« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

Curtea de Apel București. Malpraxis. Daune morale
25.08.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel București a hotărât că, în cazul angajării răspunderii civile delictuale și a dovedirii malpraxisului, este irelevant dacă afecțiunea produsă poate fi corectată, pentru că daunele acordate de instanța de apel se raportează la suferințele îndurate, și nu la efectele viitoare. Firește că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea  judiciară ca și cuantumul daunelor datorate. În cauză, este incontestabil că în procesul de consultare a pacientului și apoi de operare a acestuia în cadrul responsabilității medicale a unității sanitare au existat erori grave (programare greșită de către medic a laserului operator, eroare determinată de consemnările greșite ale pârâtului medic) soldate cu producerea unei suferințe, chiar temporare fiind, pacientului-reclamant. (Decizia nr. 518R din data de 30 mai 2016 pronunțată de Secția a IV-a civilă a Curții de Apel București având ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală) 

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Content, Drept civil, Dreptul sanatatii, Jurisprudență Curți de Apel, Malpraxis medical, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Curtea de Apel București. Malpraxis. Daune morale”

  1. Aceasta este o speţă care merită publicată în întregime, deoarece este foarte interesantă şi actuală.
    În apel, instanţa a redus cuantumul despăgubirilor medicale considerând că leziunile oculare provocate „pot fi rectificate medical”pe viitor. Soluţia este greşită deoarece instanţa trebuie să se pronunţe având în vedere situaţia factuală prezentă. Nu poate lua în consideraţie intervenţii chirurgicale viitoare al căror succes are un caracter pur speculativ. Ba din contră, necesitatea de cheltuieli viitoare cu intervenţii chirurgicale corective ar fi trebuit să mărească daunele morale, nu să le micşoreze.
    Instanţa de recurs reţine următoarele: „Sigur că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea judiciară ca și cuantumul daunelor datorate.”
    Instanţa trebuie să considere leziunile ca având caracter permanent la calcularea despăgubirilor. Nu se pot diminua daunele având în vedere că există o posibilitate viitoare, cu grad mare de incertitudine, ca leziunea oculară să fie corectată într-un grad necunoscut în prezent. Cuantumul daunelor trebuie calculate conform unor criterii economice foarte clare. Există economişti specializaţi care calculează daunele viitoare provocate de malpraxis medical.
    Având în vedere că în multe profesii există malpraxis, din motive de claritate, cred că ar trebui utilizată sintagma de „malpraxis medical”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD