Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Craiova. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete, fals intelectual. Trimitere în judecată
04.08.2017 | Adina GANȚOLEA


Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA-Craiova. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete, fals intelectual. Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– S. F., primar al comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți, cu privire la săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor de:
complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
fals intelectual (19 acte materiale: 17 sub forma autoratului și 2 sub forma participației improprii),

– P. E. L., D. L. D. și S. C. R., toate fiind persoane din familia primarului, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2016, cu sprijinul primarului comunei, inculpat S. F., inculpații P. E. L., D. L. D. și S. C. R., persoane din familia acestuia, au depus cu rea-credință, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Ruralemai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile de eligibilitate și nu dețineau în realitate suprafețele de pământ declarate.

Astfel, printre altele, P. E. L., S. C. R. și D. L. D. au declarat în mod fictiv, că sunt membri ai unor familii de fermieri și că au lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în ferma familiei, cel puțin 12 luni înaintea instalării ca fermier pe cont propriu. În acest fel, P. E. L., D. L. D. și S. C. R. au obținut în mod injust suma de 324.246 lei.

În perioada 2011-2016, pe lângă obținerea de fonduri europene prin Măsura 112-„Instalarea tânărului fermier”, inculpații P. E. L., S. C. R. și D. L. D., cu complicitatea primarului localității Obârșia de Câmp, inculpatul S. F., au obținut, de la APIA – Centrul Județean Mehedinți fonduri europene, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, sume de bani, utilizând, pentru susținerea cererilor, adeverințe emise de Primăria Obârșia de Câmp și tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendaseră terenurile și suprafețele aferente, arendatori care nu recunosc încheierea respectivelor contracte. Schema de plată unică pe suprafață reprezintă acordarea unei sume stabilită pe hectar plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție (necondiționat de obținerea de producție).

O parte din documentele false, depuse de inculpați la A.P.I.A. (contracte de arendă, adeverințe, etc.), au fost puse la dispoziție de către S. F., în calitate de primar al comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți.

În acest fel, s-a obținut injust suma de 882.244 lei, aferentă cererilor de finanțare în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, depuse de cei trei inculpați, rude ale primarului.

Cuantumul total al prejudiciului se ridică la 1.206.490 lei constând în:
1. prejudiciul aferent celor 3 contracte de finanțare din cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” încheiate nelegal, în valoare totală de 324.246 lei. Suma reprezintă valoarea finanțării nerambursabile decontate beneficiarilor, respectiv Întreprinderea Individuală S. I. C.-R., Persoană Fizică Autorizată P. V. E. L., Persoană Fizică Autorizată D. D. L. D., sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la achitarea integrală a prejudiciului;
2. prejudiciul aferent în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, în valoare de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
În vederea recuperării prejudiciilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 324.246 lei, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate