Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA- Constanța. Abuz în serviciu, evaziune fiscală. Urmărire penală
04.08.2017 | Adina GANȚOLEA


Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA- Constanța. Abuz în serviciu, evaziune fiscală. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul C. N. D., la data faptelor președinte al Consiliului județean Constanța (în prezent aflat în executarea unei pedepse privative de libertate), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de
abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
complicitate la evaziune fiscală.

De asemenea, în același dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții :
D. G. C., la data săvârșirii faptelor vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu;
B. M., secretar al județului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu;
G. A. G., la data faptelor director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală;
– persoana juridică RAJDP Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în anul 2013, inculpatul C. N. D. și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Județean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deși aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul județului Constanța și s-au obținut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanța.

Inculpatul C. N. D. a fost ajutat de suspecții D. G. C. care a inițiat proiectul și B. M. care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.

Subvențiile acordate RAJDP de către Consiliul Județean Constanța au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorității locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenții și nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea RAJDP Constanța de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenția, colecta și vira către bugetul taxa pe valoare adăugată, suspecții G. A. G. și RAJPD Constanța au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Județean Constanța.

Inculpatului și suspecților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate