DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență, deţinerea drogurilor de risc şi de mare risc pentru consum propriu, nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Trimitere în judecată, arestare preventivă, arest la domiciliu, control judiciar
17 august 2017 | Adina GANȚOLEA
DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență,cumpărare de influență, deţinerea drogurilor de risc şi de mare risc pentru consum propriu, nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Trimitere în judecată, arestare preventivă, arest la domiciliu, control judiciar.
Miercuri, 9 august 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: M. L. şi I. A. A. zis ”T.”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de influență, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților: V. D. zis ”B.”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență, D. Ș. V. zis ”V.”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la cumpărare de influență și deţinerea drogurilor de risc şi de mare risc pentru consum propriu, M. M. zis M. T., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi complicitate la cumpărare de influență, V. L., pentru săvârşirea infracţiunilor trafic de influență și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în stare de arest în altă cauză, a inculpaţilor: R. Ș., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la trafic de influență, C. R. -P. -Ș., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi cumpărare de influență, sub control judiciar, a inculpaţilor: C. R., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la cumpărare de influență, S. C. zis C., pentru săvârşirea infracțiunii de cumpărare de influență.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că la data de 21 decembrie 2016, pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală a fost înregistrat un denunț al inculpatului R. Ș., cu privire la posibile activități infracționale desfășurate, în sfera traficului de persoane, de către o persoană încarcerată în penitenciarul București Rahova, trimisă în judecată de către DIICOT- Structura Centrală, sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. Astfel, prin formularea denunțului, pe de-o parte, inculpatul R. Ș. a urmărit crearea unui cadru legal în baza căruia să solicite avantaje în ceea ce privește condițiile de detenție din penitenciar, iar pe de altă parte, să pozeze într-o persoană apropiată organelor judiciare, fapt ce-i oferea posibilitatea să pretindă că are influență asupra organelor judiciare cu care intra în contact și să solicite sume de bani pentru traficarea influenței.
În acest sens, inculpatul R. Ș. a capacitat-o pe inculpata M. L. să-l sprijine în activitatea infracțională. Astfel, inculpata M. L., apropiată de gruparea infracțională denumită ”C.”, era familiarizată cu activitatea de cercetare penală pe linia infracțiunilor de trafic de droguri, aceasta având calitatea de colaborator în mai multe dosare instrumentate de DIICOT. Pe de altă parte, inculpata M. L. era apropiată de membrii grupării infracționale din care fac parte inculpații R. Ș., I. A. A. și T. F., aceasta în contextul în care se prevala de protecția ce-i era oferită de gruparea infracțională.
Activitatea cea mai importantă, din perspectiva inculpaților, o reprezenta activitatea de cumpărare autorizată a drogurilor de la persoanele denunțate de eventuali cumpărători de influență, iar această activitate putea fi desfășurată numai de către inculpata M. L.. Astfel, în contextul formulării unui denunț cu privire la traficul de droguri, de către un cumpărător de influență, coroborat cu aportul și bunăvoința inculpatei M. L., care putea efectua cumpărările autorizate, concretizarea denunțului era una garantată, iar cumpărătorul de influență – denunțătorul fictiv – beneficia de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă.
În schimbul acestei garanții, inculpații – traficanți de influență – pretindeau și obțineau sume de bani.
În contextul în care inculpatul R. Ș. se află încarcerat la penitenciarul Rahova, rolul de a găsi persoanele dornice de a cumpăra influența i-a revenit inculpatului I. A. A.. Cei trei inculpați – R. Ș., M. L. și I. A. A. – fiind ajutați în activitatea infracțională de către inculpatul T. F..
Scopul inculpaților a fost acela de a obține sume de bani de la persoane cercetate penal, cărora le lăsa să se creadă că au influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în perioada martie-aprilie 2017, inculpatul R. Ș., împreună cu inculpata M. L. și inculpații I. A. A. și T. F. au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către inculpatul R. Ș., în vederea comiterii unor infracţiunii de trafic de influență, respectiv, sub coordonarea și protecția inculpatului R. Ș., inculpatul I. A. -A. a pretins şi primit sume de bani, pentru sine și pentru membrii grupului infracțional mai sus menționați, de la persoane cercetate penal, lăsând să se creadă că, prin intermediul inculpatei M. L., are influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promiţând că îi va determina pe aceștia să înregistreze denunțuri și să efectueze cercetări în urma cărora cumpărătorii de influență să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile pentru care erau cercetați.
În concret, s-a stabilit că, în perioada martie-aprilie 2017, inculpatul R. Ș., cu intenție, i-a determinat pe inculpații M. L. și I. A. A. să pretindă și să primească sume de bani, pentru sine și pentru membrii grupului infracțional organizat, de la inculpații C. R. -P. -Ș. și V. D. zis ”B.”, lăsând să se creadă că inculpații M. L. și I. A. A. au influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promiţând că îi va determina pe aceștia să înregistreze un denunț formulat de inculpatul C. R. -P. -Ș. și să efectueze cercetări în urma căruia C. R. -P.-Ș. să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea pentru care era cercetat.
Pe de altă parte, pentru a obține beneficiile legale prevăzute pentru inculpații care formulează denunțuri, în cursul urmăririi penale, în jurul inculpatului V. D. zis ”B.” s-a creat un grup infracțional ce a avut ca scop cumpărarea influenției pe care inculpata M. L. a pretins că o are asupra procurorilor DIICOT.
Astfel, în contextul în care inculpatul C. R. P. Ș. a fost arestat pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri, inculpații M. M. și D. Ș. V. au acționat în vederea găsirii unei persoanei care să-l sprijine pe inculpatul C. R. în vederea formulării unui denunț. Sumele de bani ce trebuiau remise au fost suportate, în principal, de inculpatul V. D. și în subsidiar de inculpata C. R..
Astfel s-a stabilit că, în perioada martie-aprilie 2017, inculpatul V. D. zis ”B.” împreună cu inculpații C. R. -P. -Ș., C. R., D. Ș. -V. și M. M. au constituit un grup infracțional organizat, coordonat de inculpatul V. D. zis ”B.”, în vederea comiterii unor infracțiuni de cumpărare de influență, respectiv au promis și au dat sume de bani unor persoane care au lăsat să se creadă că au influență asupra procurorilor DIICOT și au promis că îi vor determina pe aceștia să înregistreze denunțuri și să efectueze cercetări în urma cărora unul din cumpărătorii de influență să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile pentru care erau cercetați.
În concret, în perioada martie-aprilie 2017, inculpatul V. D. zis ”B.”, i-a promis suma de 25.000 euro și i-a remis sumele de 1.000 de euro, 1000 lei și un ceas din aur în valoare de 5.000 de euro, inculpatului I. A. A., care a lăsat să se creadă că, prin intermediul inculpatei M. L., are influență asupra procurorilor DIICOT și îi poate determina pe aceștia să înregistreze un denunț formulat de inculpatul C. R. -P. -Ș. și să efectueze cercetări în urma căruia C. R. -P. -Ș. să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea pentru care era cercetat.
În ceea ce-l privește pe inculpatul I. A. A., din cercetările efectuate a rezultat că, pentru acest inculpat traficarea influenței reprezintă o activitate obișnuită, un modus operandi, care vizează un spectru mai mare al instituțiilor publice. Practic, inculpatul I. A. A. ”avea intrare” la orice instituție publică (poliție, primărie ș.a.), însă pentru ca o persoană să beneficieze de așa zisele relații ale acestui inculpat, trebuia să-i remită sume de bani.
Astfel, din cercetările efectuate a rezultat că, în luna aprilie 2017, inculpatul I. A. -A., a pretins și primit pentru sine suma de 1.100 de euro, de la inculpații C. L. G. și C. L., lăsând să se creadă că, prin intermediul inculpatului V. L., are influență asupra funcționarilor din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, promițând că îi va determina pe aceștia să-i preschimbe permisul de conducere inculpatului C. L. G..
Astfel, din cercetările efectuate a rezultat că în luna aprilie 2017, inculpatul I. A. -A., a pretins și primit pentru sine și pentru inculpatul V. L., suma de 450 de Euro, de la inculpatul S. C. zis ”C.”, lăsând să se creadă că, prin intermediul inculpatului V. L., are influență și își va exercita influența asupra funcționarilor Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor – București, promițând că îi va determina pe acești funcționari să-i înlesnească obținerea permisului de conducere unui martor în cauză, în urma susținerea examenului pentru obținerea permisului conducere.
În sarcina inculpatului V. L. s-a mai reținut că la data de 18 mai 2017, în locuința sa din București, sector 2, a deținut fără drept o armă neletală – pistol marca WALTHER P99T – încadrată în categoria C din anexa nr. 1 a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, punctele 22 sau 23, pentru a cărei deținere este necesară autorizarea prealabilă din partea organelor de poliție.
Conexe cu activitățile de trafic de influență și cumpărare de influență, pe parcursul urmării penale s-a constatat comiterea mai multor infracțiuni de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu, pentru care au fost extinse cercetările.
Astfel, la data de 18 mai 2017, inculpata C. L. a deținut pentru consum propriu, în imobilul situat la adresa din Bucureşti, sector 2, cantitatea de 0.17 grame pulbere care conține cocaină cu levamisole.
Tot o infracțiune de trafic de droguri de risc și de mare risc s-a reținut și în sarcina inculpatului D. Ș. V., care la data de 18 mai 2017, a deținut pentru consum propriu, în imobilul situat la adresa din București, sector 3, materie vegetală ce conține cantitatea de 0,16 grame Canabis, precum şi două pastile de culoare albă ce conțin Methadonă.
Față de inculpaţii T. F., C. L. şi C. L. G., procurorii DIICOT- Structura Centrală au disjuns cauza în vederea încheierii cu aceștia a unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.
Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
:: sursa: www.diicot.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro