Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua mondială a ajutorului umanitar
19.08.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a ajutorului umanitar este marcată, anual, la data de 19 august.

În acest an, lumea comemorează lucrătorii umanitari uciși și răniți în timpul muncii lor și onorează toți voluntarii și personalul medical care continuă, în ciuda șanselor, să ofere sprijin și protecție pentru salvarea vieților oamenilor nevoiași.

În acest an, Ziua Mondială a Umanității vine în contextul în care lumea continuă să lupte împotriva pandemiei COVID-19 din ultimele luni. Voluntarii depășesc obstacole fără precedent pentru a ajuta oamenii în crize umanitare din 54 de țări, precum și din alte 9 țări care au fost catapultate în nevoile umanitare ale pandemiei COVID-19.

Această zi a fost desemnată în memoria atacului cu bomba din data de 19 august 2003 asupra Hotelului Canal din Bagdad, Irak, când au fost ucise 22 de persoane, printre care șeful umanitar din Irak, Sergio Vieira de Mello. În 2009, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a oficializat ziua ca Ziua Mondială a Umanității.

#RealLifeHeroes
O campanie globală care sărbătorește umaniștii – un „mulțumesc” oamenilor care și-au angajat viața în a-i ajuta pe ceilalți.

Pe 19 august, al unsprezecelea an în care am marcat Ziua Umanitară Mondială, aducem un omagiu special eroilor din viața reală care și-au angajat viața în a-i ajuta pe ceilalți în cele mai extreme circumstanțe din întreaga lume.

Campania se concentrează pe ceea ce îi determină pe umanitari să continue să salveze și să protejeze vieți în ciuda conflictelor, nesiguranței, lipsei de acces și riscurilor legate de COVID-19.

În acest an, COVID-19 a fost cea mai mare provocare pentru operațiunile umanitare din întreaga lume. Lipsa de acces și restricțiile impuse de guvernele din întreaga lume au dus la consecințe asupra comunităților, a societății civile și a ONG-urilor locale.

Prin urmare, campania prezintă poveștile personale inspiratoare ale umanitarilor care tratează și previn COVID-19, oferind hrană persoanelor vulnerabile aflate în nevoie, oferind spații sigure pentru femei și fete în închisoare; nașterea bebelușilor; combaterea lăcustelor și rularea taberelor de refugiați, toate pe fondul pandemiei COVID-19.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

De Ziua Umanitară Mondială onorăm munca umanitarilor care depășesc provocări uriașe pentru a salva și îmbunătăți viețile a milioane de oameni.

Acești eroi din viața reală fac lucruri extraordinare în perioade extraordinare pentru a ajuta femeile, bărbații și copiii a căror viață este însoțită de crize.

În acest an, voluntarii sunt mai întinși ca niciodată.

Aceștia răspund la criza globală a COVID-19 și, odată cu aceasta, creșterea masivă a nevoilor umanitare ca urmare a pandemiei.

Pierderea locurilor de muncă, a educației, a alimentelor, a apei și a siguranței împing mai multe milioane de oameni pe marginea prăpastiei.

Restricțiile de mișcare luate cu scopul de a încetini răspândirea virusului au făcut ca comunitățile, societatea civilă și organizațiile locale – ca de multe ori înainte – să fie primii respondenți.

Anul acesta, îi sărbătorim: oameni care au adesea, la rândul lor, nevoi, precum refugiații care ajută comunitățile gazdă, lucrătorii din domeniul sănătății locale care au grijă de copiii bolnavi și vaccinați și voluntarii care negociază accesul în zone de conflict pentru a aduce mâncare, apă și medicamente.

Ei sunt eroii necunoscuți ai răspunsului pandemiei- și riscă prea des propriile vieți pentru a salva viața altora.

Astăzi, fii alături de mine pentru reînnoirea aprecierii și sprijinului nostru pentru curajoșii voluntari, angajații din domeniul sănătății și primii respondenți care arată solidaritate și umanitate în acest moment față de o nevoie fără precedent.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a ajutorului umanitar este marcată, anual, la data de 19 august.

Temă pentru 2019: #WomenHumanitarians

Ediţia din 2019 a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară este dedicată femeilor implicate în acţiuni umanitare din zonele de criză de pe mapamond. Campania gândită de ONU urmăreşte atât să le fie recunoscătoare femeilor care ajută victimele nevinovate ale conflictului din Afganistan sau victimele lipsei de alimente din zona de tranziţie Sahel din Africa, cât şi să atragă atenţia asupra femeilor ce sunt, la rândul lor, victime în Africa Centrală, Sudanul, Siria sau Yemen.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua mondială a ajutorului umanitar este marcată, anual, la data de 19 august.

Temă pentru 2018: ”Nu sunt o țintă” (”Not a target”).

Pentru a lua parte la această mișcare trebuie să participați cu un selfie.

Selfie-ul va deveni parte a primei petiții ”vii”, o sculptură alimentată de mediul social, care se va confrunta cu lideri mondiali la Adunarea Generală a ONU, în septembrie, având un mesaj puternic: Civilii #NuSuntoȚintă, worldhumanitarianday.org.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/humanitarianday și worldhumanitarianday.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială a Ajutorului Umanitar (World Humanitarian Day) este marcată, anual, la data de 19 august.

Evenimentul a fost instituit de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2008 şi comemorat pentru prima dată în 2009 pentru a „contribui la sensibilizarea opiniei publice cu privire la acţiunile umanitare şi la importanţa cooperării internaţionale şi pentru a-i comemora pe toţi lucrătorii umanitari, tot personalul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi tot personalul asociat care au lucrat pentru promovarea cauzei umanitare, precum şi pe cei care şi-au pierdut viaţa la datorie”.

De asemenea, această zi reprezintă un moment de rememorare a evenimentelor din 19 august 2003 în care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat şi 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care și Sergio Vieira de Mello, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak.

Născut la 15 martie 1948, Sergio Vieira de Mello a lucrat în cadrul ONU timp de 34 de ani, dedicându-se programelor umanitare promovate de ONU, în special celor pentru salvarea victimelor civile ale conflictelor armate. Sergio Vieira de Mello a fost decorat, post-mortem, cu Premiul ONU pentru activitate în domeniul drepturilor omului.

În anul 2006, familia sa și un grup de prieteni apropiați au pus bazele Fundației Sergio Vieira de Mello, al cărui scop este să încurajeze dialogul acolo unde se prefigurează ori există deja un conflict armat, să atragă noi actori pe scena activităților umanitare și să onoreze memoria celor care și-au pierdut viața în timpul misiunilor umanitare.

În 2017, tema Zilei Mondiale a Ajutorului Umanitar este: „Civilii nu sunt  o țintă” (#NotATarget). Astfel, în acest sens Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, le-a cerut țărilor lumii să respecte și să protejeze lucrătorii umanitari, precum și pe toți civilii prinși în capcana conflictelor armate.

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU: „Suntem aici pentru a-i spune lumii: civilii nu sunt o țintă. Protejarea civililor într-un conflict este un principiu fundamental al legii internaționale umanitare (…) din ce în ce mai mult legile umanitare internaționale și legate de drepturile omului nu sunt respectate. Mai rău, tot mai mulți lucrători umanitari devin ținte și drapelul ONU nu mai este respectat ca simbol al imparțialității în conflicte.”

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/humanitariandayunocha.org/whd-2017 și worldhumanitarianday.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din BucureștiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.