Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

DIICOT. Camătă, delapidare. Percheziţii. UPDATE: Constituirea unui grup infracțional organizat. Reținere, control judiciar, arestare preventivă


11.08.2017 | Adina GANȚOLEA
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, camătă.

10 august 2017: Urmare a comunicatelor din data de 03.08.2017, respectiv 04.08.2017, facem următoarele precizări:

Urmare a comunicatelor din data de 3 august 2017, respectiv 4 august 2017, facem următoarele precizări:

Miercuri, 9 august 2017, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura centrală au dispus reținerea inculpatului P. I. D., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul P. I. D. (prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu gradul de maior şi şeful parcului auto) a aderat la grupul infracţional organizat inițiat de inculpatul C. M. (comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel), care începând cu anul 2011, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, a constituit un grup infracţional organizat cu scopul săvârşirii în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că  ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului C. M. şi ai inculpatului P. I. D. sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar  în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit.

Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul C. M., care proceda la retragerea  sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuşi.

În situaţia în care împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, inculpatul C. M. solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi /sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie.

Ca garanţii mobiliare, inculpatul C. M. prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului.

De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia ”are cardul la C.” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar,  iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal ”Banca Română de Comerț Corcodel”.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpatului P. I. D., suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului C. M..

De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul C. M., în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit,  persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte şi inculpatul P. I. D..

La data de 10 august 2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului P. I. D. pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor în cauză.

La acțiune au participat ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

***

9 august 2017: Procurorii DIICOT au dispus, în aceeași cauză, retinerea lui D. P. șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române, potrivit agerpres.ro.

Totodată, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Decizia nu este definitivă.

***

UPDATE 4 august 2017: Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului C. M., comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, potrivit portalului instanței.

Decizia nu este definitivă.

***

DIICOT. Constituirea unui grup infracțional organizat, camătă,delapidare. Reţinere, control judiciar

4 august 2017: Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C. M. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă şi continuarea cercetărilor faţă de un alt inculpat, C. O., sub control judiciar, precum şi faţă de alţi suspecţi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011, inculpatul C. M., comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume suspecții P.I.D., B.G.A. și E.P.I., dar și alte persoane, ce au calitatea de militari (ce se aflau în subordinea sa), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului C. M. sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar  în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camăta, aceştia erau ulterior executaţi silit.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise suspecților P.I.D., B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani lui C. M.. De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia ”are cardul la C.” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau ”Banca Română de Comerț C.”.

De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul C. M., în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.

Totodată, în cauză  s-a  reţinut faptul că existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului C. O., cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a M.A.I., acesta deşi avea ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul C. M., acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.

Urmare punerii în executare, la data de 3 august 2017 a 12 mandate de percheziție domiciliară, atât la persoane fizice, cât și în spații din cadrul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate şi ridicate, atât în biroul inculpatului C. M., cât şi în alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar și agende și notițe deținute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidență strictă atât a debitorilor, cât și a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă).

De asemenea, în biroul utilizat de către inculpatul C. M. la sediul IGJR – BAD a fost identificată şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei.

Inculpatul C. M. a fost prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT. Camătă, delapidare. Percheziţii

3 august 2017: Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura  Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul M.A.I. – I.G.P.R. –D.C.C.O. au efectuat un număr de 12 percheziţii imobiliare (din care 7 locații la sediul unei instituţii publice) pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă, delapidare şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că  începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române au constituit un grup infracţional organizat, acordând cu împrumut, în mod repetat, diverse sume de bani unor debitori, percepând dobânzi considerabile şi de asemenea şi-au însuşit fără drept bunuri şi valori aparţinând unităţii din cadrul căreia făceau parte.

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș” şi al M.A.I.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti