« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: articolul 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru (cereri executare silită). UPDATE: decizia Curții Constituționale
09.03.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

09.03.2021: În data de 16.06.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 349/2020, Monitorul Oficial nr. 1017 din data de 02.11.2020):

Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.10 alin.(1)-(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru, excepţie ridicată de Elena Glăvan în Dosarul nr.3263/30/2017 al Judecătoriei Timișoara – Secţia I civilă.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Timișoara – Secţia I civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 16 iunie 2020.

***

22.08.2017: În data de 16.08.2017 s-a constituit un nou dosar (2362D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 10 alin. (1), (2) și (3) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru (cauza Glavan Elena).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 10 alin. (1) formează obiectul unui control de constituționalitate, celelalte dispoziții fiind analizate anterior în cadrul altor dosare (e.g. decizia nr. 46/2014, decizia nr. 425/2014, decizia nr. 533/2014, decizia nr. 669/2016, decizia nr. 515/2014).

Instanţa de trimitere este Judecătoria Timișoara.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 10 (extras)
(1) În materia executării silite, următoarele cereri se taxează astfel:
a) cereri pentru încuviinţarea executării silite, pentru fiecare titlu executoriu – 20 lei;
b) cereri de suspendare a executării silite, inclusiv a executării provizorii – 50 lei.
(2) În cazul contestaţiei la executarea silită, taxa se calculează la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite. Taxa aferentă acestei contestaţii nu poate depăşi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestată. În cazul în care obiectul executării silite nu este evaluabil în bani, contestaţia la executare se taxează cu 100 lei.
(3) În cazul în care prin contestaţia la executare silită se invocă, în condiţiile art. 712 alin. (2) din Codul de procedură civilă, şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului, taxa de timbru se stabileşte potrivit art. 3 alin. (1).

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Procedură civilă | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD