Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT București. Înșelăciune. Arestare preventivă, trimitere în judecată


11.08.2017 | Magdalena SĂRSAN
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

PT București. Înșelăciune. Arestare preventivă, trimitere în judecată.

Compartimentul de informare si relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 9 august 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au emis rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
A. L. D., încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, pentru comiterea, în concurs real, a șapte infracțiuni de tentativă la înșelăciune, prev. de art. 32 C.p. rap. la art.244 alin.(1), (2) C.p. cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. si a trei infractiuni de înșelăciune prev. de art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
R. I., arestată preventiv în cauză, pentru comiterea, în concurs real, a cinci infracțiuni de complicitate la tentativă de înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.32 C.p. rap. la art.244 alin.(1), (2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen., trei infracțiuni de complicitate la înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen. și art. 35 alin. 1 C.pen și a cinci infracțiuni de furt prev. de art.228 alin.(1) C.p., cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.
R. G., arestat preventiv în altă cauză, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune prev. de art.48 alin.(1) C.p. rap. la art.244 alin.(1),(2) C.p. cu aplic art. 41 alin. 1 C.pen.

În esență, în rechizitoriu s-a reținut că, în perioada noiembrie 2016—martie 2017, inculpatul A. L. D., în timp ce se afla în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Giurgiu, a contactat pe terminale telefonice fixe (apelând numere de apel consecutive din mun. București) mai multe persoane, recomandându-se reprezentant al organelor judiciare (procuror, ofiter de poliție) și, pretinzând că investighează o rețea de falsificatori de bancnote care ar fi reușit introducerea acestora în circuitul financiar, le solicita persoanelor contactate să predea sumele de bani deținute la domiciliu, sub pretextul verificării autenticității bancnotelor.

La începutul convorbirilor, inculpatul A. L. D. le adresa persoanelor contactate telefonic o serie întrebări cu privire la vârstă, adresa de domiciliu, persoane care mai locuiesc la acea adresă, respectiv cuantumul sumelor de bani deținute în locuință sau în conturi bancare.

Pentru reușita activității infracționale, inculpatul A. L. D. alegea, din rândul apelaților, persoane vârstnice, comunicându-le acestora că presupusa anchetă ce viza rețeaua de falsificatori era o operațiune de interes național, motiv pentru care nu trebuie să divulge niciunei persoane faptul că au fost contactate.

În cazul în care persoanele contactate telefonic refuzau să predea sumele deținute sau manifestau reticență, inculpatul Anghel Laurențiu Dumitru schimba tonul conversației, punându-le în vedere faptul că se fac vinovate de ‘obstrucționarea justiției’ și că, în consecință, locuințele lor vor face obiectul unor percheziții domiciliare.

În comiterea faptelor inculpatul A. L. D. a fost ajutat de inculpații R. I. și R. G. Aceștia din urmă aveau rolul de a se prezenta la locuința persoanelor vătămate drept reprezentanți ai autorităților judiciare care investighează rețeaua de falsificatori de bancnote și care, sub pretexul verificării autenticității bancnotelor, preluau banii remiși de persoanele vătămate.

De asemenea, au existat și situații în care inculpata R. I. s-a confruntat cu refuzul persoanelor vătămate de a-i permite părăsirea locuinței cu banii remiși, caz în care deposedarea de aceste sume s-a realizat prin sustragere, profitând de neatenția victimelor.

Folosind acest mod de operare, inculpații au indus în eroare un număr de trei persoane vătămate, au încercat să inducă în eroare alte șapte persoane vătămate și au sustras sume de bani din posesia a cinci persoane vătămate, cauzând prin săvârșirea infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată un prejudiciu total în cuantum de 46.750 lei și 14.950 euro.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Sectorului 1 București.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro