
Curtea de Apel București a hotărât că, în cazul angajării răspunderii civile delictuale și a dovedirii malpraxisului, este irelevant dacă afecțiunea produsă poate fi corectată, pentru că daunele acordate de instanța de apel se raportează la suferințele îndurate, și nu la efectele viitoare. Firește că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea judiciară ca și cuantumul daunelor datorate. În cauză, este incontestabil că în procesul de consultare a pacientului și apoi de operare a acestuia în cadrul responsabilității medicale a unității sanitare au existat erori grave (programare greșită de către medic a laserului operator, eroare determinată de consemnările greșite ale pârâtului medic) soldate cu producerea unei suferințe, chiar temporare fiind, pacientului-reclamant. (Decizia nr. 518R din data de 30 mai 2016 pronunțată de Secția a IV-a civilă a Curții de Apel București având ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală)
Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Aceasta este o speţă care merită publicată în întregime, deoarece este foarte interesantă şi actuală.
În apel, instanţa a redus cuantumul despăgubirilor medicale considerând că leziunile oculare provocate „pot fi rectificate medical”pe viitor. Soluţia este greşită deoarece instanţa trebuie să se pronunţe având în vedere situaţia factuală prezentă. Nu poate lua în consideraţie intervenţii chirurgicale viitoare al căror succes are un caracter pur speculativ. Ba din contră, necesitatea de cheltuieli viitoare cu intervenţii chirurgicale corective ar fi trebuit să mărească daunele morale, nu să le micşoreze.
Instanţa de recurs reţine următoarele: „Sigur că dacă afecțiunea produsă din culpa medicilor ar fi avut caracter permanent, atunci cu totul diferită ar fi fost și abordarea judiciară ca și cuantumul daunelor datorate.”
Instanţa trebuie să considere leziunile ca având caracter permanent la calcularea despăgubirilor. Nu se pot diminua daunele având în vedere că există o posibilitate viitoare, cu grad mare de incertitudine, ca leziunea oculară să fie corectată într-un grad necunoscut în prezent. Cuantumul daunelor trebuie calculate conform unor criterii economice foarte clare. Există economişti specializaţi care calculează daunele viitoare provocate de malpraxis medical.
Având în vedere că în multe profesii există malpraxis, din motive de claritate, cred că ar trebui utilizată sintagma de „malpraxis medical”.