Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

MMJS. Acord în domeniul securității sociale cu Serbia
21.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Dreptul securitatii sociale, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 18 august 2017, Guvernul României a aprobat ratificarea Acordului între România și Republica Serbia în domeniul securității sociale, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Documentul are ca scop principal recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare socială realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislaţiei aplicabile în cazul lucrătorilor migranți, egalitatea de tratament, precum și exportul prestaţiilor.

Acordul se va aplica legislaţiei din România privind indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţia de maternitate, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, indemnizaţia pentru prevenirea îmbolnăvirii şi recuperarea capacităţii de muncă, pensiile acordate în cadrul sistemului public de pensii, prestaţiile în natură în caz de boală şi maternitate, prestaţiile în natură și în bani în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, ajutorul de deces și alocaţia de stat pentru copii. Pentru Republica Serbia, Acordul se va aplica legislaţiei privind prestaţiile din asigurări de pensii şi invaliditate, prestaţiile din asigurări de sănătate, prestaţiile în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, prestaţiile de maternitate, alocaţiile pentru copii. Acordul se va aplica tuturor persoanelor care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia sau ambelor state contractante şi persoanelor ale căror drepturi derivă conform legislaţiei aplicabile de la persoanele menţionate mai sus.

Este prevăzut, de asemenea, principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul şi cetăţenii unuia dintre statele contractante, în baza legislaţiei acestui stat contractant, precum şi principiul exportului prestaţiilor de securitate socială, cu excepţia alocaţiilor de stat pentru copii, indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţiei sociale pentru pensionari, ajutorului pentru soţul supravieţuitor şi altor prestaţii speciale în bani cu caracter necontributiv acordate conform legislaţiei române, respectiv a cuantumului minim de pensie, indemnizaţiilor pentru maternitate şi alocaţiilor pentru copii acordate conform legislaţiei sârbe.

Documentul semnat de cele două țări stabilește că pentru calculul prestaţiilor pentru bătrâneţe, invaliditate şi urmaş se aplică principiul pro rata temporis, acordarea părţii de prestaţie fiind proporţională cu perioada de asigurare realizată conform legislaţiei fiecărui stat contractant.

Este prevăzută totodată posibilitatea totalizării perioadelor de asigurare realizate în baza legislațiilor celor două state contractante, pentru prestațiile de boală și maternitate, în cazul în care legislația unui stat contractant condiționează obținerea dreptului la prestație de realizarea perioadelor de asigurare și dacă persoana în cauză desfășoară o activitate pe teritoriul statului contractant unde a fost introdusă cererea. În cazul pensiilor de bătrâneţe, invaliditate şi de urmaş, este prevăzută posibilitatea totalizării perioadelor de asigurare, în situația în care o persoană nu îndeplinește condițiile pentru obținerea unei prestații conform legislației unuia dintre cele două state contractante, precum și posibilitatea totalizării perioadelor de asigurare realizate în baza legislaţiei unui stat terţ cu care ambele state contractante  au încheiat acorduri de securitate socială care prevăd totalizarea perioadelor de asigurare. Principiul totalizării se aplică și pentru alocațiile pentru copii, în cazul în care legislația unuia dintre statele contractante condiționează dreptul la prestații de realizarea unor perioade de asigurare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti