« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia
23.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

La data de 23 august a acestui an, onorăm amintirea bărbaților și femeilor care, în 1791, la Saint-Domingue, s-au revoltat și au deschis calea spre sfârșitul sclaviei și dezumanizării. Prin ei, ne înclinăm în memoria tuturor victimelor traficului de sclavi.

Lupta împotriva traficului de sclavi și a sclaviei este universală și continuă. Acesta este motivul pentru care UNESCO a condus eforturile de lansare a Zilei internaționale pentru comemorarea comerțului cu sclavi și abolirea acestuia, care recunoaște lupta esențială a celor care, supuși negării însuși umanității lor, au luptat împotriva sistemului sclavagist.

Comerțul cu sclavi este produsul unei viziuni rasiste asupra lumii. Înființat ca sistem de gândire, această viziune a stat la baza unor practici politice, economice și sociale profund nedrepte care sunt acum recunoscute ca o crimă împotriva umanității.

Timp de un sfert de secol, Proiectul UNESCO pentru Traseul Sclavilor: Rezistență, Libertate, Patrimoniu a încercat să ajute guvernele, universitățile, mass-media și organizațiile societății civile să examineze acest capitol tragic din istoria noastră, pentru a combate ignoranța și negarea unui trecut care a fost amplu documentat și pentru a sensibiliza acest patrimoniu în toată complexitatea sa. Este un proiect care este cheia Deceniului Internațional pentru Oamenii de Origine Africană (2014-2025), care a fost lansat de Națiunile Unite în 2014 și care a fost îmbogățit de activitatea UNESCO privind rasismul și discriminarea de atunci.

Proiectul Slave Route își propune să deconstruiască mecanismele retorice și pseudo-științifice care au servit la justificarea acestui sistem și respinge toate scuzele și compromisurile asociate acestora. Această abordare rațională pune bazele reconcilierii amintirilor și luptei împotriva tuturor formelor moderne de servitute și discriminare.

În fiecare zi, în întreaga lume, bărbații și femeile de origine africană continuă să suporte efectele acestei moșteniri sumbre. Persistă în retorică actele și violențele pe care le-a încurajat această moștenire, care nu sunt evenimente izolate și stau la baza discriminării, care uneori costă vieți. Astăzi, lumea înțelege gravitatea acestei situații.

Criza COVID-19 a evidențiat și a exacerbat inegalitățile flagrante suferite zilnic de persoanele de origine africană, care sunt afectate în special de boala coronavirusului. Am fost forțați să recunoaștem vulnerabilitatea lor și inadecvarea asistenței medicale, în special pentru femei și fete. Deja victime ale inegalităților socio-economice, ele sunt, de asemenea, în toate domeniile, printre primele victime ale consecințelor crizei.

În același timp, mișcările de tineri s-au ridicat în întreaga lume pentru a respinge expresiile brutale ale violenței sistemice comise împotriva oamenilor de culoare.

În această zi de comemorare, UNESCO își reafirmă sprijinul pentru statele membre, astfel încât împreună să putem concepe noi forme de acțiune pentru a pune capăt discriminării rasiale.

Este timpul să desființăm o dată pentru totdeauna exploatarea umană și să recunoaștem demnitatea egală și necondiționată a fiecărui individ. Astăzi, să ne amintim de victimele și luptătorii pentru libertate din trecut, astfel încât să poată inspira generațiile viitoare să construiască societăți juste.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În data de 23 august a acestui an, onorăm memoria bărbaților și a femeilor care, la Saint-Domingue în 1791, s-au revoltat și au deschis calea spre sfârșitul sclaviei și al dezumanizării. Onorăm memoria lor și a tuturor celorlalte victime ale traficului de sclavi și ale sclaviei, pentru cei care se confruntă.

Lupta împotriva traficului și sclaviei este universală și continuă. Acesta este motivul pentru care UNESCO a condus eforturile de a lansa Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și abolirea acestuia. Această zi specială recunoaște lupta esențială a celor care, supuși negării însuși umanității lor, au luptat împotriva sistemului de sclavi.

Traficul de sclavi este produsul unei viziuni rasiste asupra lumii. Înființată ca un sistem de gândire, această perspectivă a stat la baza practicilor politice, economice și sociale profund nedrepte recunoscute astăzi drept crime împotriva umanității.

De un sfert de secol, ”Slave Route Project: Resistance, Liberty, Heritage” a încercat să ajute guvernele, universitățile, mass-media și societatea civilă să examineze acest capitol tragic din istoria noastră; pentru a combate ignoranța și negarea unui trecut care a fost, totuși, documentat pe larg; și să sensibilizeze acest patrimoniu în toată complexitatea sa. Este un proiect care este cheia Deceniului Internațional pentru Oamenii de Origine Africană, inaugurat de Națiunile Unite în 2015.

Proiectul „Slave Route” își propune să deconstruiască mecanismele retorice și pseudo-științifice care au servit la justificarea sistemului de sclavie. Această abordare rațională pune bazele unei reconcilieri a amintirilor și a luptei împotriva tuturor formelor moderne de servitute și discriminare.

În fiecare zi, în întreaga lume, bărbații și femeile de origine africană continuă să suporte efectele acestei moșteniri sumbre, plătind uneori cu viața lor.

În această zi comemorativă, UNESCO își reafirmă sprijinul pentru statele membre, astfel încât împreună să putem concepe noi măsuri pentru a pune capăt discriminării rasiale.

O dată pentru totdeauna, este timpul să desființăm exploatarea umană și să recunoaștem demnitatea egală și necondiționată a fiecărui individ de pe Pământ. Astăzi, să ne amintim de victimele și luptătorii pentru libertate din trecut, astfel încât să poată inspira generațiile viitoare să construiască societăți juste.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:  Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

În 2019, se marchează şi a 25-a aniversare a proiectului ”Slave Route Project: Resistance, Liberty, Heritage”, prin care s-a dorit colaborarea, pentru un sfert de secol, cu guverne, universităţi, media şi organizaţii ale societăţii civile, în vederea combaterii uitării sau negării trecutului, care este foarte bine documentat de arhivele scrise sau mărturiile orale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018:  Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Anul acesta, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a organizat Colocviul internațional privind amintirile sclaviei pe Insula Mozambic (International colloquium on memories of slavery on the Island of Mozambique).

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20-23 august 2018.

Acest proiectul a avut drept scop promovarea unei mai bune înțelegeri a implicațiilor directe și indirecte create de instituția sclaviei de pe insula Mozambic, de la început și până în prezent, potrivit unesco.org.

De asemenea, în această toamnă, va fi organizat Simpozionul internațional ”Vindecarea rănilor comerțului cu sclavi și a sclaviei: un proces de recuperare reciprocă” (International Symposium on ”Healing the wounds of the Slave Trade and Slavery: A Mutual Recovery Process).

Simpozionul se va desfășura în perioada 18-19 octombrie 2018, în Statele Unite ale Americii, Washington, DC.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Sediul materiei: Rezoluţia 29/C/40 a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), din cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinţei Generale, de la Paris, din noiembrie 1997.

În fiecare an, la 23 august, începând din 1998, se marchează Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, cu scopul de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, potrivit unui comunicat al UNESCO.

Irina Bokova, director-general UNESCO: „Ignoranța este dușmanul nostru: este folosit ca alibi de către indiferenții care declară că „nu putem schimba nimic” și sancționează minciunile celor care pretind că „ei nu știu”.

Având scopul general de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, Rezoluția 20C adoptată în anul 1978 invită statele membre să mobilizeze ansamblul comunităților educative, științifice, artistice și culturale, precum și tineretul și societatea civilă.

Primele comemorări ale acestei zile internaționale au avut loc în mai multe state, mai ales în 1998, în Haiti, și în 1999, în Senegal. În 2001, Muzeul de Țesături din Mulhouse (Franța), a marcat evenimentul, prin organizarea unui atelier, care a prezentat o serie de țesături numite „Indiennes de traite” (Indience de vânzare), care serveau drept monede de schimb pentru cumpărarea de sclavi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Internațional, Legal Days | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD