Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Conflict de interese când nu mai este imparţial inspectorul fiscal

09.08.2017 | Daniel UDRESCU
Abonare newsletter
Daniel Silviu Udrescu

Daniel Udrescu

Decizia nr. 1239 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 41164/3/2013 este un exemplu de judecată simplă şi la obiect. Recurentul a solicitat constatarea faptului că echipa de inspecţie fiscală s-a aflat în conflict de interese, după ce a fost introdusă plângere penală şi cerere de recuzare.

De remarcat că Ministerul Public a început urmărirea penală împotriva celor doi inspectori pentru abuz în serviciu. Instanţa a arătat că între recurent şi pârâţi au existat relaţii de animozitate definite de art. 39 lit. c) din OG nr. 92/2003, de natură a afecta grav capacitatea acestora de a analiza corect situaţia fiscală a recurentului. Avizul de inspecţie fiscală a fost întocmit eronat la o adresă ce nu reprezenta sediul fiscal al recurentului, ce apărea atât în cartea de identitate cât şi în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. Acţiunea a fost clasată, dar s-a reţinut că inspectorii au acţionat „la ordinul superiorilor.”

În baza art. 102 alin. (1) lit. b): Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili. În baza art. 45 alin. (2) CPF: Actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat potrivit art. 44 nu este opozabil contribuabilului și nu produce nici un efect juridic. Avizul de inspecţie fiscală se comunică contribuabilului în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. (2), adică în scris. În baza art. 49 alin. (1) CPF: Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea unei stări de fapt fiscale.

Instanţa a reţinut în concordanţă cu practica CEDO că imparţialitatea presupune două elemente:
– lipsa oricărei prejudecăţi; şi
– lipsa oricărui interes.

Drept pentru care inspectorii fiscali nu mai pot fi consideraţi imparţiali din moment ce „gândirea” nu le mai era orientată numai la procedura inspecţiei fiscale, ci şi la promovarea de plângeri penale şi de acţiuni civile împotriva recurentului.

Din actele de la dosar reies multiple erori ce au dus la desfiinţare în cadrul Deciziei de soluţionare a contestaţiei.

Nu poţi cunoaşte ceva dacă nu eşti pregătit să o faci. Furia te orbeşte şi pregătirea este afectată. Recuzarea unor inspectori trebuie să fie reconsiderată.

Daniel Udrescu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week