Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia Consiliului în sprijinul punerii în aplicare a Planului de acțiune de la Maputo


09.08.2017 | Elena ALBU
Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 240/101 din 5 august 2017 a fost publicată Decizia (PESC) 2017/1428 a Consiliului din 4 august 2017 în sprijinul punerii în aplicare a Planului de acțiune de la Maputo pentru punerea în aplicare a Convenției din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora.

Uniunea Europeană ar trebui să depună eforturi pentru a obține un nivel ridicat de cooperare în toate domeniile relațiilor internaționale, între altele pentru menținerea păcii, prevenirea conflictelor și consolidarea securității internaționale, în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite.

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat o Strategie europeană de securitate care identifică provocările și amenințările la nivel mondial și promovează instaurarea unei ordini internaționale guvernate de lege, bazate pe un multilateralism eficace și pe instituții internaționale funcționale.

Convenția privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora (denumită în continuare „convenția”) a intrat în vigoare la 1 martie 1999. Aceasta constituie singurul instrument internațional cuprinzător care abordează toate aspectele legate de minele antipersonal, inclusiv utilizarea, stocarea, producerea, comercializarea, deminarea acestora și asistența acordată victimelor. Începând cu 1 iunie 2013, toate statele membre sunt parte la convenție, iar la 1 septembrie 2016, 162 de state își exprimaseră consimțământul de a-și asuma obligații în temeiul acesteia. La 23 iunie 2008, Consiliul a adoptat Acțiunea comună 2008/487/PESC în sprijinul universalizării și al punerii în aplicare a convenției.

La 3 decembrie 2009, în cadrul celei de a doua conferințe de revizuire a convenției, statele părți la convenție au adoptat Planul de acțiune 2010-2014 de la Cartagena privind universalizarea și punerea în aplicare a tuturor aspectelor convenției. Acestea au adoptat, de asemenea, „Directiva statelor părți către Unitatea de sprijin pentru punere în aplicare”, prin care statele părți au convenit ca Unitatea de sprijin pentru punerea în aplicare a convenției (ISU) să ofere consiliere și sprijin tehnic statelor părți cu privire la punerea în aplicare și la universalizarea convenției, să faciliteze comunicarea în rândul statelor părți și să promoveze comunicarea și schimbul de informații cu privire la convenție atât în direcția statelor care nu sunt părți la convenție, cât și a publicului. La 13 noiembrie 2012, Consiliul a adoptat Decizia 2012/700/PESC de sprijinire a punerii în aplicare a Planului de acțiune 2010-2014 de la Cartagena.

În cadrul celei de a treia conferințe de revizuire a convenției, care a avut loc la Maputo, Mozambic, în iunie 2014, statele părți au adoptat Planul de acțiune de la Maputo vizând obținerea unor progrese semnificative și durabile în materie de punere în aplicare a convenției în perioada premergătoare următoarei conferințe de revizuire (2014-2019) și au făcut o declarație comună prin care își afirmă dorința de a îndeplini obiectivele convenției „în cea mai mare măsură posibilă până în 2025”.

Pentru a contribui la securitatea umană prin sprijinirea punerii în aplicare a Planului de acțiune 2014-2019 de la Maputo, adoptat de statele părți în cadrul celei de a treia conferințe de revizuire a Convenției din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora (denumită în continuare „convenția”), în cadrul Strategiei europene de securitate și în conformitate cu deciziile relevante ale comunității internaționale, Uniunea Europeană urmărește următoarele obiective:
– sprijinirea eforturilor statelor părți la convenție de a pune în aplicare aspectele legate de deminare din cadrul Planului de acțiune de la Maputo;
– sprijinirea eforturilor statelor părți la convenție de a pune în aplicare aspectele legate de asistența acordată victimelor din cadrul Planului de acțiune de la Maputo;
– promovarea universalizării convenției;
– sprijinirea eforturilor statelor părți la convenție de a pune în aplicare aspectele legate de distrugerea stocurilor din cadrul Planului de acțiune de la Maputo;
– demonstrarea angajamentului permanent al Uniunii și al statelor sale membre față de convenție și a hotărârii lor de a coopera cu statele care au nevoie de sprijin în îndeplinirea angajamentelor lor în temeiul convenției și de a spori asistența față de acestea, precum și consolidarea rolului de frunte al Uniunii în urmărirea viziunii convenției în legătură cu o încetare definitivă a suferințelor și a vătămărilor provocate de minele antipersonal.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Expiră la 36 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării sale în cazul în care niciun acord de finanțare nu a fost încheiat în termenul menționat.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti