« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – iulie 2017
09.08.2017 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

C. M., inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Giurgiu, la data săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită,
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

T. D. M., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită,
evaziune fiscală în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

R. M. C., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

M. G., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
complicitate la spălarea banilor,
constituire a unui grup infracțional organizat,

V. F. I., arestat în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

R. V., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
participație improprie la spălarea banilor,
constituire a unui grup infracțional organizat,

M. L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
complicitate la spălarea banilor (2 fapte),
constituire a unui grup infracțional organizat,

P. Ș. N., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

S. C. G., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
spălarea banilor,
constituire a unui grup infracțional organizat,
fals în înscrisuri sub semnătură privată,

M. A., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,
fals în înscrisuri sub semnătură privată,

C. I., pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălarea banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpații R. M.C. și T. M. D., în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, la sfârșitul anului 2008, au început demersurile pentru constituirea unui grup infracțional la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, axat pe dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată. În demersurile lor, cei doi au profitat de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”.

Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-au cointeresat material pe inculpatul C. M., inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societății administrată de inculpații R. M. C. și T. M. D.. Acesta din urmă și V. F. I. i-au dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism marca Dacia Logan, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să urgenteze formalitățile vamale.

Concret, în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului au efectuat, în modalitatea de mai sus, un număr de 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 litri motorină (în valoare de 3.815.817 euro) ce a fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, administrate de inculpații M. G.,V. F. I. și P. Ș. N.

În vederea însușirii produsului infracțional obținut prin infracțiunea de evaziune fiscală, membrii grupului infracțional organizat au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (400.000 lei și 200.000 lei), sub forma unor „nevoi personale, restituire împrumut, plată în avans” care au ajuns, astfel, în posesia inculpatului C. I., administrator al unei societăți comerciale, prin intermediul căreia produsul energetic achiziționat a fost comercializat pe teritoriul național.

Într-o manieră asemănătoare a procedat și inculpatul S. C. G. care, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a încheiat, în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei ordonată în data de 22.05.2009 prin trei transferuri bancare, sumă provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului, constând în acciză și TVA, se ridică la 14.195.391 lei, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice – Timișoara, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților C. M., T. D. M. și M. L..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. V. V., la data faptelor primar al comunei Brodina, județul Suceava și administrator în fapt al SC F.SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
conflict de interese în formă continuată

SC F. SRL cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2012, inculpatul M. V. V., în calitățile menționate mai sus, în contextul derulării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (Programul Național pentru Dezvoltare Rurală), a depus, cu ocazia organizării a două licitații, mai multe documente false care i-au permis firmei sale să îndeplinească criteriile de calificare și, în final, să obțină contractele de lucrări (unul dintre acestea a fost încheiat chiar de primăria comunei Brodina, județul Suceava).

În același context, în perioada 31 iulie 2012-16 ianuarie 2013, inculpatul M. V. V., în aceleași calități, a semnat un număr de 17 acte (contracte de lucrări, contracte de vânzare cumpărare, contracte de prestări servicii) încheiate între comuna Brodina și SC F. SRL Brodina.

Prin aceste demersuri, au fost produse foloase patrimoniale atât pentru membrii familiei inculpatului M. V.V. în valoare totală de 136.646 lei (contravaloarea unor terenuri cumpărate de la primăria Brodina) cât și pentru SC F. SRL în valoare de 22.652.941 lei.

Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma totală de 22.726.633 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
C. I., la data faptelor și în prezent primar al comunei Fitionești, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals intelectual, în formă continuată,

V. S., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în modalitatea participației improprii,
complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
complicitate la fals intelectual, în formă continuată,

D. N., la data faptelor contabil în cadrul Primăriei comunei Fitionești, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals intelectual, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 august 2011, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și o asociere formată din Primăria comunei Fitionești, județul Vrancea și o fundație, a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect „Extindere și reabilitare clădire existentă în vederea înființării unui Centru asistență și suport pentru persoane vârstnice (…)”.

În acest context, în cursul anului 2012, prin procedura de atribuire prin licitație a patru contracte de achiziție publică, a fost desemnată câștigătoare, pe baza unei documentații falsificate, societatea administrată de inculpatul V. S.

Ulterior, aceasta a și obținut pe nedrept suma totală de 86.522 lei fără T.V.A. (107.288 lei cu T.V.A.) aferentă contractelor respective, sumă pe care ulterior primăria comunei Fitionești și-a decontat-o de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitatea sa de beneficiară a contractului de finanțare.

În același context, în perioada 28 februarie 2013-15 mai 2013, inculpatul C. I., în calitate de primar al comunei Fitionești, jud. Vrancea, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, cu rea-credință, a semnat și înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului două cereri de rambursare cărora le-a atașat mai multe documente justificative falsificate (note de intrare recepție, facturi fiscale, procesele-verbale de recepție etc.).

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile de 36.345 lei fără T.V.A. (45.068 lei cu T.V.A.), reprezentând contravaloarea unor bunuri care nu au fost livrate niciodată primăriei comunei Fitionești.

Până la data încheierii prezentului rechizitoriu, Ministerul Dezvoltării Regionale, Adminsitrației Publice și Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

G. S., la data faptelor primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),
fals intelectual.

N. I. cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

B. R. cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2014, inculpații N. I., B. R. și G. S. au depus cu rea credință la autoritățile competente (A.F.I.R. și A.P.I.A.), mai multe documente false (adeverințe, contracte de arendare, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” și a schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

De menționat este faptul că, inculpatul G. S. a depus documentele respective (care vizau suprafețe de teren pe care le exploata chiar el, în calitate de arendaș) pe numele unei alte persoane.

În același context, la data de 25 iulie 2011, inculpatul G. S., în calitate de primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, a atestat împrejurări neadevărate în cuprinsul unei adeverințe, în sensul că persoana în numele căreia a depus documentele la A.P.I.A. ar fi utilizat o suprafață de teren de 54,2 ha.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul măsurii „Instalarea tinerilor fermieri”, A.F.I.R. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 311.335,88 lei din care: 101.671,20 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatului N.I., 105.906 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatei B. R. și 103.758,68 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate persoanei în numele căreia inculpatul G. S. a depus documentația pentru finanțare.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul schemelor unice de plată, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 601.666,28 lei din care: 175.947,10 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatului N. I. în campaniile 2010, 2011, 2013 și 2014, 257.359,66 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatei Bâlea Rodica în campaniile 2010, 2011, 2012 și 2013 și 168.359,52 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordate persoanei în numele căreia inculpatul G. S. a depus documentația pentru finanțare, în campaniile 2013 și 2014.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatului N. I..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

D. F. L. C., la data faptelor și în prezent primar al comunei Devesel, jud. Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

M. I. E., conducător auto la Primăria comunei Devesel, jud. Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2012, inculpatul M. I. E. i-a indus în eroare pe reprezentanții A.P.I.A. – Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false (documente incomplete, adeverințe și declarații false) care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza mai multor localități din județul Mehedinți, obținând astfel pe nedrept, suma totală de 796.565 lei, fonduri europene.

În cursul anului 2009, inculpatul D. F. L. C. i-a indus în eroare pe reprezentanții A.P.I.A. – Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false (documente incomplete, adeverințe și declarații false) care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza localității Devesel, jud. Mehedinți, obținând astfel pe nedrept suma totală de 111.282 lei, fonduri europene.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele acordate în anul 2009 inculpatului D. F. L. C.– 111.282 lei și în perioada 2008 – 2012 inculpatului M. I. E. – 796.565 lei.

Din verificările efectuate a rezultat că inculpații D. F. L. C. și M. I. E. nu figurează în evidențele fiscale cu bunuri mobile și/sau imobile impozabile, prin urmare nu au fost instituite măsuri asigurătorii în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

C. B., la data faptei administrator al SC E. SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC E. SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, intitulat „Creare parc nou în municipiul Huși”, inculpatul C. B., în calitate de administrator al SC E. SRL Negrești, a depus la Primăria Huși, beneficiara lucrărilor, mai multe înscrisuri inexacte (facturi, situații de lucrări, etc.), care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale cu suma totală de 553.548 lei.
Ulterior, fără vinovăție, beneficiarul proiectului a prezentat documentele respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, actualmente Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, aceste demersuri având ca rezultat obținerea, fără drept, de către Municipiul Huși, a sumei totale de 686.399 lei.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului U. Ș., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals material în înscrisuri oficiale, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2014 inculpatul U. Ș. a depus la A.P.I.A. – Centrul județean Mehedinți mai multe documente false prin care a solicitat acordarea de sprijin nerambursabil pentru suprafața de 53,40 ha teren agricol pe care nu o deținea în totalitate, în comuna Devesel, jud. Mehedinți.Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil în sumă de 239.831 lei.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că inculpatul nu figurează înscris în Registrul Agricol al comunei Devesel cu vreo suprafață de teren, iar adeverințele pe care acesta le-a folosit pentru a obține sprijin financiar nerambursabil de la A.P.I.A. pentru campaniile 2009-2014 sunt false și nu au fost eliberate de primăria comunei respective.

Totodată, a rezultat faptul că sumele de bani primite cu titlu de subvenții în agricultură au fost folosite de inculpatul U. Ș. în interes propriu (la magazine, pentru plata unor servicii hoteliere, la cazinouri etc.) sau au fost extrași cash de la ghișeu sau de la bancomate, multe din acestea situate în afara țării.

De altfel, din verificările efectuate a rezultat faptul că inculpatul U. Ș. și-a petrecut o mare parte din timp (perioada 2009-2014) în afara țării, fiind chiar condamnat de instanțe din Italia pentru infracțiuni de folosire a minorilor pentru cerșetorie sau proxenetism.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 239.831,22 lei, reprezentând subvenții încasate necuvenit de inculpatul U. Ș. pentru perioada 2009-2014.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
G. M. O., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul G. M. O., în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene – autoritate contractantă – documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.

Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).

Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul G. M. O., din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.

Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului G. M. O..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
T. V., la data faptelor administrator al SC G. SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),
complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri în formă continuată,
instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată,

T. I. A.T. V. G.T. I.C. D. M., pentru săvârșirea infracțiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

P. Z. și H. V., la data faptelor șef al Centrului Local Târgu-Jiu al A.P.I.A. Gorj respectiv funcționar în cadrul aceleiași instituții, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate în formă continuată la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

N. R., la data faptelor primar al comunei Robănești, județul Dolj, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de fals intelectual,
N. B., la data faptelor secretar al Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, pentru săvârșirea a două infracțiuni de fals intelectual,

SC G. SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2012 și 2014, inculpatul T. V., în calitate de persoană fizică și reprezentant al SC G. SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.


În același context, în cadrul campaniei din anul 2014, inculpatul T. V. i-a ajutat și pe inculpații T.V.G., T. I. A., T. I.și C. D. M., scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la A.P.I.A. în numele inculpaților mai sus enumerați.

În anul 2014, inculpatul T. V., cu intenție i-a determinat pe inculpații N. R., primarul comunei Robănești, județul Dolj și N. B., secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals, mai multe documente care ulterior au fost depuse la A.P.I.A..
Inculpații au beneficiat și de sprijinul funcționarilor A.P.I.A. – Centrul Local Târgu-Jiu, P. Z. și H. V. care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente deși nu aveau acel drept.

Rezultatul acestei activități infracționale a fost crearea unui prejudiciu în cuantum de 117.246 lei în dauna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților T. V., H. V., P. Z., T. V. G., T. I. și C. D. M..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
I. V. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată,

B. I. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015, inculpații I.V. și B.I,, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

În același context, cei doi inculpați, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 102.245 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
M. Ș.-C.pentru săvârșirea a trei infracțiuni de participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2005 – mai 2007, inculpatul M. Ș.-C., acționând cu rea-credință, a întocmit documente false – oferte de preț în numele unor societății comerciale atât românești cât și străine pentru produse destinate retehnologizării întreprinderilor de procesare a cărnii – pe care le-a pus la dispoziția unor societăți comerciale din România, beneficiare de fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene.

Acestea, fără a cunoaște caracterul fals al acestor documente, respectivele societăți comerciale le-au folosit în vederea obținerii pe nedrept a sumei de 2.745.115 lei (aproximativ 769.241 de euro, calculat la cursul de la data faptelor ), provenind din bugetul Uniunii Europene.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

Amintim că, de mai multe ori, inculpatul M. Ș.-C. a fost trimis în judecată de procurii anticorupție pentru infracțiuni similare, în două dintre cazuri procesul penal a fost finalizat prin decizii definitive de condamnare.

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
C. I.cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
fals în declarații în formă continuată,

C. G. I. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul C. I. a înființat exploatație agricolă pe baza unui formular de mișcare ce atesta în mod nereal cumpărarea unui număr de 320 de ovine. În acest context, inculpatul C. G. I. a solicitat, în numele inculpatului C. I., primăriei comunei Grădinari, județul Caraș Severin, concesionarea unei suprafețe de pășune, deși, așa cum am arătat mai sus, nu deținea niciun animal.
Ulterior, între primăria comunei Grădinari și inculpatul C. I. a fost încheiat un contract de concesiune pentru 25 ha pășune, situată pe raza localității Greoni, suprafața concesionată fiind redusă la suprafața de 22,30 ha.


În baza acestui contract de concesiune, la datele de 16 mai 2012 respectiv 13 iulie 2012, inculpatul C. I .a depus la A.P.I.A. – Centrul Local Oravița două cereri unice de plată aferente campaniei din anul 2012, prima pentru suprafața de 25 ha pășune și a doua, rectificativă, pentru suprafața de 22,30 ha pășune.

În ambele situații, în cadrul declarațiilor de eligibilitate/conformitate, inculpatul C. I. a declarat în fals, pe proprie răspundere, faptul că pentru pajiștile contractate de la Consiliul Local Grădinari a solicitat drept de utilizare în baza ovinelor pe care le deținea deși, așa cum am arătat mai sus, la momentul încheierii contractului de concesiune și la momentul formulării cererilor către A.P.I.A. inculpatul nu deținea niciun animal.

Urmare a acestor demersuri, inculpatul C. I. a primit de la A.P.I.A. suma de 19.999,9 lei (suma de 7.808,01 lei provine din Fondul European de Garantare Agricolă, suma de 9.928,20 lei provine din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și suma de 2.262,98 lei provine din bugetul național).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauza penală solicitând obligarea inculpaților la plata sumei de 14.039 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale, prevăzute de legislația în vigoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin.

13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D. C.-F., la data faptei administrator al SC H. SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),

S.C. H. S.R.L. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, inculpatul D. C.-F., în calitate de administrator al SC H. SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), două contracte de arendă false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren (2,50 și 2,21 hectare) pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 9.412 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 9.412,82 lei, aflată în contul unei unități bancare, consemnată de inculpat pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. H. -G., la data faptelor președinte al unei asociații culturale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (2 fapte),
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2011 și 2012, în contextul proiectelor „Prima pagină, Tineretul” și „Corp sănătos în mediu sănătos”, inculpatul M. H. – G., în calitate de președinte al unei asociații culturale, pentru a dovedi că îndeplinește criteriile necesare pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile, cu rea credință, a depus la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.), mai multe documente false ce conțineau date nereale printre care formularele de candidatură și acordurile de parteneriat aferente partenerilor externi.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept din bugetul general al Uniunii Europene suma totală de 34.033 euro, reprezentând avansul primit pentru cele două proiecte.
În perioada mai 2012 – mai 2013, inculpatul M. H. -G., în aceeași calitate, a utilizat banii primiți cu titlu de avans în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordat, astfel:
– o parte din fonduri a fost schimbată în lei și transferată parțial într-un alt cont al asociației decât cel special destinat proiectului, 
– o parte a fost retrasă în numerar cu cardul de către acesta, 
– o altă parte a fost utilizată pentru efectuarea de plăți neeligibile, fără legătură cu activitățile din cadrul proiectului. Pentru a justifica aceste operațiuni, inculpatul a întocmit și depus la A.N.P.C.D.E.F.P. mai multe documente cu un caracter fals ori inexact.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 22.704 euro, aferentă celui de-al doilea proiect.

Referitor la primul proiect, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) a comunicat că nu se constituie parte civilă în procesul penal, întrucât prejudiciul cauzat în cuantum de 19.720 euro a fost recuperat integral prin rambursarea de către beneficiar a fondurilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Amintim că inculpatul M. H. G. a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare, procesele penale fiind finalizate prin decizii definitive de condamnare.

15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

D. G., la data faptei primar al municipiului Reghin, județ Mureș,
K. G., la data faptei secretar al Unității Administrativ Teritoriale mun. Reghin județului Mureș și președinte al Comisiei de analiză a cererilor privind repartizarea locuințelor ANL pentru tineri,
M.-V. D.-A., la data faptei șef Serviciu Impozite și Taxe Locale din cadrul primăriei municipiului Reghin, județ Mureș și membru al Comisiei de analiză a cererilor privind repartizarea locuințelor ANL pentru tineri,
B. O.-V., consilier juridic în cadrul primăriei municipiului Reghin, județ Mureș și membru al Comisiei de analiză a cererilor privind repartizarea locuințelor ANL pentru tineri,
cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
și N. A., la data faptei viceprimar al municipiului Reghin, județ Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, cele cinci persoane, în calitățile menționate mai sus, prin încălcarea prevederilor legale și fără respectarea procedurilor de atribuire, au semnat un număr de patru contracte de închiriere imobile din fondul A.N.L. cu persoane care fie nu îndeplineau criteriile de acces la locuință, fie nu figurau nici măcar în lista de solicitanți.

Acționând în această manieră, a fost produs un folos necuvenit celor patru persoane beneficiare ale contractelor, constând în acordarea, în mod nelegal, a folosinței locuințelor, concomitent cu cauzarea unei vătămări a intereselor legitime a altor solicitanți, care ar fi fost îndreptățiți să le primească.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

16. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei D. O.cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – mai 2017, inculpata D. O., în mai multe rânduri și la diferite intervale de timp, a pretins și a primit, de la două persoane (martori în cauză), suma de peste 10.000 euro.
În schimbul acestor bani, inculpata a afirmat că are influență asupra directorului unei instituții publice și că îl poate determina pe acesta să dispună angajarea unuia dintre martori și a unei alte persoane în cadrul aceleiași instituții.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

17. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei M. (fostă O., fostă D.R., director în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 29.07.2005 – 6.07.2006, inculpata M. (fostă O., fostă D.) R., în calitate de director în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu, a semnat un raport de evaluare a performanțelor profesionale, pentru perioada 01 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011, ale angajatei B. A., în condițiile în care cunoștea că acesta conține mențiuni fictive, apreciind activitatea acesteia din urmă ca fiind foarte bună.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care inculpata cunoștea faptul că B. A., angajat al D.G.A.S.P.C. Teleorman nu s-a prezentat la serviciu și nu a respectat prevederile contractului individual de muncă și fișele postului.

Anterior, M. (fostă O., fostă D.) R. și B. A. au fost trimise în judecată de procurorii anticorupție (comunicat nr. 1026/VIII/315 iulie 2016).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman.

18. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
S. M., cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 9 octombrie 2009 – 30 decembrie 2011, inculpata S. M., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, a evidențiat, în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, în valoare totală de 13.576.833 lei.


În această manieră, firma pe care o administra s-a sustras de la plata unor obligații fiscale către bugetul de stat consolidat în valoare totală de 5.087.407 lei (din care suma de 2.168.630 lei – impozit pe profit și suma de 2.918.777 lei taxă pe valoare adăugată).
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice Iași s-a constituit parte civilă cu suma totală de 7.709.330 lei. 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

19. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei

F. M.-M., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, inculpata F. M.-M. a depus, în numele unei alte persoane, cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren (17,81 ha) pe care nu o deținea în realitate.

În același context, i-a determinat pe angajații primăriei Comunei Oțeleni, Județul Iași, să elibereze fără vinovăție diverse documente care ulterior au fost depuse A.P.I.A. Prin aceste demersuri, au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 10.192 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei. 

În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicată, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 1 (un) an, 6 (șase) luni și 20 (douăzeci) de zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Furtună Maria-Magdalena va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă 60 de zile, fie în cadrul Consiliului Local al Comunei Oțeleni, județul Iași, fie în cadrul Școlii Gimnaziale Hîndrești, comuna Oțeleni, județul Iași, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

20. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei

SC A. SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri 

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-20012, inculpata SC A. SRL, prin administratorul său, a depus, cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. În același context, i-a determinat pe angajații primăriei Primăriei Comunei Lunca Banului, să elibereze fără vinovăție, diverse documente care ulterior au fost depuse A.P.I.A.

Prin aceste demersuri, au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 86.366 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În sarcina SC A. SRL a fost stabilită pedeapsa rezultantă a amenzii în cuantum de 16.500 lei.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.