Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Acțiune în despăgubiri. Judecata în complet de divergență. Condiții și efecte
25.08.2017 | Oana DOBRIȚESCU


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia ÎCCJ nr. 1965 din 22 noiembrie 2016, Secţia a II-a civilă

Art. 399 C. proc. civ. reglementează procedura de judecată în complet de divergență, atunci când membri completului învestiți cu soluționarea cauzei au opinii diferite asupra unei anumite chestiuni sau asupra soluției globale, înștiințarea părților despre obiectul divergenței fiind făcută în ședință sau prin încheierea de repunere a cauzei pe rol.

Este încălcată procedura de judecată în complet de divergenţă în cazul în care părțile nu au fost încunoștințate asupra obiectului divergenței, acestora fiindu-le acordat cuvântul asupra fondului litigiului, în contextul în care completul de divergenţă era ţinut să judece doar aspectele care au generat divergenţa, apelul fiind soluţionat în complet format din trei judecători, în loc de doi judecători, în condiţiile în care un judecător nu poate hotărî într-o cauză la a cărei dezbatere nu a participat.

Astfel, în aceste condiţii, devine incident motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., ce atrage casarea hotărârii pronunțate, fiind încălcate prevederile legale imperative ale art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, potrivit cărora apelul se judecă în complet format din doi judecători, precum şi cele ale art. 399 C. proc. civ.

Legislație relevantă: art. 399, art. 488 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ.,  art. 1371 C. civ., art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, pct. 23 din Directiva nr. 103/CE/2009

 ***

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Casației nr. 6-7/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate