Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul de Mediere. Scrisoare ref. creșterea gradului de responsabilitate cu privire la procedura și actul de mediere
24.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Mediere
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 august 2017, Consiliul de Mediere a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Mihai Tudose, prim-ministrul României, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, și Augustin Lazăr, procurorul general al României, în vederea creșterii gradului de responsabilitate cu privire la procedura și actul de mediere potrivit unui comunicat al Consiliului de Mediere semnat de Mugur-Bogdan Mitroi, președinte.

Text integral al scrisorii:

Consiliul de Mediere, organism autonom, de interes public, înființat în baza Legii 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, republicată, în urma numeroaselor sesizări primite de la mediatorii din țară, vă prezintă următoarea situație de fapt, cu rugămintea de a o analiza și, în consecință, a dispune instruirea personalului angajat al poliției judiciare  cu privire la rațiunea și importanța socială a Legii 192/2006, precum și cu privire la dispozițiile cuprinse în Decizia-pilot pronunțată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României (Affaire Rezmiveș et autres c. Roumanie (Requêtes nos 61467/12, 39516/13, 48231/13 et 68191/13), STRASBOURG 25 avril 2017), iar în cazul în care veți considera necesar, experții Consiliului de Mediere își oferă tot concursul pentru realizarea de sesiuni de informare în acest sens.

Astfel, se constată faptul că la numeroase secții de poliție, unde s-au prezentat mediatori în vederea încheierii de acorduri de mediere între suspect/inculpat și partea vătămată, partea civilă/responsabilă civilmente, angajații Poliției Române au o atitudine agresivă la adresa mediatorilor și părților implicate, aceștia nu de puține ori ridiculizând procedura și actul de mediere cu mențiuni de genul: „ce faceți cu acordul de mediere”; „mediatorul v-a luat banii degeaba”; „v-a păcălit mediatorul”.

Bazându-ne pe deschiderea dumneavoastră, avem convingerea  că pe viitor se vor evita aceste situații neplăcute, cu atât mai mult cu cât medierea traversează o perioadă dificilă și nu ne dorim ca la această situație să concure și instituțiile Statului Român, mai ales cele care sunt puse în slujba cetățenilor.

Cu speranța înțelegerii mesajului transmis, fără a avea intenția de a se victimiza, Consiliul de Mediere și Corpul Profesional al Mediatorilor din România, format din 11.000 de profesioniști, își manifestă deplina deschidere pentru o cooperare benefică României și românilor.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti