JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Lia Olguța Vasilescu: Noul proiect OUG privind pensiile speciale se referă la toate categoriile, mai puțin magistrații. UPDATE: OUG a fost adoptată
04.08.2017 | JURIDICE.ro


4 august 2017: Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență potrivit căreia pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010, potrivit unui comunicat al Guvernului Românei.

Potrivit actului normativ adoptat, valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Guvernul României justifică măsura prin prisma necesității eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate.

Potrivit sursei citate, niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării OUG. Totodată, baza de calcul nu suferă modificări și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților, cu mențiunea că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României.

Potrivit reglementărilor OUG, orice persoană din categoriile menționate anterior se poate pensiona potrivit reglementărilor actuale până la data de 15 septembrie 2017.

***

3 august 2017: Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a precizat că proiectul Ordonanței de Urgență privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu care se va afla pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, 4 august 2017, nu se referă doar la militari și polițiști, ci la toate categoriile de pensii speciale, mai puțin cele ale magistraților, potrivit stiripesurse.ro.

Lia Olguța Vasilescu: „Această ordonanță este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcționarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puțin magistrații, care, la ora actuală, există două decizii ale Curții Constituționale care interzic discuții pe legea pensiilor.”

Totodată, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a publicat textul noului proiect de Ordonanță de Urgență, text pe care îl redăm integral mai jos:

Ordonanță de Urgență privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

Luând în considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020 referitoare la necesitatea asigurării și respectării principiului echității pentru pensionari,

Neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă generează adâncirea discrepanțelor existente între diferite categorii de pensionari, determinate de cuantumul pensiilor de serviciu care este vâdit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii, sistem care are la bază printre altele, principiul contributivității, al solidarității și egalității de tratament între asigurații sistemului.

Prin urmare, în vederea evitării unei grave atingeri aduse principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, se impune adoptarea unei soluții imediate, prin modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

ART I – Art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 270 din 22 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare
se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 42^5 – Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă
o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. II – Alineatul (10) al art. 68^5 din Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 408 din 10
iunie 2015 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
(10) – Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă
o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. III – Alineatul (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 22 iulie 2015, republicată se modifică și va avea următorul cuprins:
”(5) –Pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. IV – Alineatul (5) al articolului 6 din Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 546 din 22 iulie 2015 se modifică
și va avea următorul cuprins:
”(5) – Pensiile de serviciu, precum şi pensiile de urmaş, calculate potrivit prezentei legi, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul
Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menţine pensia de serviciu aflată în plată.”

ART. V – Alineatul (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcționarea Curţii de Conturi publicată în Monitorul Oficial nr. 41 din 19 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”(10) Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. VI – Alineatul (6) al articolului 49 din Legea nr. 96/2006 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va
avea următorul cuprins:
” (6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemnizația pentru limită de vârstă aflată în plată.”

ART. VII- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică după cum urmează:
1. La articolul 3 se introduc două noi litere, literele l) și m), cu următorul cuprins: “l) solda/salariu lunar net – solda/salariul lunar brut prevăzut la art. 28 alin.(1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor
sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare; m) pensia militară de stat netă – pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.”

2. Articolul 59 se modifică și va avea următorul cuprins: “Art. 59 – Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”

3. Articolul 60 se modifică și va avea următorul cuprins: “Art. 60 – Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza
de calcul a pensiei.”

Art. VIII – DISPOZIȚII TRANZITORII
Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale.

Art. IX – DISPOZIȚII FINALE
Prevederile art. VII pct. 3 din prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 15 septembrie 2017.”

:: Proiectul

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate