muncă survenite în condiţiile unui regim istovitor şi al comportamentului abuziv şi violent al personalului de pază, încadrat la diverse  unități militare.

În cursul anului 2016, între PÎCCJ și IICCMER a fost încheiat “Protocolul privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităţilor de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România”. Scopul protocolului îl constituie crearea mecanismelor necesare cooperării eficiente în vederea aflării adevărului și efectuării unei anchete efective în cauzele privind infracțiuni contra umanității în perioada menționată.

În acest context, la activitate au fost prezenți Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, generalul de brigadă Gheorghe Cosneanu, procurorul șef al Secției parchetelor militare, precum și reprezentanții IICCMER.

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

2 august 2017: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor efectuate în dosarul complex al „procesului comunismului în România” – menit a stabili adevărul juridic în legătură cu o situaţie de fapt derulată în perioada totalitarismului, cu referire particulară la anchetele penale efectuate de organele de securitate şi miliţie împotriva oponenţilor regimului comunist – procurorul șef al Secției parchetelor militare, generalul de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu și procurorul de caz, colonel magistrat Octavian Toma din cadrul aceleiași structuri au participat, în cursul lunii iulie 2017, la activitatea de căutare, descoperire, și recuperare a rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară de la Periprava.

Procurorii militari continuă cercetările în vederea identificării victimelor, sens în care cadavrele descoperite au fost ridicate și trimise la Institutul de Medicină Legală în vederea realizării expertizelor de specialitate.

Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu experții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

:: sursa: www.mpublic.ro

Adina Ganțolea


Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.