Secţiuni » Jurisprudenţă » Curţi de apel
Jurisprudenţă Curţi de apel

Conflict de interese când nu mai este imparţial inspectorul fiscal
09.08.2017 | Daniel UDRESCU

Secţiuni: Content, Jurisprudență Curți de Apel, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu Udrescu

Daniel Udrescu

Decizia nr. 1239 pronunţată în recurs de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 41164/3/2013 este un exemplu de judecată simplă şi la obiect. Recurentul a solicitat constatarea faptului că echipa de inspecţie fiscală s-a aflat în conflict de interese, după ce a fost introdusă plângere penală şi cerere de recuzare.

De remarcat că Ministerul Public a început urmărirea penală împotriva celor doi inspectori pentru abuz în serviciu. Instanţa a arătat că între recurent şi pârâţi au existat relaţii de animozitate definite de art. 39 lit. c) din OG nr. 92/2003, de natură a afecta grav capacitatea acestora de a analiza corect situaţia fiscală a recurentului. Avizul de inspecţie fiscală a fost întocmit eronat la o adresă ce nu reprezenta sediul fiscal al recurentului, ce apărea atât în cartea de identitate cât şi în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. Acţiunea a fost clasată, dar s-a reţinut că inspectorii au acţionat „la ordinul superiorilor.”

În baza art. 102 alin. (1) lit. b): Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili. În baza art. 45 alin. (2) CPF: Actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat potrivit art. 44 nu este opozabil contribuabilului și nu produce nici un efect juridic. Avizul de inspecţie fiscală se comunică contribuabilului în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. (2), adică în scris. În baza art. 49 alin. (1) CPF: Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea unei stări de fapt fiscale.

Instanţa a reţinut în concordanţă cu practica CEDO că imparţialitatea presupune două elemente:
– lipsa oricărei prejudecăţi; şi
– lipsa oricărui interes.

Drept pentru care inspectorii fiscali nu mai pot fi consideraţi imparţiali din moment ce „gândirea” nu le mai era orientată numai la procedura inspecţiei fiscale, ci şi la promovarea de plângeri penale şi de acţiuni civile împotriva recurentului.

Din actele de la dosar reies multiple erori ce au dus la desfiinţare în cadrul Deciziei de soluţionare a contestaţiei.

Nu poţi cunoaşte ceva dacă nu eşti pregătit să o faci. Furia te orbeşte şi pregătirea este afectată. Recuzarea unor inspectori trebuie să fie reconsiderată.

Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti