Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia
23.08.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În data de 23 august a acestui an, onorăm memoria bărbaților și a femeilor care, la Saint-Domingue în 1791, s-au revoltat și au deschis calea spre sfârșitul sclaviei și al dezumanizării. Onorăm memoria lor și a tuturor celorlalte victime ale traficului de sclavi și ale sclaviei, pentru cei care se confruntă.

Lupta împotriva traficului și sclaviei este universală și continuă. Acesta este motivul pentru care UNESCO a condus eforturile de a lansa Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și abolirea acestuia. Această zi specială recunoaște lupta esențială a celor care, supuși negării însuși umanității lor, au luptat împotriva sistemului de sclavi.

Traficul de sclavi este produsul unei viziuni rasiste asupra lumii. Înființată ca un sistem de gândire, această perspectivă a stat la baza practicilor politice, economice și sociale profund nedrepte recunoscute astăzi drept crime împotriva umanității.

De un sfert de secol, ”Slave Route Project: Resistance, Liberty, Heritage” a încercat să ajute guvernele, universitățile, mass-media și societatea civilă să examineze acest capitol tragic din istoria noastră; pentru a combate ignoranța și negarea unui trecut care a fost, totuși, documentat pe larg; și să sensibilizeze acest patrimoniu în toată complexitatea sa. Este un proiect care este cheia Deceniului Internațional pentru Oamenii de Origine Africană, inaugurat de Națiunile Unite în 2015.

Proiectul „Slave Route” își propune să deconstruiască mecanismele retorice și pseudo-științifice care au servit la justificarea sistemului de sclavie. Această abordare rațională pune bazele unei reconcilieri a amintirilor și a luptei împotriva tuturor formelor moderne de servitute și discriminare.

În fiecare zi, în întreaga lume, bărbații și femeile de origine africană continuă să suporte efectele acestei moșteniri sumbre, plătind uneori cu viața lor.

În această zi comemorativă, UNESCO își reafirmă sprijinul pentru statele membre, astfel încât împreună să putem concepe noi măsuri pentru a pune capăt discriminării rasiale.

O dată pentru totdeauna, este timpul să desființăm exploatarea umană și să recunoaștem demnitatea egală și necondiționată a fiecărui individ de pe Pământ. Astăzi, să ne amintim de victimele și luptătorii pentru libertate din trecut, astfel încât să poată inspira generațiile viitoare să construiască societăți juste.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:  Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

În 2019, se marchează şi a 25-a aniversare a proiectului ”Slave Route Project: Resistance, Liberty, Heritage”, prin care s-a dorit colaborarea, pentru un sfert de secol, cu guverne, universităţi, media şi organizaţii ale societăţii civile, în vederea combaterii uitării sau negării trecutului, care este foarte bine documentat de arhivele scrise sau mărturiile orale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018:  Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Anul acesta, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a organizat Colocviul internațional privind amintirile sclaviei pe Insula Mozambic (International colloquium on memories of slavery on the Island of Mozambique).

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 20-23 august 2018.

Acest proiectul a avut drept scop promovarea unei mai bune înțelegeri a implicațiilor directe și indirecte create de instituția sclaviei de pe insula Mozambic, de la început și până în prezent, potrivit unesco.org.

De asemenea, în această toamnă, va fi organizat Simpozionul internațional ”Vindecarea rănilor comerțului cu sclavi și a sclaviei: un proces de recuperare reciprocă” (International Symposium on ”Healing the wounds of the Slave Trade and Slavery: A Mutual Recovery Process).

Simpozionul se va desfășura în perioada 18-19 octombrie 2018, în Statele Unite ale Americii, Washington, DC.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia este marcată, anual, la data de 23 august.

Sediul materiei: Rezoluţia 29/C/40 a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), din cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinţei Generale, de la Paris, din noiembrie 1997.

În fiecare an, la 23 august, începând din 1998, se marchează Ziua internațională de comemorare a comerțului cu sclavi și a abolirii acestuia, cu scopul de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, potrivit unui comunicat al UNESCO.

Irina Bokova, director-general UNESCO: „Ignoranța este dușmanul nostru: este folosit ca alibi de către indiferenții care declară că „nu putem schimba nimic” și sancționează minciunile celor care pretind că „ei nu știu”.

Având scopul general de a înscrie tragedia comerțului cu sclavi în memoria tuturor popoarelor, Rezoluția 20C adoptată în anul 1978 invită statele membre să mobilizeze ansamblul comunităților educative, științifice, artistice și culturale, precum și tineretul și societatea civilă.

Primele comemorări ale acestei zile internaționale au avut loc în mai multe state, mai ales în 1998, în Haiti, și în 1999, în Senegal. În 2001, Muzeul de Țesături din Mulhouse (Franța), a marcat evenimentul, prin organizarea unui atelier, care a prezentat o serie de țesături numite „Indiennes de traite” (Indience de vânzare), care serveau drept monede de schimb pentru cumpărarea de sclavi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela NiculceaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.