Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a tineretului
12.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day) este marcată, anual, la data de 12 august.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu ocazia Zilei internaționale a tineretului, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 12 august, dedicată la nivel internațional tineretului, o sărbătorim anul acesta cu gândul la provocările care se prefigurează pentru viitorul apropiat pe fondul efectelor economice și sociale post-pandemie, ale schimbărilor climatice și ale războiului din Ucraina care au bulversat, practic, întreaga lume.

Este firesc în acest context să ne gândim la cum va arăta viitorul generațiilor tinere și să ne solidarizăm eforturile pentru a depăși cu bine această perioadă dificilă, tema din acest an a Zilei Internaționale a Tineretului fiind tocmai solidaritatea între generații.

Menirea oricărei generații tinere este de a prelua ștafeta de la generațiile de dinaintea lor. Aflați însă la început de drum, tinerii au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta pe plan personal, profesional și social și pentru a-și pune în valoare fiecare calitățile și, astfel, succesele lor pot deveni un câștig pentru întreaga societate. Ceea ce apreciez la tinerii noștri este motivația puternică pentru performanță și inovație, iar acest lucru s-a văzut în ultima vreme prin rezultate deosebit de frumoase pe care mulți dintre ei le-au obținut în diferite competiții de anvergură, fie că vorbim de performanțe sportive, științe exacte, lingvistică sau alte domenii. Merită cu prisosință felicitări pentru munca și perseverența cu care au ajuns la astfel de rezultate și îmi doresc din toată inima să le asigurăm tinerilor toate condițiile pentru ca ei să-și poată împlini aspirațiile în România.

Atunci când ne-am asumat guvernarea, ne-am asumat și responsabilitatea pentru viitorul tinerilor. Ne preocupă problemele cu care ei se confruntă, ne adaptăm la provocările vremii și am venit deja cu soluții concrete pentru a sprijini tinerele familii și studenții cu credite subvenționate de stat, prin Programul ”Sprijin pentru România”. Avem, de asemenea, la nivelul Guvernului, programe și acțiuni prin care ne-am propus să-i familiarizăm pe tineri cu mecanismele decizionale, încurajându-i să se implice activ în viața societății. M-am bucurat să observ cu câtă seriozitate privesc ei viitorul și am încredere în potențialul lor.

Vă doresc acel viitor la care visați și succes în viață!

La mulți ani tinerilor români și din întreaga lume!

***

Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, a transmis următorul mesaj:

La mulți ani, tinerilor! Azi este ziua voastră, a tuturor tinerilor din lume. Din 1999 încoace, în fiecare zi de 12 August sărbătorim Ziua Internațională a Tineretului.

Vă prețuiesc și vă sprijin pentru că știu că fără voi nu putem aduce schimbarea. Țin cont de părerile voastre și am luat decizii după ce v-am consultat.

Împreună am reușit una dintre cele mai mari realizări, aprobarea Legii Tinerilor. În sfârșit, există un document care îi apară și sprijină pe tineri, dar care obligă și autoritățile să le acorde acestora importanța cuvenită. Tot împreună vom reuși realizarea Strategiei naționale a tinerilor.

Am aprobat deja două proiecte majore: Family Start – ajutorul financiar, sub forma unui credit garantat de stat, pentru familiile la început de drum și Student Invest – ajutorul financiar, sub forma unui credit garantat de stat, pentru studenții din România.

Mă bucur să anunț și primele rezultatele în cadrul Concursului Național de Proiecte pentru Tineri și Studențești. Au fost înscrise în concurs 53 de proiecte pentru tineri și 36 de proiecte pentru studenți. Cele mai bune vor primi finanțare din partea ministerului.

În România, serbăm astăzi un sfert din populație pentru că avem peste 5,5 milioane de tineri, între 14 și 35 de ani, potrivit ultimelor date statistice.

***

Tema pentru 2022: Solidaritatea intergenerațională: crearea unei lumi pentru toate vârstele

Obiectivul Zilei internaționale a tineretului 2022 este de a amplifica mesajul că este nevoie de acțiuni ale toate generațiilor pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. De asemenea, va crește gradul de conștientizare cu privire la anumite bariere în calea solidarității intergeneraționale, care afectează tinerii și persoanele în vârstă, având în același timp efecte dăunătoare asupra societății în ansamblu.

Campania Fii văzut, fii auzit

Pe baza lansării cu succes a campaniei Fiți văzuți, fiți auziți din mai, Biroul Reprezentantului Secretarului General al ONU pentru tineret vă invită să vă alăturați pe parcursul lunii august, sărbătorind conducerea tinerilor, amplificând vocile tinerelor în viața publică și sporind gradul de conștientizare în jurul importanței reprezentării semnificative a tinerilor și a colaborării intergeneraționale în spațiile de luare a deciziilor din întreaga lume.  #Ziua tineretului , #BeSeenBeHeard și etichetați @UNYouthEnvoy

Mai multe evenimente

O varietate de activități și întâlniri interesante sunt, de asemenea, programate în restul lunii și sunteți încurajați să vă implicați:

  • Distribuiți suita de noi activități din rețelele sociale: consultați setul nostru complet de instrumente pentru rețelele sociale pentru Ziua internațională a tineretului 2022.
  • Participați la provocarea video „Celebrați liderii tineri”: alăturați-vă conversației pe Instagram Reels și TikTok.
  • Urmărește-ne pe Instagram Live: alătură-te The Envoy on Youth (@unyouthenvoy) și urmărește live pe 11 august, la 3:00 pm PDT/6:00 pm EDT.
  • Conectați-vă la segmentul nostru BBC World: Africa in Focus: Trimisul pentru tineret se va alătura BBC World pentru a găzdui o parte din segmentul radio Africa în Focus cu ocazia Zilei internaționale a tineretului. Urmărește în direct pe 12 august, la 1:00 pm EDT/6:00 pm BST.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day) este marcată, anual, la data de 12 august.

Tema pentru 2021: Transformarea sistemelor alimentare: inovația tinerilor pentru sănătatea umană și planetară

Aceasta are scopul de a sublinia că succesul unui astfel de efort global nu va fi atins fără participarea semnificativă a tinerilor.

S-a recunoscut că este nevoie de mecanisme de sprijin incluzive care să asigure tinerilor continuitatea amplificării eforturile în mod colectiv și individual pentru a restabili planeta și a proteja viața, integrând în același timp biodiversitatea în transformarea sistemelor alimentare. Având în vedere că populația lumii va crește cu 2 miliarde de oameni în următorii 30 de ani, a fost recunoscut de numeroase părți interesate că simpla producere a unui volum mai mare de alimente mai sănătoase și mai durabile nu va asigura bunăstarea umană și planetară. Trebuie abordate și alte provocări cruciale, cum ar fi interconectările înglobate în Agenda 2030, inclusiv reducerea sărăciei, incluziunea socială, sănătatea, conservarea biodiversității și atenuarea schimbărilor climatice.

***

Ministerul Tineretului și Sportului a transmis următorul mesaj:

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a propus ca, începând cu anul 1999, data de 12 august să fie desemnată Ziua Internaţională a Tineretului, promovată ca ocazie specială pentru a face auzite vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor în luarea decizilor care îi vizează în mod direct.

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, precum și secretarul de stat cu atribuții în domeniul tineretului, Kacsó-Doboly Izabella-Mária, transmit tinerilor câteva gânduri și urări:

“Dragi tineri, încep prin a vă ura să nu pierdeți niciodată seninul și entuziasmul acestei vârste și curajul de a vă deschide către lume și către viitor! La nivelul Guvernului României, facem tot ceea ce putem pentru a crește calitatea și oportunitățile de care să beneficiați, pentru a vă oferi cât mai multe perspective de dezvoltare aici, acasă. Toți avem nevoie de energia, bucuria și încrederea voastră, dar, cel mai important, avem nevoie de implicarea voastră. Fiți alături de noi și ajutați-ne să găsim cele mai bune soluții! La mulți ani și la cât mai multe visuri împlinite!” (Eduard Novak – Ministrul Tineretului și Sportului)

“Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, este cel bun prilej să vorbim despre rolul și importanța voastră, a tinerilor, căci voi sunteți cea mai importantă forță ce mișcă comunitatea. Totodată, este momentul să ne amintim din nou despre nevoile și așteptările voastre, ce impun găsirea de soluții concrete. Și aș vrea să știți că puteți conta pe noi! La rândul nostru, contăm pe voi să ne sprijiniți, pentru a identifica și alege rezolvările optime.

Vă doresc să demonstrați mereu că aveți curaj, sunteți perseverenți și de neclintit în dorința voastră de a trăi noi experiențe și de a cuceri noi orizonturi. În dorința voastră de a vă dezvolta personal, nu uitați și de importanța dezvoltării comunității! Țintiți idealuri mărețe! Și încercați mereu, fără oprire, nu vă dați bătuți, încercați din nou, până veți reuși! Vă doresc tuturor mult succes în tot ceea ce v-ați propus!” (Secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului – Kacsó-Doboly Izabella-Mária)

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day) este marcată, anual, la data de 12 august.

Tema pentru 2020: Angajarea Tinerilor pentru Acţiune Globală („Youth Engagement for Global Action”)

Pandemia COVID-19 s-a soldat cu efecte economice severe și impact social în întreaga lume. Tinerii reprezintă o categorie deosebit de vulnerabilă la perturbările pe care pandemia le provoacă și mulți riscă acum să rămână în urmă în ceea ce privește educația, oportunitățile economice, sănătatea și starea de bine în timpul unei etape cruciale a dezvoltării vieții lor.

Tinerii au șanse mai mari de a fi șomeri sau de a intra în contracte și aranjamente de muncă precare și, astfel, au parte de lipsa unei protecții sociale adecvate. În acelasi timp, tinerii răspund la criză prin promovare publică a sănătății, voluntariat și inovare. Tinerii vor forma un element cheie într-o recuperare incluzivă și în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în această decadă de acțiune. In orice caz, răspunsul și recuperarea trebuie să fie facute într-un mod care protejează drepturile tuturor tinerilor.

Înainte de debutul COVID-19, tinerii (între 15 și 24 de ani) erau deja de trei ori mai predispuși să fie șomeri față de adulți, în timp ce 126 milioane de tineri lucrători erau în sărăcie extremă și moderată la nivel mondial (Organizația Internațională a Muncii, 2020). Muncitorii tineri au, de asemenea, mai multe șanse să ocupe locuri de muncă precare decât alte grupe de vârstă. Deși se estimează că aproximativ 77% din tineri sunt angajați informal la nivel global, acest procent este chiar mai mare pentru femeile tinere din țările cu venituri medii și mici (Organizația Internațională a Muncii, 2018).

Creșterea șomajului provocată în urma pandemiei COVID-19 este estimată să depășească creșterea ratelor șomajului provocată de criza financiară globală din anul 2009. Pe baza experienței din 2009, fără o intervenție politică directă, este probabil ca tinerii să fie din nou afectați în mod disproporțional de o recesiune globală, cu un procent mai mare de tineri șomeri în comparație cu adulții și o încetinire a ocupării forței de muncă de către tineri în timpul recuperării. Având în vedere amenințarea asupra mijloacelor de trai ale multor tineri, este crucial ca măsurile de ușurare a impactului financiar asupra gospodăriilor să fie cuprinzătoare și suficiente pentru a reduce decalajul rezultat din pierderea câștigurilor.

De asemenea, pandemia globală are un impact fără precedent asupra sistemelor de învățământ din întreaga lume, cu consecințe sociale de amploare. Conform UNESCO (2020), până în prezent, 191 de țări au implementat închiderea școlilor la nivel național sau local, ceea ce a dus ca peste 91% dintre elevii înscriși (1,5 miliarde de persoane) să nu poată să meargă la școală. Acești elevi se confruntă cu perturbări ale educației lor pe o durată incertă, utilizând diferite metode alternative. Aceste perturbări pot afecta negativ învățarea, accesul la nutriție și, în consecință, ratele de absolvire. Închiderea școlilor are un efect negativ asupra studenților săraci, studenților fără acces stabil la internet acasă și asupra copiilor care se bazează pe ajutorul din școli pentru a răspunde nevoilor lor de nutriție și sănătate. Situația este deosebit de acută pentru fetele și tinerele care sunt în mod disproporțional excluse din educație.

Pentru a atenua situația, guvernele ar trebui să se asigure că există continuitate în învățare prin promovarea soluțiilor high-tech, low-tech și fără tehnologie. Având în vedere diferența digitală mare care există, atât soluțiile precum livrarea de conținut bazat pe text prin rețele celulare în locul
videoconferințelor care se bazează pe internet de mare viteză, precum și materiale de învățare la distanță pe hârtie pentru familii fără acces la conectivitate digitală ar trebui să fie luate în considerare. Studenții cu nevoi speciale, precum cei cu dizabilități, vor avea nevoie de atenție și sprijin suplimentar, deoarece învățarea la distanță reprezintă provocări speciale pentru ei și familiile lor.

Tinerii vulnerabili și marginalizați prezintă un risc deosebit în fața COVID-19 și impactul acestuia. Tinerii migranți și refugiați, tinerii care trăiesc în zonele rurale, fetele adolescente și femeile tinere, tinerii indigeni și minoritățile etnice, tinerii cu dizabilități, tinerii cu HIV/SIDA, tinerii cu diferite orientări sexuale și identități de gen și tinerii fără adăpost întâmpină provocări în accesarea serviciilor de sănătate și protecție socială. Tinerii cu afecțiuni de sănătate fizică sau psihică se confruntă, de asemenea, cu un risc ridicat în fața COVID-19. Este posibil ca mulți tineri să nu aibă locuințe stabile și, prin urmare, să nu poată participa în siguranță la distanțarea socială la domiciliu. Recesiunea pandemică și economică pot alimenta în continuare stigmatismul și discriminarea împotriva anumitor grupuri de tineri, ceea ce îi exclude pe aceștia de acces la asistență medicală și de posibilitatea de a-și menține traiul. Aceste impacturi diferite ar trebui să informeze răspunsul politic global la această criză.

Următoarele recomandări politice sunt prezentate în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă pentru examinarea statelor membre și a entităților Națiunilor Unite:

1. Oferiți acoperire de sănătate universală, inclusiv pentru toți tinerii și asigurați-vă că sistemele de sănătate îndeplinesc efectiv nevoile tinerilor în timpul COVID-19 și pe parcursul etapei de recuperare, inclusiv promovarea, testarea și tratamentul sănătății publice și furnizarea de servicii de sănătate mintală.

2. Promovați informațiilor corecte despre sănătatea publică prin diferite instrumente de comunicare și abilitarea tinerilor să ia decizii bazate pe dovezi cu privire la sănătatea lor, contribuind în același timp în mod activ la prevenire și atenuare.

3. Mențineți și creșteți finanțările și investițiile în sănătatea tinerilor, educația și dezvoltarea competențelor, antreprenoriatul și extinderea posibilităților lor de angajare, îmbunătățirea condițiilor de muncă și îmbunătățirea participării civice a acestora.

4. Adaptați-vă predării educației, prin metode digitale și non-digitale, încă din copilărie până la educația terțiară, pentru a asigura însușirea și învățarea continuă a abilităților, acordând o atenție deosebită nevoilor femeilor și fetelor tinere.

5. Dezvoltați politici care să atingă tinerii vulnerabili și marginalizați, inclusiv migranții și refugiații, tinerii care trăiesc în zonele rurale, fetele adolescente și femeile tinere, minoritățile etnice și indigene, tineri cu dizabilități, tineri cu HIV / SIDA, tineri cu diferite orientări sexuale și identități de gen și tineri fără adăpost.

6. Consolidați capacitățile naționale de colectare, analiză și diseminare a datelor dezagregate în funcție de vârstă, sex și alte caracteristici ale populației, în special pentru abordarea celor mai marginalizate și vulnerabile grupuri de tineri în timpul și după această pandemie.

7. Asigurați-vă că sistemele de protecție socială includ tineri, cu o atenție deosebită celor care nu sunt reglementate de măsurile actuale de protecție socială.

8. Consultați și angajați tinerii în dezvoltarea intervențiilor de sănătate, economice și sociale, ca răspuns la COVID-19 și în faza de recuperare.

9. Promovați ideile tinerilor pentru prevenirea și tratarea COVID-19 și gestionarea impactului socio-economic consecvent.

10. Respectați, promovați și protejați drepturile tinerilor, inclusiv dreptul la nediscriminare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day) este marcată, anual, la data de 12 august.

Temă pentru 2019: „Transforming education„.

Având în vedere prevederile celui de-al patrulea dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă – Educaţie de calitate – „Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi” – Ziua internaţională a tineretului 2019 va examina modul în care guvernele, tinerii şi organizaţiile de tineret, precum şi alte părţi interesate transformă educaţia astfel încât aceasta să devină un instrument puternic pentru a atinge ODD.

Educaţia incluzivă şi accesibilă este esenţială pentru realizarea dezvoltării durabile şi poate juca un rol în prevenirea conflictelor. Într-adevăr, educaţia este un „multiplicator al dezvoltării”, potrivit O0NU, deoarece joacă un rol esenţial în accelerarea progresului în toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care au în vedere eradicarea sărăciei, sănătatea şi bunăstarea, educaţia de calitate, egalitatea de gen, munca decentă şi creşterea economică, inegalităţi reduse.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day) este marcată, anual, la data de 12 august.

Organizația Națiunilor Unite a organizat, cu acest prilej, un concurs pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-32 de ani, care a presupus postarea unei poze sau a unui filmuleț pe paginile de socializare, folosind hastag-urile ”safe space 4 youth” și ”my safe space”.

De ziua tineretului și Biserica Ortodoxă Română a transmis un mesaj prin care își manifestă interesul față de formarea tinerilor prin diferite activităţi educațional-religioase ce devin: ”o șansă pentru ei de a redescoperi Biserica de azi ca fiind locul unde sunt bine primiți, respectați și iubiți, loc al comuniunii și al prieteniei dezinteresate, al reconcilierii și al redescoperirii sensului profund creștin al vieții”. 

De asemenea, primăria capitalei, prin Centrul pentru tineret al Municipiului București, organizează în Piața Constituției duminică, 12 august 2018, un concert pentru a celebra Ziua Internațională a Tineretului. Concertul este susținut de Ana Munteanu, Antonia, Golden Boys Society & Zdob și Zdub.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a tineretului (International Youth Day), este marcată în fiecare an la 12 august,

Sediul materiei: Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 54/120 din 17 decembrie 1999, ca urmare a recomandării făcute de către Conferința mondială a miniștrilor responsabili pentru Tineret desfășurată la Lisabona între 8-12 august 1998.

În 2017,  evenimentul este dedicat sărbătoririi contribuției tinerilor la prevenirea și transformarea conflictelor, precum și la incluziune, justiție socială și pace durabilă.

În acest sens, prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată la 25 septembrie 2015, Organizația Națiunilor Unite s-a angajat să promoveze dezvoltarea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii, afirmând că „dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără pace și securitate”.

Totodată, Programul Mondial de Acțiune pentru Tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, program care oferă un cadru politic și orientări practice pentru îmbunătățirea situației tinerilor, încurajează „promovarea implicării active a tinerilor în menținerea păcii și securității”.

Astfel, acesta se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităților naționale în domeniul tineretului și pentru a crește calitatea și numărul de oportunități disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă și constructivă în societate.

Sediul materiei în România: prin Legea nr. 425/2004 a fost instituită ziua de 2 mai ca Zi Naţională a Tineretului.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/youthday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti