Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Opinia INPPA ref. consecințele Deciziei CCR privind cazurile în care o persoană este nedemnă să fie avocat asupra cererilor de admitere în profesie
02.08.2017 | JURIDICE.ro

Miercuri, 2 august 2017, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat opinia Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților cu privire la Decizia nr. 225 din 4 aprilie 2017 a Curții Constituționale a României privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 27 lit. d) și ale art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Redăm mai jos textul integral al opiniei:

„Uniunea Națională a Barourilor din România
În atenția domnului av. dr. Gheorghe Florea, Președinte

La solicitarea Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, pentru a se emite o opinie în legătură cu efectele publicării în Monitorul Oficial 468 din 22.06.2017 a Deciziei nr. 225/04.04.2017 a Curții Constituționale a României referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 14 lit. a) și ale art. 27 lit. d) din Legea nr. 51/1995, exclusiv cu privire la soluționarea cererilor de primire în profesie, formulate după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei sus-menționate, Institutul Național pentru Pregătirea şi Perfecționarea Avocaţilor informează asupra următoarelor consecințe:
– prin Decizia nr. 225/04.04.2017, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” de avocat din cuprinsul art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, este neconstituțională.
– de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei, prevederile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate timp de 45 de zile iar după trecerea acestora, în absența unei intervenții a legiuitorului, își încetează aplicabilitatea.
– efectul Deciziei Curții Constituționale vizează exclusiv sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”. A contrario, restul textului art. 14 lit. a) rămâne în ființă. De asemenea, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește art. 27 lit. d) din Legea nr. 51/1995.
– până la o viitoare intervenție a legiuitorului, singurul abilitat potrivit Deciziei Curții Constituționale să determine infracțiunile a căror gravitate justifică atragerea nedemnității, textul art. 14 lit. a) urmează a se aplica fără sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.
– în concret, ținând cont și de faptul că Deciziile Curții Constituționale produc efecte de la publicarea în Monitorul Oficial al României numai pentru viitor, considerăm că dispozițiile art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995, în forma ”cel condamnat definitiv, prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate” trebuie avute în vedere în analizarea cererilor de înscriere la examen (sesiunea septembrie 2017) prin raportare la art. 2 alin. (1), art. 7 alin. (9) și art. 11 din Regulamentul de examen şi prin raportare la art. 12 din Legea nr. 51/1995 .

Av. dr. Traian Briciu
Director INPPA”

:: Opinia


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.