Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF. Procedura de gestionare a asiguraților RCA cu risc ridicat
07.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Content, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 4 august 2017, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat aprobarea procedurii privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România a asiguraților RCA cu risc ridicat, potrivit unui comunicat al ASF.

Comunicat integral:

„Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat, în şedinţa din data de 2 august 2017, procedura privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a asiguraților RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Conform dispozițiilor art. 36, alin. (1) din Legea nr. 132/2017, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România elaborează proceduri pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat.

Astfel, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea generală a BAAR în data de 26 iulie 2017 şi cuprinde următoarele activități care vor fi derulate de BAAR, potrivit legii:
– organizarea structurilor BAAR care au atribuții în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat;
– modul de determinare și publicare al factorului ,,N”;
– modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asigurații cu risc ridicat;
– modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conținând propunerea de tarif de primă RCA;
– modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei și alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA.

Detaliile privind principalele prevederi ale procedurii sunt:
1. Modul de determinare al factorului N
BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziție de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referință, asigurându-se astfel coerență și consistență între calculul tarifelor de referință și cel privind factorul N. BAAR va utiliza două metode de calcul. Prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurator RCA și pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referință, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode.

2. Modul de determinare a primei de asigurare din oferta BAAR
BAAR va determina prima de asigurare pentru asigurații cu risc ridicat prin înmulțirea factorului N cu tariful de referință, la care se aplică sistemul bonus-malus.

3. Modalitatea de alocare a clienților cu risc ridicat către asigurătorii RCA
BAAR va realiza procesul de alocare a clienților cu risc ridicat în funcție de cotele de piață ale asigurătorilor din anul anterior. Alocarea se realizează prin utilizarea unui algoritm de alocare specific.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti