Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Conflict de interese când nu mai este imparţial inspectorul fiscal
09.08.2017 | Daniel UDRESCU

Daniel Silviu Udrescu

Daniel Udrescu

Decizia nr. 1239 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 41164/3/2013 este un exemplu de judecată simplă şi la obiect. Recurentul a solicitat constatarea faptului că echipa de inspecţie fiscală s-a aflat în conflict de interese, după ce a fost introdusă plângere penală şi cerere de recuzare.

De remarcat că Ministerul Public a început urmărirea penală împotriva celor doi inspectori pentru abuz în serviciu. Instanţa a arătat că între recurent şi pârâţi au existat relaţii de animozitate definite de art. 39 lit. c) din OG nr. 92/2003, de natură a afecta grav capacitatea acestora de a analiza corect situaţia fiscală a recurentului. Avizul de inspecţie fiscală a fost întocmit eronat la o adresă ce nu reprezenta sediul fiscal al recurentului, ce apărea atât în cartea de identitate cât şi în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. Acţiunea a fost clasată, dar s-a reţinut că inspectorii au acţionat „la ordinul superiorilor.”

În baza art. 102 alin. (1) lit. b): Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili. În baza art. 45 alin. (2) CPF: Actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat potrivit art. 44 nu este opozabil contribuabilului și nu produce nici un efect juridic. Avizul de inspecţie fiscală se comunică contribuabilului în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. (2), adică în scris. În baza art. 49 alin. (1) CPF: Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea unei stări de fapt fiscale.

Instanţa a reţinut în concordanţă cu practica CEDO că imparţialitatea presupune două elemente:
– lipsa oricărei prejudecăţi; şi
– lipsa oricărui interes.

Drept pentru care inspectorii fiscali nu mai pot fi consideraţi imparţiali din moment ce „gândirea” nu le mai era orientată numai la procedura inspecţiei fiscale, ci şi la promovarea de plângeri penale şi de acţiuni civile împotriva recurentului.

Din actele de la dosar reies multiple erori ce au dus la desfiinţare în cadrul Deciziei de soluţionare a contestaţiei.

Nu poţi cunoaşte ceva dacă nu eşti pregătit să o faci. Furia te orbeşte şi pregătirea este afectată. Recuzarea unor inspectori trebuie să fie reconsiderată.

Daniel Udrescu


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.