« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Soluţia în cazul omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. UPDATE: Poliția a dispus urmărirea. Fostul director FBI, avocat în cauză. Reținere în Londra și eliberare pe cauțiune. Tudorel Toader: Trimitem documentele pentru extrădare imediat ce le primim. Precizări ref. motivul predării. CAB a trimis mandatul european de arestare. Contestație în anulare, respinsă. UPDATE: Cererea de extrădare, respinsă
13.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

UPDATE 11 iunie 2021: Înalta Curte a Marii Britanii a respins cererea de extrădare a lui Gabriel Puiu Popoviciu.

:: Hotărârea

***

UPDATE 17 noiembrie 2017: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca neîntemeiată contestația în anulare formulată de către Gabriel Puiu Popoviciu, potrivit agerpres.ro.

***

UPDATE 6 septembrie 2017: Gabriel Puiu Popoviciu a depus contestație în anulare la înalta Curte de Casație și Justiție împotriva hotărârii penale definitive prin care a fost condamnat la 7 ani de închisoare, potrivit ziare.com.

Primul termen în cauză a fost fixat pentru data de 20 octombrie 2017.

***

UPDATE 17 august 2017: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că a primit o informare conform căreia Curtea de Apel București a trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Gabriel Puiu Popoviciu, urmând ca acestea să decidă în consecinţă, în cauză nefiind încă stabilit un termen, potrivit adevarul.ro.

Tudorel Toader: „La Ministerul Justiţiei am primit informarea, mandatul european de arestare a fost trimis autorităţilor judiciare din Anglia de către Curtea de Apel, ceea ce înseamnă că este vorba despre o punere în executare a unui mandat de arestare. Englezii vor verifica mandatul şi vor decide în consecinţă, ceea ce înseamnă că acum autorităţile judiciare londoneze sunt sesizate cu punerea în executare a mandatului european de arestare. (…)

Înţeleg că este sub controlul brăţării electronice şi că a plătit cauţiunea, se va stabili termen, când vor fi verificate excepţii, vor fi verificate incidenţe şi formulat termen.”

***

17 august 2017: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că Gabriel Puiu Popoviciu s-a predat autorităților britanice pentru a rămâne sub protecția acestora, precizând că este prea devreme pentru a vorbi despre o eventuală cerere de azil politic din partea omului de afaceri, potrivit ziare.com.

Tudorel Toader: „Imediat după momentul în care s-a predat autorităților judiciare londoneze, am avut mai multe intervenții telefonice și spuneam să privim cu prudență faptul lui de a se pune la dispoziție și să vedem care este scopul acelui fapt. Dacă scopul ar fi fost acela de a se fi predat autorităților romane, putea să ia avionul și să vină acasă, să meargă la ambasadă.

De aceea, spuneam să privim cu prudență, să vedem care este motivul/mobilul acestei predări, acum am văzut: acela de a rămâne sub protecția autorităților judiciare engleze.

Declarația ministrului Justiției vine după ce Gabriel Puiu Popoviciu a declarat că va reveni în România atunci când se vor respecta drepturile omului, potrivit antena3.ro.

Gabriel Puiu Popoviciu: „Voi veni în România când se vor respecta drepturile omului. Nu am nimic de spus. Când e cazul să declar ceva am să vă anunț.”

***

16 august 2017: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, s-a declarat surprins de faptul că Gabriel Puiu Popoviciu a reușit să părăsească țara exact înainte de condamnarea definitivă, arătând ca va trimite documentele necesare procedurii de extrădare a omului de afaceri de îndată ce la va primi, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Eu sunt surprins, să nu spun nedumerit, cu privire la faptul că și în alte cazuri cu rezonanță, probabil și în altele cu mai puțină rezonanță publică, Puiu Popoviciu a putut să plece din țară exact înainte de hotărârea definitivă sustrăgându-se astfel, fie și temporar, exigențelor legii penale, mandatului de arestare. Voi vedea dacă am primit documentele de la instanța de judecată. Am vorbit zilele trecute, chiar dacă au fost zile libere, cu conducerea direcției de specialitate Redactăm documentele și le trimitem de îndată la autoritățile judiciare londoneze. (…) Vă spun că azi-mâine le trimitem imediat ce le primim.”

***

14 august 2017: Gabriel Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra de către London Metropolitan Police și eliberat după plata unei cauțiuni de 200000 de lire, stabilindu-se în sarcina acestuia obligațiile de a se prezenta de trei ori pe săptămână la poliție și de a purta un dispozitiv electronic de identificare, potrivit digi24.ro.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri s-a predat poliției londoneze.

În cauză, Poliția Română a încunoștințat Curtea de Apel București și Ministerul Justiției pentru demararea procedurilor de extrădare.

Referitor la problema extrădării omului de afaceri, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că procedura va fi demarată la momentul la care ministerul va avea documentația completă, potrivit mediafax.ro.

Tudorel Toader: „Problema extrădării lui Popoviciu o vom aborda ce pe orice altă problemă de extrădare, cu maximă celeritate şi pe baza documentaţiei legale necesare. Popoviciu s-a predat autorităţilor politiei londoneze. Noi nu ştim în momentul asta care este mobilul ce l-a determinat să se predea. El putând foarte simplu să urce în avion, să vină acasă să se predea autorităţilor române. Putea să meargă la ambasadă să spună: «Vreau să intru sub justiţia mandatului de arestare». Prin urmare, cu prudenţă, un termen foarte scurt, trebuie să vedem de ce s-a predat. Dacă s-a predat să intre în puterea mandatului de arestare, azi-mâine agenţii Interpol din România pleacă la Londra să-l aducă acasă să-l pună sub puterea mandatului de arestare. Instanţele trimit din oficiu documentaţia. De ce aşteptăm documentaţia? Dacă cumva s-a predat exact cu scopul contrar, de a rămâne sub protecţia autorităţilor judiciare londoneze, atunci Anglia, ţară membră a Uniunii, autorităţile judiciare din Anglia vor judeca mandatul european de arestare şi vor decide trimiterea lui în România.

***

9 august 2017: Gabriel Puiu Popoviciu a ales să fie reprezentat de avocatul Louis J. Freeh, fost avocat adjunct al Statelor Unite ale Americii, fost judecător al Districtului de Sud din New York și director al Biroului Federal de Investigații (FBI), potrivit digi 24.ro.

Potrivit sursei citate, acesta s-a declarat nemulțumit de justiția din România, afirmând că Gabriel Puiu Popoviciu, clientul său, este nevinovat.

Louis J. Freeh: „Sunt profund dezamăgit de decizia recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, de a condamna penal pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu la șapte ani de închisoare. Această decizie, această condamnare, nu este susținută nici de fapte, nici de lege. În iulie 2016 am fost însărcinat să efectuez o analiză independentă a condamnării domnului Popoviciu în fața Curții de Apel din România. Am efectuat această analiză cu ajutorul unei echipe de procurori federali experimentați și foști agenți speciali ai FBI, dintre care unii vorbeau fluent limba română.

Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente și înregistrări ale conversațiilor sale. Această analiză a indicat numeroase deficiențe de fapt și juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanță că nu a fost mituit de domnul Popoviciu – cu presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior și articole de promovare (cum ar fi un stilou, un notebook și calendare). Fostul ministru al Educației, precum și alți martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public și, prin urmare, nu se poate susține acuzația legală de abuz de poziție. Multe alte deficiențe grave de fapt și de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost de asemenea subliniate în raportul meu. Sper că instanțele și autoritățile vor reexamina acest caz și vor decide că justiția și statul de drept semnifică obținerea unui alt rezultat.”

***

3 august 2017: Poza și datele de identificare ale lui Gabriel Puiu Popoviciu (numele corect fiind Gabriel Aurel Popoviciu) au fost trecute de Poliția Română la rubrica Persoane Urmărite, potrivit Poliției Române. Acesta nu are domiciliul în România.

Potrivit sursei citate, acesta „se sustrage de la executarea pedepsei de 7 ani închisoare, pedeapsă la care a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

***

UPDATE 2 august 2017: Prin decizia penală nr. 266 din 2 august 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul P. G.-A., om de afaceri, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată și dare de mită.

Condamnă pe inculpatul A. I. N., rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București U.S.A.M.V., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul B. A. M., la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul D. Ș., secretar științific și rector în cadrul U.S.A.M.V. București, la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul Ș. I. C., director Direcție Generală de Informații și protecție Internă din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și favorizare a făptuitorului.

Condamnă pe inculpatul P. P. D., șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., la data comiterii faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită și favorizare a făptuitorului.

Încetează procesul penal față de inculpații L. M. I. F., T. G. R., T. I., M. L. și P. G. cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale la data de 30 mai 2016.
Dispune confiscarea în folosul statului a mai multor bunuri.

Lasă nesoluționată latura civilă a procesului penal și disjunge cauza sub acest aspect.

Obligă apelantele S.C. BĂNEASA INVESTMENTS S.A., S.C. BĂNEASA REZIDENȚIAL S.R.L. și S.C. BĂNEASA BUSINESS AND TECHNOLOGY PARK S.A la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă apelanții intimați inculpați A. I. N., D. Ș. și Ș. I. C. la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la data de 17 decembrie 2012, vezi comunicat 949/VIII/3 din 21 decembrie 2012.

:: sursa: www.pna.ro

***

2 august 2017: Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus condamnarea definitivă a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare, ca urmare a admiterii în parte a apelului acestuia împotriva deciziei Curții de Apel București care dispusese condamnarea la pedeapsa închisorii de 9 ani, potrivit agerpres.ro.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2000-2004, Ioan Niculae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din București, condamnat la 6 ani de închisoare, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Puiu Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri. Totodată, potrivit procurorilor, terenul a fost în mod vădit subevaluat. În urma acestor activități, Universitatea a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare. Prejudiciul cauzat statului român se ridică la 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218. Latura civilă a procesului a rămas nesoluționată, fiind disjunsă într-un alt dosar care se află pe rolul Curții de Apel București, instanță de fond.

În aceeași cauză, ICCJ a dispus condamnarea altor persoane la pedeapsa închisorii respectiv:
– Cornel Șerban, fostul șef al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – 2 ani și 6 luni cu executare;
– Petru Pitcovici, fost șef al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne –  2 ani cu suspendare;
– Ștefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti – 5 ani;
– Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani.

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Drepturile omului | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD