Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Norma privind asigurările auto


3 august 2017 | Alexandru MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 624 din data de 1 august 2017, a fost publicată Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

Astfel, asigurătorii pot practica asigurarea RCA pe teritoriul României numai după obținerea autorizației emisă de ASF, dacă se îndeplinesc condițiile legale de autorizare pe toată perioada de valabilitate a autorizării.

În scopul informării potențialilor asigurați, tarifele de primă practicate de asigurători se publică pe site-ul fiecărui asigurător RCA. De asemenea, la sediile și punctele de lucru ale asigurătorilor, potențialii asigurați au acces la toate informațiile în legătură cu criteriile luate în calcul la stabilirea primei de asigurare.

La încheierea asigurării RCA, asigurătorul emite asiguratului contractul împreună cu polița de asigurare RCA, având următoarele limite de despăgubire:
– pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 1.220.000 euro;
– pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 6.070.000 euro;

Pentru obținerea despăgubirii pentru daunele produse de accidente de vehicule, este necesară parcurgerea următoarelor etape:
– avizarea prejudiciului;
– constatarea prejudiciului;
– lichidarea daunelor.

Avizarea prejudiciului

În cazul în care o persoană a fost prejudiciată, aceasta se poate adresa asigurătorului RCA cu care proprietarul/utilizatorul vehiculului răspunzător de producerea accidentului a încheiat asigurarea RCA, reprezentantului de despăgubiri, propriului asigurător RCA în cazul utilizării decontării directe, precum și Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, în calitatea acestuia de birou gestionar.

Constatarea prejudiciului

Se procedează la deschiderea dosarului de daună, urmând a se proceda la constatarea prejudiciilor și evaluarea inițială a daunelor având ca rezultat încheierea unui proces-verbal de constatare, întocmit de către un specialist în constatare daune, avizat de către ASF.

Dacă ulterior demontării elementelor avariate sau la introducerea în reparație a vehiculului se constată și alte pagube produse ca urmare a accidentului, care nu au putut fi constatate inițial, sau este necesară modificarea soluției tehnice adoptate inițial, se întocmește un proces-verbal suplimentar de constatare.

Lichidarea daunelor

Despăgubirile se stabilesc după depunerea cererii de despăgubire de către persoana prejudiciată sau asigurat, astfel:
– pe cale amiabilă;
– prin mecanisme de soluționare alternativă a litigiului;
– prin hotărâre judecătorească definitivă, în cazul în care nu s-a realizat înțelegerea între părți.

Stabilirea despăgubirii se face în funcție de prejudciul suferit. Astfel, despăgubirea include daunele produse vehiculelor prin avarierea sau distrugerea acestuia, lipsa de folosință a vehiculului, vătămarea integrității corporale sau sănătății sau deces, avarierea sau distrugerea altor bunuri, precum și vătămările sau pierderile animalelor.

Asigurătorul RCA sau BAAR, după caz, înaintează persoanei prejudiciate oferta de despăgubire care trebuie să cuprindă:
– modul detaliat de calcul al costurilor reparației, inclusiv tarifele manoperei de reparație;
– în cazul daunei totale economice, modul de calcul al valorii bunului la data evenimentului, precum și modul de calcul al valorii epavei;
– sursele de referință ale costurilor avute în vedere.

În cazul în care persoana prejudiciată acceptă oferta de despăgubire prin exprimarea acordului în scris, plata se efectuează conform indicațiilor persoanei prejudiciate.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii