PT București. Înșelăciune. Arestare preventivă, trimitere în judecată
11.08.2017 | Magdalena SĂRSAN

PT București. Înșelăciune. Arestare preventivă, trimitere în judecată.
Compartimentul de informare si relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:
La data de 9 august 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au emis rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
– A. L. D., încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, pentru comiterea, în concurs real, a șapte infracțiuni de tentativă la înșelăciune, prev. de art. 32 C.p. rap. la art.244 alin.(1), (2) C.p. cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. si a trei infractiuni de înșelăciune prev. de art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
– R. I., arestată preventiv în cauză, pentru comiterea, în concurs real, a cinci infracțiuni de complicitate la tentativă de înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.32 C.p. rap. la art.244 alin.(1), (2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen., trei infracțiuni de complicitate la înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen și a cinci infracțiuni de furt prev. de art.228 alin.(1) C.p., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
– R. G., arestat preventiv în altă cauză, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen.
În esență, în rechizitoriu s-a reținut că, în perioada noiembrie 2016—martie 2017, inculpatul A. L. D., în timp ce se afla în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Giurgiu, a contactat pe terminale telefonice fixe (apelând numere de apel consecutive din mun. București) mai multe persoane, recomandându-se reprezentant al organelor judiciare (procuror, ofiter de poliție) și, pretinzând că investighează o rețea de falsificatori de bancnote care ar fi reușit introducerea acestora în circuitul financiar, le solicita persoanelor contactate să predea sumele de bani deținute la domiciliu, sub pretextul verificării autenticității bancnotelor.
La începutul convorbirilor, inculpatul A. L. D. le adresa persoanelor contactate telefonic o serie întrebări cu privire la vârstă, adresa de domiciliu, persoane care mai locuiesc la acea adresă, respectiv cuantumul sumelor de bani deținute în locuință sau în conturi bancare.
Pentru reușita activității infracționale, inculpatul A. L. D. alegea, din rândul apelaților, persoane vârstnice, comunicându-le acestora că presupusa anchetă ce viza rețeaua de falsificatori era o operațiune de interes național, motiv pentru care nu trebuie să divulge niciunei persoane faptul că au fost contactate.
În cazul în care persoanele contactate telefonic refuzau să predea sumele deținute sau manifestau reticență, inculpatul Anghel Laurențiu Dumitru schimba tonul conversației, punându-le în vedere faptul că se fac vinovate de ‘obstrucționarea justiției’ și că, în consecință, locuințele lor vor face obiectul unor percheziții domiciliare.
În comiterea faptelor inculpatul A. L. D. a fost ajutat de inculpații R. I. și R. G. Aceștia din urmă aveau rolul de a se prezenta la locuința persoanelor vătămate drept reprezentanți ai autorităților judiciare care investighează rețeaua de falsificatori de bancnote și care, sub pretexul verificării autenticității bancnotelor, preluau banii remiși de persoanele vătămate.
De asemenea, au existat și situații în care inculpata R. I. s-a confruntat cu refuzul persoanelor vătămate de a-i permite părăsirea locuinței cu banii remiși, caz în care deposedarea de aceste sume s-a realizat prin sustragere, profitând de neatenția victimelor.
Folosind acest mod de operare, inculpații au indus în eroare un număr de trei persoane vătămate, au încercat să inducă în eroare alte șapte persoane vătămate și au sustras sume de bani din posesia a cinci persoane vătămate, cauzând prin săvârșirea infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată un prejudiciu total în cuantum de 46.750 lei și 14.950 euro.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Sectorului 1 București.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul București