Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Opinia INPPA ref. consecințele Deciziei CCR privind cazurile în care o persoană este nedemnă să fie avocat asupra cererilor de admitere în profesie
02.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 2 august 2017, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat opinia Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților cu privire la Decizia nr. 225 din 4 aprilie 2017 a Curții Constituționale a României privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 27 lit. d) și ale art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Redăm mai jos textul integral al opiniei:

„Uniunea Națională a Barourilor din România
În atenția domnului av. dr. Gheorghe Florea, Președinte

La solicitarea Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, pentru a se emite o opinie în legătură cu efectele publicării în Monitorul Oficial 468 din 22.06.2017 a Deciziei nr. 225/04.04.2017 a Curții Constituționale a României referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 14 lit. a) și ale art. 27 lit. d) din Legea nr. 51/1995, exclusiv cu privire la soluționarea cererilor de primire în profesie, formulate după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei sus-menționate, Institutul Național pentru Pregătirea şi Perfecționarea Avocaţilor informează asupra următoarelor consecințe:
– prin Decizia nr. 225/04.04.2017, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” de avocat din cuprinsul art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, este neconstituțională.
– de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei, prevederile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate timp de 45 de zile iar după trecerea acestora, în absența unei intervenții a legiuitorului, își încetează aplicabilitatea.
– efectul Deciziei Curții Constituționale vizează exclusiv sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”. A contrario, restul textului art. 14 lit. a) rămâne în ființă. De asemenea, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește art. 27 lit. d) din Legea nr. 51/1995.
– până la o viitoare intervenție a legiuitorului, singurul abilitat potrivit Deciziei Curții Constituționale să determine infracțiunile a căror gravitate justifică atragerea nedemnității, textul art. 14 lit. a) urmează a se aplica fără sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.
– în concret, ținând cont și de faptul că Deciziile Curții Constituționale produc efecte de la publicarea în Monitorul Oficial al României numai pentru viitor, considerăm că dispozițiile art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995, în forma ”cel condamnat definitiv, prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate” trebuie avute în vedere în analizarea cererilor de înscriere la examen (sesiunea septembrie 2017) prin raportare la art. 2 alin. (1), art. 7 alin. (9) și art. 11 din Regulamentul de examen şi prin raportare la art. 12 din Legea nr. 51/1995 .

Av. dr. Traian Briciu
Director INPPA”

:: Opinia

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti