CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a dispozițiilor art. 371 CP (tulburarea ordinii și liniștii publice)
17.08.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

În data de 03.07.2017 s-a constituit un nou dosar (2123D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 371 din Codul penal (cauza Varga Paul Valentin).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituţionalitate.
Instanţa de trimitere este Judecătoria Târgu Mureș. Într-un mod oarecum curios, de pe pagina dosarului, reiese faptul că instanța ar fi amânat de cinci ori pronunțarea cu privire la sesizarea Curții Constituționale.
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:
Art. 371 – Tulburarea ordinii și liniștii publice
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:
Art. 1 – Statul român (extras)
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
Art. 21 – Accesul liber la justiție (extras)
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
Art. 23 – Libertatea individuală (extras)
(12) Nici o pedeapsă nu poate fi stabilită sau aplicată decât în condiţiile şi în temeiul legii.
Mulțumim pe această cale Judecătoriei Târgu Mureș pentru faptul că precizează pe pagina dosarului și dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate. Nu înțelegem de ce nu se poate impune, la nivel normativ, obligația ca această mențiune să fie realizată pe pagina dosarelor tuturor instanțelor din România care acceptă trimiterea unei excepții de neconstituționalitate.
Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)