« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Noțiunea de proces echitabil
23.08.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nemotivarea hotărârii instanței de apel, astfel cum s-a dispus prin decizia de casare, echivalează cu nemotivarea cauzei cu privire la aspectele principale și determinante în pronunțarea sentinței potrivit dispozițiilor art. 261 și art. 295 C. proc. civ., ceea ce împiedică exercitarea controlului judiciar, punând instanța de recurs în imposibilitatea de a putea analiza justețea soluției adoptate în întregul său. De asemenea, o hotărâre trebuie să respecte exigențele art. 6 parag. 1 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, întrucât, conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, noțiunea de proces echitabil presupune ca o instanță internă să fi examinat în mod real problemele esențiale care i-au fost supuse analizei, cel puțin pentru a le aprecia pertinența. În speță, pentru neconformarea instanței de apel astfel cum a fost stabilit prin decizia de casare, s-a admis recursul, casată hotărârea și trimisă cauza spre rejudecare. (Decizia nr. 201 din data de 14 februarie 2017 pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect pretenții)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Content, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD