Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 

ASF. Modificarea Regulamentului SAL-Fin. UPDATE: Aprobarea modificărilor
21.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

20 septembrie 2017: În urma încheierii procesului de consultare publică, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2016 privind funcţionarea Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin), potrivit unui comunicat ASF.

Până în prezent, SAL-Fin a soluţionat în mod definitiv 109 cereri privind stingerea pe cale amiabilă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar.

***

9 august 2017: Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2016 privind funcţionarea Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Financiar Non-bancar, potrivit unui comunicat ASF.

Obiectivele acestui demers vizează, în principal, adoptarea unor măsuri prin intermediul cărora să fie îmbunătăţită semnificativ organizarea activităţii SAL-Fin, să fie evitate posibilele conflicte de interese şi să fie extinse incompatibilităție care pot avea legătură cu conciliatorii.

Conform modificărilor propuse, un conciliator înscris în Registrul conciliatorilor SAL-Fin nu trebuie să fie consultant de investiții financiare. Totodată nu trebuie să fie asociat sau acționar, să nu desfășoare activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de mandat/colaborare în cadrul:
– societăților de asigurare și/sau de reasigurare;
– brokerilor de asigurare, societăților de administrare a fondurilor de pensii private;
– intermediarilor de operaţiuni cu instrumente financiare, societăţilor de servicii de investiţii financiare;
– organismelor de plasament colectiv, societăţilor de administrare a investiţiilor.

Conciliatorii trebuie să fie independenţi faţă de părţile în litigiu, să nu fie remunerați direct sau indirect de către acestea şi să nu se afle într-o cauză de incompatibilitate sau conflict de interese cu părţile în litigiu în cauzele în care au fost desemnaţi.

Totodată, prin modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2016, vor fi asigurate:
– eficientizarea timpului de răspuns la solicitări și implicit rezolvarea cererilor de soluționare alternativă;
– clarificarea îndeplinirii condițiilor privind pregătirea profesională în domeniul soluționării alternative a litigiilor și a pregătirii specifice sectoarelor pieței financiare non-bancare și implicit cele privind necesitatea deținerii unor competențe profesionale conform profilului ocupațional de conciliator elaborat de către ISF;
– introducerea formării profesionale continue, absolut necesară bunei pregătiri a conciliatorilor;
– clarificări suplimentare privind utilizarea Registrului conciliatorilor, calitatea de conciliator, independența și imparțialitatea acestora.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza soluționarea extrajudiciară a disputelor financiarenon-bancare, interne sau transfrontaliere, în materie de consum, cu ajutorul conciliatorilor din domeniul financiar non-bancar cu pregătire profesională  în mediere, conciliere sau arbitraj și competențe în domeniile pieței financiare non-bancare. Conciliatorii propun sau impun o variantă de soluționare a litigiilor în mod echilibrat, imparțial, într-un termen rezonabil și gratuit pentru consumatori.

La data de 4 august 2017, statistica activității SAL-Fin se prezenta astfel:
– cereri depuse: 162
– cereri acceptate: 130
– cereri soluționate: 101
– cereri în conciliere: 26
– cereri în analiză: 6
– cereri respinse: 24
– renunțări la cerere: 2
– cereri transmise către comercianți:
– hotărâri contestate de către consumatori: 2
– hotărâri contestate de către comercianți: 3.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti