BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel București. Malpraxis. Daune morale
25.08.2017 | Alina MATEI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Curtea de Apel București a hotărât că, în cazul angajării răspunderii civile delictuale și a dovedirii malpraxisului, este irelevant dacă afecțiunea produsă poate fi corectată, pentru că daunele acordate de instanța de apel se raportează la suferințele îndurate, și nu la efectele viitoare. Firește că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea  judiciară ca și cuantumul daunelor datorate. În cauză, este incontestabil că în procesul de consultare a pacientului și apoi de operare a acestuia în cadrul responsabilității medicale a unității sanitare au existat erori grave (programare greșită de către medic a laserului operator, eroare determinată de consemnările greșite ale pârâtului medic) soldate cu producerea unei suferințe, chiar temporare fiind, pacientului-reclamant. (Decizia nr. 518R din data de 30 mai 2016 pronunțată de Secția a IV-a civilă a Curții de Apel București având ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală) 

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Curtea de Apel București. Malpraxis. Daune morale”

  1. Aceasta este o speţă care merită publicată în întregime, deoarece este foarte interesantă şi actuală.
    În apel, instanţa a redus cuantumul despăgubirilor medicale considerând că leziunile oculare provocate „pot fi rectificate medical”pe viitor. Soluţia este greşită deoarece instanţa trebuie să se pronunţe având în vedere situaţia factuală prezentă. Nu poate lua în consideraţie intervenţii chirurgicale viitoare al căror succes are un caracter pur speculativ. Ba din contră, necesitatea de cheltuieli viitoare cu intervenţii chirurgicale corective ar fi trebuit să mărească daunele morale, nu să le micşoreze.
    Instanţa de recurs reţine următoarele: „Sigur că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea judiciară ca și cuantumul daunelor datorate.”
    Instanţa trebuie să considere leziunile ca având caracter permanent la calcularea despăgubirilor. Nu se pot diminua daunele având în vedere că există o posibilitate viitoare, cu grad mare de incertitudine, ca leziunea oculară să fie corectată într-un grad necunoscut în prezent. Cuantumul daunelor trebuie calculate conform unor criterii economice foarte clare. Există economişti specializaţi care calculează daunele viitoare provocate de malpraxis medical.
    Având în vedere că în multe profesii există malpraxis, din motive de claritate, cred că ar trebui utilizată sintagma de „malpraxis medical”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate