« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Asociația Română de Factoring: Noul sistem de plată defalcată a TVA va genera blocaje majore în economie
10.08.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Joi, 10 august 2017, Asociația Română de Factoring a transmis un punct de vedere cu privire la noul sistem de plată defalcată a TVA, potrivit unui comunicat ARF.

Text integral:

Noul sistem de plată defalcată a TVA pe care Guvernul intenționează să îl introducă începând cu 1 Oct 2017 va genera dificultăți majore în cash-flow-ul companiilor, întrucât proiectul de ordonanță propus va împiedica finanțarea componentei de TVA prin factoring sau alte soluții de finanțare care au la baza cesiunea de creanțe.

Factoringul, prin natura lui, este o soluție financiară care implică și finanțarea componentei de TVA din factura cesionată, susținând în mod direct nevoia de lichiditate a companiilor și contribuind la disciplinarea comportamentului la plată a agențiilor economici.

Factoringul s-a dovedit o altenativă viabilă de finanțare, volumele înregistrate la nivelul pieței românești dublându-se în ultimii 3 ani, atingând peste 4 miliarde Euro la finalul anului 2016.

În contextul noului proiect de ordonanță, TVA-ul nu va mai putea face obiectul finanțării prin factoring, ceea ce va afecta lichiditatea companiilor, cu precadere a celor din segmentul mic si mijlociu. “Toate calculele de cash flow vor trebui ajustate în minus întrucât partea de TVA din factură nu va putea fi finanțată. Dealtfel, cei care au conceput acest proiect, nu au oferit în forma circulată și o soluție pentru finanțarea acestor companii în noile condiții”, declară Bogdan Roșu, președinte Asociația Română de Factoring.

Prin urmare, considerăm că este absolut necesară o analiză complexă a impactului pe care noul sistem de colectare a TVA îl va avea asupra mediului de afaceri, și, respectiv, stabilirea unui mecanism clar care să permită continuarea finanțării TVA prin soluții de factoring și/sau finanțări pe bază de cesiune de creanțe care sa prevină blocajele anticipate de cash-flow.

ARF trage un semnal de alarmă cu privire la implementarea într-un timp extrem de scurt a acestui nou sistem de gestiune a TVA și consideră că acest proiect nu va aduce beneficiile scontate pentru economia românească în acest moment.

Un proiect în teorie util, dar nedovedit încă pe deplin, insuficient documentat și pregătit la acest moment, poate bloca economia într-o perioadă în care companiile ar trebui sprijinite.

Evaziunea TVA este o mare problemă, însă un astfel de proiect va lovi în toți agenții economici onești, în timp ce rezultatele în privința creșterii încasărilor de TVA rămân incerte.

Prin acest punct de vedere, ARF solicită Ministerului Finanțelor reconsiderarea datei de lansare a acestui proiect de ordonanță până la momentul în care există confirmarea ca economia are resurse tehnice și financiare pentru a-l implementa. Este deosebit de important ca prin măsurile propuse să nu creem în mediul de afaceri românesc imaginea unui cadru economic nesigur și imprevizibil.

 
Secţiuni: Content, Fiscalitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD